• ΥΓΕΙΑ

    «Καμπανάκι» μετά την εκτίναξη των κρουσμάτων – Στο τραπέζι αυστηρότερα μέτρα

    • NewsRoom


    Αρνητικό ρεκόρ κρουσμάτων κορονοϊού καταγράφηκε την Τετάρτη στην Ελλάδα, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων μέσα σε μόλις 12 ημέρες έχει τριπλασιαστεί, κάτι που έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους αρμόδιους για θέματα υγείας.

    Συνολικά 262 κρούσματα ανακοίνωσε χθες ο ΕΟΔΥ, κάτι που φανερώνει πως βαδίζουμε προς το δεύτερο κύμα της πανδημίας.

    Χθες οι ασθενείς ανέρχονταν σε 189, με τους 77 να νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) και σε θαλάμους αρνητικής πίεσης. Από τους 77, οι 24 ήταν διασωληνωμένοι.

    Ο αριθμός των διασωληνωμένων στο τέλος του περασμένου μήνα ήταν 8, δηλαδή τριπλασιάστηκαν σε περίπου 12 ημέρες.

    Την ίδια ώρα καταγράφηκαν 36 κρούσματα σε οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι Θεσσαλονίκης, ενώ μια 27χρονη γιατρός διασωληνώθηκε στη Λάρισα.

    Τον οίκο ευγηρίας στο Ασβεστοχώρι επισκέφτηκε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος ανέφερε στις δηλώσεις του ότι 33 είναι τα κρούσματα σε ενοίκους του γηροκομείου και άλλα 3 σε εργαζόμενους, από όπου και ξεκίνησε η διασπορά στη Μονάδα.

    Οι περισσότεροι ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, ενώ όλοι όσοι παρουσίασαν συμπτώματα διακομίστηκαν σε νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι η διασπορά στο γηροκομείο ξεκίνησε από νεαρό άτομο που ανήκει στο στενό περιβάλλον εργαζόμενου στη Μονάδα.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Τσιόδρας, ο νεαρός είχε πάει σε συναυλία, και αυτό το παράδειγμα δείχνει «πώς μπορεί ο ιός να περάσει από έναν χώρο που φαινομενικά δεν υπάρχει κίνδυνος -νέους που διασκεδάζουν σε ένα νησί, σε έναν χώρο διακοπών- σ’ ένα γηροκομείο που είναι μια πολύ ευαίσθητη μονάδα με ανθρώπους ηλικιωμένους».

    Τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας για το γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, διέταξε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.

    Όπως μετέδωσε το TV100, ο Στέφανος Ζαρκατζιάς διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής έρευνας ώστε να διερευνηθούν τυχόν ευθύνες για διασπορά του κορονοϊού.

    Από την άλλη, η 27χρονη ειδικευόμενη γιατρός χειρουργικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, μπήκε σε ΜΕΘ για λίγο περισσότερο από ένα 24ωρο, ωστόσο σήμερα το πρωί της Πέμπτης, αποσωληνώθηκε, καθώς η κατάσταση της υγείας της βελτιώθηκε.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, ανήκει στις ευπαθείς ομάδας, καθώς πάσχει από υποκείμενο νόσημα. Η 27χρονη φέρεται να εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα κορονοϊού όταν επέστρεψε από τις διακοπές που πέρασε στη Χαλκιδική, ενώ ακόμη τρεις από την παρέα της με τους οποίους παραθέρισε εκεί, έχουν, επίσης, μολυνθεί. Σε σοβαρή κατάσταση βρίσκεται ένας 58χρονος, επίσης, γιατρός.

    Όταν επέστρεψε μπήκε σε κατ’ οίκον περιορισμό, ωστόσο το απόγευμα της Τρίτης, η κατάστασή της επιδεινώθηκε και μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας όπου τα ξημερώματα της Τετάρτης διασωληνώθηκε.

    Μειώθηκε ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών – Έρχονται νέα μέτρα

    Ήδη οι επιδημιολόγοι χτυπούν «καμπανάκι», καθώς τονίζουν ότι ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών έχει μειωθεί, με τους μισούς να είναι κάτω των 40 ετών.

    Μετά τις αρνητικές εξελίξεις, ο λοιμωξιολόγος Νίκος Σύψας ανέφερε ότι σήμερα ή αύριο πρόκειται να συζητηθούν νέα μέτρα αναφορικά με τον περιορισμό των ατόμων που συγκεντρώνονται σε εξωτερικούς χώρους.

    Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας μιλώντας στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ, αφού επανέλαβε πως το ζητούμενο είναι να τηρούνται τα υπάρχοντα μέτρα, σημείωσε πως πλέον η χώρα βρίσκεται με το «ένα πόδι» στο δεύτερο κύμα κορονοϊού και είπε πως θα συζητηθεί το ενδεχόμενο να υπάρχει «πλαφόν» στον αριθμό ατόμων που θα συγκεντρώνονται σε παρέες ακόμη και στους ανοιχτούς χώρους.

    «Θα συζητήσουμε για το ενδεχόμενο να μπουν νέα μέτρα. Ενα από αυτά θα είναι ο περιορισμός στον αριθμό ατόμων που θα βρίσκονται μαζί σε ανοιχτούς χώρους. Θα υπάρχει ανώτατο όριο δηλαδή σε παρέες, ακόμη και σε ανοιχτούς χώρους.

