• Top Stories

    Κυνήγι μετρητών από τους Βρετανούς μετά το Brexit. Τι σημαίνει για την οικονομία


    Οι Βρετανοί συσσωρεύουν μετρητά και αυτό αποτελεί ανησυχητικό σημάδι για τη μετά-Brexit βρετανική οικονομία, προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποίησε η Pantheon Macroeconomics.

    Σύμφωνα με την οικονομική ενημέρωση της εταιρίας προς του πελάτες της, κατά τους σχεδόν τρεις μήνες που έχουν περάσει από την ημέρα του δημοψηφίσματος και την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ε.Ε., τα χρήματα που κυκλοφορούν στη χώρα με τη μορφή χαρτονομισμάτων και κερμάτων -και όχι αυτά που βρίσκονται σε λογαριασμούς ή άλλες επενδύσεις- παρουσιάζουν αύξηση.

    Σε ετήσια βάση το ποσό των μετρητών στη Βρετανία έχει αυξηθεί σημαντικά, κατά 8,3% τον Αύγουστο έναντι αύξησης 5,5% που σημείωσε πέρυσι το Δεκέμβριο. Σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Αγγλίας το Σεπτέμβριο, η αύξηση του ποσού των μετρητών που κυκλοφορεί θα συνεχίσει να αυξάνεται.

    screen shot 2016-09-19 at 11.04.21

    Μετά τη συγκεκριμένη εξέλιξη, ορισμένοι αναλυτές υποστήριξαν ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της Τράπεζας της Αγγλίας έκανε μεγάλο λάθος τον Αύγουστο που προχώρησε σε μείωση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό του 0,25% και ξεκίνησε νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

    Η Pantheon διαφωνεί και ο επικεφαλής οικονομολόγος της Samuel Tombs λέει στην ανάλυση του: “Αυτή η ισχυρή αύξηση μετρητών τροφοδότησε τις κατηγορίες ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής έκανε ένα σοβαρό λάθος τον Αύγουστο, όταν μείωσε τα επιτόκια και ενεργοποίησε εκ νέου το QE. Οι επικριτές της επισημαίνουν ότι η αύξηση χρήματος δεν αναφέρθηκε στο report του Αυγούστου για τον πληθωρισμό. “

    Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι η αύξηση των μετρητών υποδεικνύει -σε συνδυασμό με τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία για τις υπηρεσίες, τον κλάδο κατασκευών και τη μεταποίηση στη Βρετανία το τελευταίο δίμηνο- ότι η βρετανική οικονομία έχει καλές επιδόσεις μετά την απόφαση για το Brexit.

    Αυτό είναι σχεδόν εντελώς λάθος, υποστηρίζει η Pantheon, και οι άνθρωποι που έχουν στην κατοχή τους μετρητά με την απόσυρση τους από τους τραπεζικούς λογαριασμούς, επενδυτικά funds και άλλες μορφές επένδυσης, αποτελούν μία ισχυρή ένδειξη ότι τα πράγματα είναι άσχημα για την οικονομία.

    Συγκεκριμένα στην ανάλυση της η Pantheon αναφέρει:

    “Όπως φαίνεται στο παρακάτω διάγραμμα, τα μετρητά αυξήθηκαν την περίοδο που η οικονομία μπήκε σε ύφεση, το 2008. Ο ρυθμός αύξησης τους επίσης βρέθηκε στα ύψη κατά τη μετάβαση στη νέα χιλιετία, όταν υπήρξαν φόβοι ότι το ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών θα καταρρεύσει λόγω του υιού “Υ2Κ”. Με λίγα λόγια, η αβεβαιότητα και όχι η αύξηση του εισοδήματος οδηγεί στη ζήτηση για μετρητά.”

    “Είναι απίθανο να αποτελεί σύμπτωση το γεγονός ότι η ισχυρή αύξηση της ποσότητας χρήματος εμφανίζεται ταυτόχρονα με την κατάρρευση των επιχειρήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών, καθώς και την απαισιοδοξία για τις οικονομικές προοπτικές της Βρετανίας μετά το δημοψήφισμα του Ιουνίου για το Brexit. “

    Αντίθετα, οι άνθρωποι πραγματικά τείνουν να έχουν μικρότερη επιθυμία να κρατήσουν μετρητά σε περιόδους εμπιστοσύνης. Η Pantheon αναφέρει το γεγονός ότι στο ζενίθ της ανάκαμψης που σημειώθηκε μετά την ύφεση που έπληξε το Ηνωμένο Βασίλειο στα μέσα του 2014, η ζήτηση για μετρητά υποχώρησε σε επίπεδο ρεκόρ.

    screen shot 2016-09-19 at 10.40.23

    Η Pantheon, η οποία έχει επανειλημμένως υποστηρίξει ότι η βρετανική οικονομία θα αντιμετωπίσει σοβαρές επιπτώσεις από την ψηφοφορία υπέρ του Brexit, καταλήγει με μια νότα απαισιοδοξίας λέγοντας:

    “Ως εκ τούτου, έχουμε αμφιβολία ότι η σημαντική αύξηση των μετρητών σηματοδοτεί μία οικονομική αναγέννηση που πρόκειται να έρθει. Αντίθετα, η αυξημένη επιθυμία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων να κρατούν χρήματα αποτελεί ένα ανησυχητικό σημάδι.”

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/apo-fititis-stelechos-ergodotes-psifizoun-ta-kalitera-panepistimia-tis-evropis/75093

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/14-ekat-lires-mporite-na-ginete-enas-apo-tous-charaktires-tou-oscar-wilde/75292



    ΣΧΟΛΙΑ