• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Κατερίνα Σακελλαροπούλου: Αυτή είναι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του ΣτΕ


    Μια άριστα καταρτισμένη δικαστής, με δυναμικό προφίλ και ιδιαίτερα αγαπητή στους συναδέλφους της είναι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η πρώτη γυναίκα πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας.

    Η κα Σακελλαροπούλου είναι η πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου και η επιλογή του υπουργικού συμβουλίου για να ηγηθεί του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου της χώρας για τα επόμενα τρία χρόνια.

    Η ανώτατη δικαστική λειτουργός ήταν εκείνη που, μεσούσης της διάσκεψης στο ΣτΕ για τον πρώτο τηλεοπτικό διαγωνισμό (που τελικά ακυρώθηκε) είχε “ρίξει” βόμβες μεγατόνων όταν παραιτήθηκε από την Ένωση Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ διαμαρτυρόμενη για τη στήριξη της Ένωσης στις επιλογές του τότε προέδρου Νίκου Σακελλαρίου.

    Η κα Σακελλαροπούλου ήταν ψηλά στη δικαστική επετηρίδα, όχι όμως στην πρώτη θέση.

    Το υπουργικό συμβούλιο δεν επέλεξε ως πρόεδρο του ανωτάτου δικαστηρίου τον αρχαιότερο αντιπρόεδρο Αθανάσιο Ράντο ο οποίος εκτελούσε προσωρινά καθήκοντα προέδρου, ούτε και τη νεότερη αντιπρόεδρο Χρυσικοπούλου το όνομα της οποίας είχε συζητηθεί για τη θέση της προέδρου.

    «Αισθάνομαι την ανάληψη της προεδρίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, για την οποία με επέλεξε το Υπουργικό Συμβούλιο, ως τιμητικό βάρος, που με καλεί να ανταποκριθώ με όλες μου τις δυνάμεις. Και έχω την ελπίδα ότι, σε συνεργασία με τους συναδέλφους μου, το Ανώτατο Δικαστήριο, κατά τη διάρκεια της θητείας μου, θα προχωρήσει όπως απαιτεί η παράδοσή του και ο συνταγματικός του ρόλος, στα πλαίσια του κράτους δικαίου και της δημοκρατικής παράδοσης της χώρας», δήλωσε η κα Σακελλαροπούλου μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

    Το βιογραφικό της νέας προέδρου

    Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Πτυχιούχος της Νομικής Αθηνών (1978). Εισηγητής του Συμβουλίου της Επικρατείας (1982), Πάρεδρος (1988), Σύμβουλος (2000). Υπηρετεί στο Ε΄ Τμήμα από το 2000. Γενική Γραμματέας της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών του Συμβουλίου της Επικρατείας (1985-1986), Πρόεδρος της Ένωσης (1993-1995 και 2000-2001) και Αντιπρόεδρος της Ένωσης (2006- 2008). Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής της άδειας παρακολούθησε το μεταπτυχιακό του Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Paris II. Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δικαστών από το 2005, ζητήματα δικαίου περιβάλλοντος. Έχει συμμετάσχει σε συνέδρια και έγραψε μελέτες σε θέματα περιβάλλοντος (Δάση και οικιστική ανάπτυξη, Πολεοδομικές αρμοδιότητες και Σύνταγμα, Διαχείριση υδατικών πόρων, Χωροταξία και ΑΠΕ κ.ά.).

    Οι νέοι αντιπρόεδροι

    Νέοι αντιπρόεδροι στο Συμβούλιο της Επικρατείας επελέγησαν από το υπουργικό συμβούλιο, οι σύμβουλοι του ΣτΕ ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και ο Μιχάλης Πικραμένος.

    Για την αντιπροεδρία του Αρείου Πάγου επελέγησαν οι αρεοπαγίτες Ιωσήφ Τσαλαγανίδης, Ειρήνη Καλού και Δήμητρα Κοκκοτίνη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Παγώνει» ο διαγωνισμός για την πρόσληψη 404 δικαστικών υπαλλήλων

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι ζήτησε ο Τσίπρας από τον Καμμένο στο κεκλεισμένων των θυρών υπουργικό

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προθεσμία στους κληθέντες για τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι – Δεν εμφανίστηκαν Δούρου και Ψινάκης



    ΣΧΟΛΙΑ