    Δεν μπορούμε να ελέγξουμε όλο τον κόσμο. Είναι αυτονόητο. Οπότε απευθυνόμαστε στον καθένα ξεχωριστά. Δεν πρέπει να παίζουμε. Κάνουμε έκκληση σε όλους τους πολίτες να τηρούν τα μέτρα ασφαλείας. Τηρήστε τα μέτρα που ήδη υπάρχουν, αλλιώς θα έχουμε εκατόμβη νεκρών», επισήμανε ο κ. Σύψας.

    Νέα μέτρα και στα αεροδρόμια

    Επιπλέον μέτρα για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του κορονοϊού, τίθενται και στα αεροδρόμια και τις πτήσεις από το εξωτερικό στην χώρα. Μετά το μέτρο του περιορισμού των πτήσεων από Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία (πτήσεις μόνο προς στο «Ελ. Βενιζέλος») και την αναστολή πτήσεων από την Τουρκία, ήρθε νέα Notam με την οποία παρατείνεται η οδηγία που επιτρέπει την είσοδο σε όσους ταξιδεύουν από Βουλγαρία, Ρουμανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Μάλτα, μόνο με την διενέργεια αρνητικού τεστ ως 72 ώρες πριν την άφιξή τους στη χώρα μας.

    Επίσης, η υποχρέωση τεστ κορονοϊού πριν την άφιξη στην Ελλάδα, επεκτείνεται σε επτά ακόμη χώρες: τις Σουηδία, Τσεχία, Βέλγιο, Ισπανία, Ολλανδία, Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία.

    Τέλος, παραμένει η απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα από χώρες που δεν ανήκουν στην ΕΕ, με εξαίρεση τη λίστα των 11 χωρών στις οποίες επιτρέπεται το ταξίδι. Οι χώρες αυτές είναι οι: Αυστραλία, Καναδάς, Γεωργία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϊλάνδη, Τυνησία, Ουρουγουάη και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Τα νέα μέτρα θα έχουν ισχύ ως τις 31 Αυγούστου και ώρα 23:59.

    Κρουσματα σε 30 περιφέρειες

    Το χθεσινό θλιβερό ρεκόρ κρουσμάτων στη χώρα με 262 κρούσματα, αποτελεί το πιο ηχηρό «καμπανάκι» για την τήρηση των μέτρων. Τα κρούσματα και οι εστίες αυξάνονται καθημερινά, με την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα να είναι στο επίκεντρο με 85 και 66 κρούσματα αντίστοιχα. Στη Θεσσαλονίκη, το ρεκόρ των κρουσμάτων περιλαμβάνει και 36 που αφορούν Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων, ο οποίος τέθηκε σε 7ημερη καραντίνα.

    Ακόμη, στην Αθήνα συνεχίζονται οι ανιχνεύσεις κρουσμάτων από πολίτες που βρίσκονταν σε διακοπές στο εσωτερικό της χώρας (14), ένα ακόμη πεδίο που οι επιδημιολόγοι έχουν τονίσει πως αποτελεί βασικό πρόβλημα της αύξησης των κρουσμάτων στην Αττική.

    Η γεωγραφική κατανομή των κρουσμάτων

    22 κρούσματα κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν στις πύλες εισόδου της χώρας,

    7 εισαγόμενα κρούσματα που προσήλθαν αυτοβούλως για έλεγχο,

    66 κρούσματα από την Π.Ε. Αττικής, 14 εκ των οποίων σχετίζονται με ταξίδι στο εσωτερικό της χώρας,

    85 στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, τα 36 εκ των οποίων σχετίζονται με συρροή σε Οίκο Φροντίδας Ηλικιωμένων,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας,

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Αρκαδίας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Γρεβενών,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Δράμας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Εύβοιας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Ηλείας

    3 κρούσματα στην Π.Ε. Ημαθίας,

    2 κρούσματα στην Π.Ε. Ηρακλείου,

    3 κρούσματα στην Π.Ε. Καστοριάς,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Κοζάνης,

    3 κρούσματα στην Π.Ε Λακωνίας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Κέρκυρας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Κεφαλλονιάς,

    1 κρούσμα στην Π.Ε Κιλκίς,

    1 κρούσμα στην Π.Ε Κορίνθου,

    3 κρούσματα στην Π.Ε. Κυκλάδων,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Έβρου,

    5 κρούσματα στην Π.Ε. Λάρισας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Λασιθίου,

    11 κρούσματα στην στην Π.Ε. Μαγνησίας, 7 εκ των οποίων συνδέονται με συρροές.

    7 κρούσματα στην Π.Ε Ξάνθης,

    7 κρούσματα στην Π.Ε. Πέλλας,

    5 κρούσματα στην Π.Ε. Πιερίας,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Πρεβέζης,

    5 κρούσματα στην Π.Ε. Σερρών,

    1 κρούσμα στην Π.Ε. Τρικάλων,

    4 κρούσματα στην Π.Ε. Φλώρινας,

    8 κρούσματα στην Π.Ε Χαλκιδικής

    Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

    «Ανακοινώνουμε 262 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα, εκ των οποίων τα 22 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 6.177, εκ των οποίων το 54.8% αφορά άνδρες.

    1.528 (24.7%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 3002 (48.6%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. 24 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι.

    Η διάμεση ηλικία τους είναι 63 ετών. 8 (33.3%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 54.2% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 132 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

    Τέλος, έχουμε 2 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 216 θανάτους συνολικά στη χώρα. 73 (33.8%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 76 έτη και το 95.8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω».



    ΣΧΟΛΙΑ