• Κοινωνία

    Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται Ροβιές και Παλαιοχώρι

    • NewsRoom
    Φωτιά στην Εύβοια: Εκκενώνονται Ροδιές και Παλαιοχώρι


    Μαίνεται η φωτιά στην Εύβοια, με τις συνθήκες να γίνονται όλο και πιο δύσκολες, καθώς το πύρινο μέτωπο προχωρά επικίνδυνα.

    Νέο μήνυμα του 112 ζητεί από τους κατοίκους της περιοχής να εκκενώσουν τον οικισμό Ροβιές, καθώς και το Παλαιοχώρι.

    Από το πρωί έχουν ξεκινήσει ρίψεις νερού από αέρος στα μέτωπα της φωτιάς που μαίνεται στην περιοχή της Λίμνης Ευβοίας με τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και το ελικόπτερο, τα οποία βρίσκονταν στην περιοχή.

    Στη μάχη με τις φλόγες έχει ριχθεί επίσης και το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος Beriev-200.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας νωρίτερα, μετά την αρχική αδυναμία των εναέριων μέσων να πραγματοποιήσουν ρίψεις, λόγω των πυκνών καπνών και κατά τη συνεδρίαση του συντονιστικού σήμερα στις 6.30 το πρωί αποφασίστηκε «να αυξηθούν τα πυροσβεστικά οχήματα στα 32 τουλάχιστον, ενώ διατίθεται η μέγιστη δύναμη σε υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών».

    «Πυροσβέστες, αστυνομικοί, εθελοντές, τα στελέχη του δασαρχείου, της περιφέρειας και του δήμου έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες όλη τη νύχτα για να συγκρατήσουν τις φλόγες. Συνεχίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας, γιατί έχουμε μπροστά μας πολύ και δύσκολο δρόμο» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός.

    «Στάχτη» 150 σπίτια στο Μαντούδι

    Για τεράστιο πύρινο μέτωπο περιμετρικά της λίμνης της Εύβοιας, μήκους 12 με 13 χιλιομέτρων, έκανε λόγο, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης.

    Ο κ. Τσαπουρνιώτης ζήτησε ενίσχυση των δυνάμεων της πυροσβεστικής και ειδικά των εναέριων.

    Τουλάχιστον 150 σπίτια έχουν καεί μέχρι στιγμής στον δήμο Μαντουδίου στην Εύβοια δήλωσε νωρίτερα στον ΣΚΑΪ 100,3 ο αντιδήμαρχος πολιτικής προστασίας, Αργύρης Λιάσκος, κάνοντας παράλληλα έκκληση για εναέρια μέσα καθώς η φωτιά συνεχίζει να είναι ανεξέλεγκτη.

    Αναζωπυρώσεις και νέα μέτωπα

    «Μας έχουν πνίξει οι καπνοί ενώ η φωτιά απέχει περίπου στο 1,5 χιλιόμετρο από το μοναστήρι μας. Δεν μπορούμε να δούμε και εμείς. Βλέπουμε καπνούς να έρχονται πάνω μας. Από τους αδερφούς που φτάνουν στο μοναστήρι μαθαίνουμε νέα για το σημείο που έχει φτάσει η φωτιά. Η Παναγία και ο Άγιος Γέροντας να βάλουν το χέρι τους να μη φτάσει μέχρι εδώ. Καταστρέφει τα πάντα» ήταν τα λόγια του ηγουμένου της Μονής του Οσίου Δαυίδ στον Δρυμώνα της Εύβοιας, καθώς έβλεπε τη φωτιά να κατευθύνεται προς το μοναστήρι που ήταν τυλιγμένο σε καπνούς.

    Την ίδια στιγμή πολλές από τις διαβάσεις που οδηγούν από τη Λίμνη προς το Μοναστήρι μέσα από τα χωριά είχαν καταρρεύσει καθώς είχαν πέσει καμένες κολώνες, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος, καμένα δέντρα που δεν επέτρεπαν στα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής να κινούνται στην περιοχή. Έτσι για να φτάσουν από τα εσωτερικά μέτωπα της φωτιάς έπρεπε να κάνουν ολόκληρο κύκλο από τις Ροβιές για να φτάσουν στο Καλαμούδι, το Μοναστήρι του Οσίου Δαυίδ και τον Δρυμώνα, ενώ παράλληλα είχε δημιουργηθεί ένα πρόχειρο συντονιστικό κέντρο για να συντονίζει τις πυροσβεστικές δυνάμεις στη Δαμιά.

    Διαβάστε επίσης:

    Μεγάλη φωτιά στη Λίμνη Ευβοίας: Ξεκίνησαν τις ρίψεις τα αεροσκάφη – Έχουν καεί τουλάχιστον 150 σπίτια



    ΣΧΟΛΙΑ