• Top Stories

    Υπό βροχή έπεσε η αυλαία του Rio – Έλαμψε η Ελλάδα: Στη “χρυσή” πεντάδα η φετινή παρουσία

    • NewsRoom
    Rio


    Μπορεί οι τίτλοι τέλους να έπεσαν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Rio, η Ελλάδα όμως συνεχίζει να πανηγυρίζει, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία η φετινή παρουσία των αθλητών μας ήταν η πέμπτη καλύτερη στην ιστορία των συμμετοχών της στον διαγωνισμό. Η Γαλανόλευκη κατέφθασε στο Ρίο με τη μικρότερη αποστολή της τελευταίας 20ετίας, καθώς από το 1996 και μετά, ήταν για πρώτη φορά λιγότεροι από 100 οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες που συμμετείχαν στους Αγώνες, ωστόσο κατάφερε να ξεπεράσει σε μετάλλια και την παρουσία του 2008 και του 2012.

    Stefanidi

    Μάλιστα, κατέκτησε έξι συνολικά, όσα δηλαδή είχε πάρει μαζί σε Πεκίνο (2 ασημένια, 2 χάλκινα) και Λονδίνο (2 χάλκινα), και χωρίς στις δύο τελευταίες διοργανώσεις να υπάρχει κάποιο χρυσό.

    Οι τέσσερις ελληνικές παρουσίες που ήταν πιο πετυχημένες από αυτή του 2016, ήταν φυσικά στην Αθήνα το 1896 και από εκεί και πέρα, στην Αθήνα το 2004 με τα 16 μετάλλια εκ των οποίων τα 6 χρυσά (και 6 ασημένια, 4 χάλκινα), στο Σίδνεϊ το 2000 με τα 13 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 6 ασημένια, 3 χάλκινα) και στην Ατλάντα το 1996 με τα 8 μετάλλια εκ των οποίων τα 4 χρυσά (και 4 ασημένια).

    petrounias

    Η Κατερίνα Στεφανίδη έφερε το πρώτο χρυσό στον ελληνικό στίβο μετά το 2004, όπως και ο Λευτέρης Πετρούνιας έφερε στην ελληνική γυμναστική το πρώτο χρυσό, αλλά και το πρώτο μετάλλιο γενικά μετά το 2004, ενώ η Άννα Κορακάκη έφερε στη σκοποβολή το πρώτο μετάλλιο μετά το 1920, αλλά με το χρυσό και το χάλκινο που κατέκτησε, έγινε και η πρώτη που κατακτά δύο μετάλλια στην ίδια διοργάνωση μετά τον Κωνσταντίνο Τσικλητήρα το 1908 και το 1912.

    korakaki-xryso

    Ο Σπύρος Γιαννιώτης με το ασημένιο μετάλλιο στην ανοιχτή θάλασσα, έφερε το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο γενικά στην ιστορία της ελληνικής κολύμβησης, με εξαίρεση αυτά που κατακτήθηκαν το 1896. Και τέλος, οι Παναγιώτης Μάντης και Παύλος Καγιαλής με το χάλκινο, επανέφεραν την ελληνική ιστιοπλοΐα στο βάθρο των μεταλλίων, μετά την «διακοπή» του 2012.

    gianniwtis

    Συνολικά, η Ελλάδα είχε 14 συμμετοχές σε τελικούς (εκτός Μαραθωνίου και βάδην), ενώ μέσα στην πρώτη οκτάδα είχε 12 παρουσίες και την Εθνική ομάδα ανδρών της υδατοσφαίρισης.

    rio

    Η τελετή λήξης ξεκίνησε με μια θεματική ενότητα που περιλαμβάνει ένα συγκρότημα κρουστών και δεκάδες χορευτές ντυμένους τροπικά πουλιά να δημιουργούν εντυπωσιακά σχήματα μέσα στο Μαρακανά.

    Rio

    Φυσικά, το αποκορύφωμα των σχεδιασμών ήταν οι Ολυμπιακοί Κύκλοι στη θέα των οποίων οι θεατές ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.

    Χιλιάδες μικροί φακοί συνόδευσαν έναν Βραζιλιάνο τραγουδιστή, ενώ ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της χώρας από παιδική χορωδία με κατάληξη τον σχηματισμό της σημαίας της Βραζιλίας στο δάπεδο του σταδίου, ενώ την σκυτάλη πήρε η εκρηκτική τραγουδίστρια Ρομπέρτα Σα.

    Rio

    Rio

    Rio

    Εν συνεχεία, ακολούθησε η παρέλαση των σημαιοφόρων όλων των χωρών με την χρυσή Ολυμπιονίκη Κατερίνα Στεφανίδη να μπαίνει πρώτη κρατώντας σφιχτά την ελληνική σημαία.

    Greece Rio

    Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος της Ελλάδας και η έπαρση της ελληνικής σημαίας δίπλα σε αυτές της Βραζιλίας και των Ολυμπιακών Αγώνων, ενώ ακολούθησε ο Ολυμπιακός Ύμνος και ο Ιαπωνικός προς τιμήν του Τόκιο που θα φιλοξενήσει τους 32ους Ολυμπιακούς Αγώνες σε 4 χρόνια, το 2020.

    Rio

    Φυσικά στο τέλος υπήρξε και μια ολιγόλεπτη παρουσίαση της μεγαλούπολης της Ιαπωνίας που θα πάρει τη σκυτάλη από το Ρίο ντε Τζανέιρο για τους επόμενους Ολυμπιακούς το 2020, με μια εκπληκτική εμφάνιση του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Σίνζο Άμπε ως Σούπερ Μάριο, ο οποίος μέσω ενός σωλήνα μεταφέρθηκε υποτίθεται από το Τόκιο στο Ρίο για να φτάσει στην ώρα του!

    rio

    Η βραδιά έκλεισε με το σβήσιμο της Ολυμπιακής Φλόγας, το οποίο ακολούθησε το πάρτι ξεφαντώματος το οποίο είχε ξεκάθαρα έναν αέρα Βραζιλίας. Τι κι αν όλες οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν υπό βροχή, απ’ ότι φάνηκε δεν ενόχλησε κανέναν και το πάρτι συνεχίστηκε εκτός σταδίου μέχρι το πρωί.

    Rio

     

     

    Διαβάστε ακόμη:

    http://www.mononews.gr/chriso-stis-anonimes-ikogenies-tis-katerinas-tis-annas-tou-lefteri/68507

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