• Top Stories

    Goldman Sachs: Ηρεμήστε, το Brexit δεν είναι Lehman Brothers


    Σύμφωνα με την Goldman Sachs, το να εγκαταλείψει η Μεγάλη Βρετανία την Ευρωπαϊκή Ένωση (Brexit), θα έχει σίγουρα ισχυρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκές αγορές μετοχών, όμως οι επιπτώσεις αυτές δε θα έχουν το εύρος των αντίστοιχων που προκάλεσε η κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008.

    Σ’ ένα πρόσφατο note προς τους πελάτες, η ομάδα αναλυτών της Goldman Sachs υπό την Sharon Bell, εξηγεί ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές μπορεί να ολισθήσουν κατά 15% αν το Brexit συμβεί. Πρόκειται σαφώς για ραγδαία πτώση, όμως το ποσοστό αυτό είναι λιγότερο από το ένα τρίτο της πτώσης του 46% που κατέγραψε ο δείκτης Stoxx 600 μετά την πτώχευση της Lehman.

    Η πτώση των μετοχών μπορεί, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman, να υποκινηθεί από μια ουσιώδη αύξηση στο πριμ κινδύνου των μετοχών – δηλαδή, την επιπλέον απόδοση που απαιτείται για τον κίνδυνο που ενέχει μια επένδυση. Και το σχετικό απόσπασμα από την ανάλυση της GS αναφέρει ότι: “Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που θα έχει ένα Brexit στις ευρωπαϊκές μετοχές το πιθανότερο είναι να έχουν τη μορφή αυξημένου πριμ κινδύνου (ERP), κατά την άποψή μας. Ιστορικά αν το πάρουμε, θα δούμε ότι όλοι οι δείκτες στην Ευρώπη είναι αρνητικά συσχετισμένοι με την αστάθεια της βρετανικής πολιτικής και του ρίσκου που αυτή προκαλεί. Με βάση τα τωρινά επίπεδα, αναμένουμε μια πτώση της τάξεως του 15% στο δείκτη Stoxx 600”.

    Μια έξοδος της Μεγάλης Βρετανίας από την Ε.Ε. θα μπορούσε πιο ορθά να συγκριθεί με την κρίση του δημοσίου χρέους στην Ευρώπη το 2011 αντί με την πτώχευση της Lehman, όπως ισχυρίζεται ο τραπεζικός κολοσσός: “Το διάγραμμα 1 καταγράφει τις προβλεπόμενες μεταβολές του πανευρωπαϊκού ERP1 μετά από μεγάλα σοκ από τις αρχές της δεκαετίας του ’90. Κατά τη διάρκεια των κρίσεων δημοσίου χρέους στην Ευρώπη, το ERP αυξήθηκε περισσότερο από 200bp (μονάδες βάσης) προτού υποχωρήσει ξανά μετά την ομιλία του επικεφαλής της ΕΚΤ, Mario Draghi, τον Ιούλιο του 2012. Κατά τη διάρκεια της κρίσης που προκάλεσε η Lehman Brothers, το ERP εκτοξεύτηκε 300bp, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας.

    Το διάγραμμα 2 συνοψίζει τα παραπάνω γεγονότα, την αύξηση του ERP και τις επιπτώσεις στις αγορές. Η κατάρρευση της Lehman Brothers στην ουσία αποτελεί το ανώτατο όριο και όχι παράγοντα σύγκρισης με το Brexit.

    Οι κρίσεις χρέους στην Ευρώπη είναι μάλλον ο κατάλληλος οδηγός υπολογισμού των πιθανών συνεπειών. Ενδιαφέρον, επίσης, προκαλεί το ότι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM) δεν προκάλεσε σημαντική αύξηση στο ERP – οι αγορές ξεπέρασαν το σοκ αρκετά γρήγορα”.

    Παρακάτω είναι τα δύο διαγράμματα στα οποία αναφέρονται οι αναλυτές της Goldman Sachs:

    goldman-2016-06-22 at 16.14.30

    goldman lehman brexitΟι μετοχές που θα επηρεαστούν περισσότερο, σύμφωνα με την τράπεζα, είναι εκείνες που συνθέτουν το πλέγμα των εταιρειών με τη μεγαλύτερη έκθεση στη βρετανική αγορά. Τέτοιες εταιρείες είναι η τράπεζα Lloyds, η ITV και η αλυσίδα σούπερ μάρκετ Sainsbury’s, μεταξύ άλλων.

    Οι αναλυτές της Barclays είχαν προειδοποιήσει τις προάλλες ότι η Ευρώπη θα έρθει αντιμέτωπη με ένα σοκ αντίστοιχο της Lehman Brothers, όμως αυτό, όποιο κι αν είναι, δεν θα είναι το Brexit.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/miosis-sta-enikia-vlepoun-analites-ean-gini-brexit/55545

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/75-ekatommiria-evro-sta-stichimata-gia-brexit/55518

     



    ΣΧΟΛΙΑ