• Κοινωνία

    Φωτιά στην Αττική: Νέο μέτωπο στην Πάρνηθα – Αναζωπύρωση ανάμεσα σε Θρακομακεδόνες και Κρυονέρι

    • NewsRoom

    Κάτοικος κοιτά το καμμένο τοπίο στην περιοχή των Θρακομακεδόνων Σάββατο 07 Αυγούστου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ


    Νέα αναζωπύρωση της φωτιάς σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:00 στα ορεινά της Πάρνηθας σε μία περιοχή που οριοθετείται ανάμεσα σε Κρυονέρι και Θρακομακεδόνες.

    «Την τελευταία ώρα δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο μέτωπο, αυτή τη στιγμή εδώ που βρισκόμαστε έντονος καπνός», είπε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Πέππας.

    Όπως είπε επίσης στον ΣΚΑΪ ο εκπρόσωπος φορέα διαχείρισης της Πάρνηθας, πρόκειται για αναζωπύρωση η οποία ξέσπασε περίπου στο σημείο που ξεκίνησε η φωτιά της Τρίτης. Όπως είπε ο ίδιος, στο σημείο επιχειρούν και εναέριες δυνάμεις για τον περιορισμό του.

    Νωρίτερα, η φωτιά στη Μαλακάσα ήταν σε ύφεση, ενώ τιτάνια μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε Θρακομακεδόνες και Βαρυμπόμπη, καθώς σημειώνονται αναζωπυρώσεις.

    Ακόμα μια νέα εστία φωτιάς είχε εκδηλωθεί στη Μαλακάσα, κάτω από την Εθνική Οδό, ωστόσο, οι πυροσβεστικές δυνάμεις επιχείρησαν άμεσα προτού επεκταθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή η νέα εστία ξέσπασε σε αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το άλλο μέτωπο.

    Όπως είπε στον ΣΚΑΪ και ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Πέππας τα βασικά μέτωπα αυτή την ώρα είναι σε Θρακομακεδόνες και σε Μαλακάσα, αν και εκεί η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη από το πρωί σε σχέση με τη νύχτα.

    Γι’ αυτό εξακολουθούν να θεωρούν την κατάσταση εξαιρετικά επικίνδυνη ακόμα, καθώς από το μεσημέρι αναμένεται αύξηση της έντασης των ανέμων και σε συνδυασμό με την άνοδο της θερμοκρασίας τις συγκεκριμένες ώρες της ημέρας τα πράγματα μπορούν να γίνουν και πάλι ανεξέλεγκτα.

    Για το λόγο αυτό η προσπάθεια όλων των δυνάμεων πυρόσβεσης, επίγειων και εναέριων, εστιάζονται στο να μην δημιουργηθεί και πάλι ενιαίο μέτωπο, που θα μπορούσε να έχει ολέθριες συνέπειες.

    Όπως λένε οι πυροσβέστες, η τεράστια έκταση που πήρε η πυρκαγιά από την ημέρα που ξεκίνησε, θα χρειαστεί πολλές ημέρες για να τεθεί υπό έλεγχο. Ωστόσο, αν καταφέρουν να σπάσουν τα μέτωπα, αισιοδοξούν ότι θα μπορούν να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τις αναζωπυρώσεις.

    Για το λόγο αυτό όλα τα εναέρια μέσα και οι επίγειες δυνάμεις καταπολεμούν τις μεγάλες εστίες σε όλη την περίμετρο.

    Επιπλέον άνδρες τις πυροσβεστικής τονίζουν πως ένα από τα πλέον σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν είναι τα ξερά χόρτα που υπάρχουν μέσα σε αυλές σπιτιών ή περιμετρικά αυτών.

    Πυροσβέστες επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, Σάββατο 07 Αυγούστου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

    Στους Θρακομακεδόνες, οι φλόγες είναι από χθες μέσα στους οικισμούς και έχουν κάψει σπίτια, ενώ οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις έδωσαν τιτάνια μάχη για να ανακόψουν την πορεία της.

    Το βόρειο κομμάτι της φωτιάς το οποίο βρισκόταν από Ιπποκράτειο Πολιτεία έως την Μαλακάσα και Σφενδάνη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο έχουν μείνει οχήματα της Πυροσβεστικής προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις αναζωπυρώσεις.

    ιπποκρατειος_πολιτεια_φωτια
    Πυροσβεστικό ελικόπτερο Sikorsky S-64 Skycrane, ανεφοδιάζεται απο τεχνητή λίμνη καθώς επιχειρεί στην κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

    Τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβεστική

    Όσον αφορά αναλυτικά τα μέτωπα, όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε χθες το βράδυ και κατά τη διάρκεια της νύχτας στο μέτωπο της Βαρυμπόμπης και των Θρακομακεδόνων, όπου μετά την μεγάλη αναζωπύρωση που έγινε χτες πάνω από το αεροδρόμιο, οι φλόγες μπήκαν στους οικισμούς, έκαψαν σπίτια και δημιούργησαν μια εφιαλτική κατάσταση.

    Αυτή την ώρα η φωτιά ελέγχεται στους οικισμούς, αλλά υπάρχουν πολλές εστίες ακόμα, που αντιμετωπίζονται από τις δυνάμεις.

    ΤΑΤΟΙ ΦΩΤΙΑ
    Εθελοντές προσπαθούν να περιορίσουν την αναζωπύρωση της φωτιάς χρησιμοποιώντας κλαδιά κατά τη διάρκεια δασικής πυρκαγιάς στο Τατόϊ, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΚΩΣΤΑΣ ΤΣΙΡΩΝΗΣ

    Στο μέτωπο της Μαλακάσας, που δημιουργήθηκε χθες όταν μια ακόμα φωτιά πέρασε την εθνική οδό από το βόρειο μέρος της περιμέτρου και την Ιπποκράτειο Πολιτεία, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, από τις πρωινές ώρες δεν υπάρχει φλόγα, εκτός από κάποιες εστίες που ξεσπούν κατά διαστήματα στο δάσος. Έτσι έχει επιβραδυνθεί σημαντικά η εξάπλωση της φωτιάς προς Μαλακάσα και Ωρωπό, αλλά οι συνεχείς αναζωπυρώσεις αποτελούν δυνατό πονοκέφαλο, γι’ αυτό γίνονται συνεχώς ρίψεις νερού από ελικόπτερα κυρίως.

    Προς την ανατολική πλευρά το άλλο μέτωπο που δημιουργήθηκε προχτές προς Άγιο Στέφανο και Καπανδρίτι, από την άλλη φωτιά που πέρασε την εθνική οδό από τις Αφίδνες, όπως λένε τα στελέχη της Πολιτικής Προστασίας, έχει «πέσει» αρκετά, αλλά φλόγες υπάρχουν ακόμα στους οικισμούς Πευκόφυτο και Ποντίων, όπου επίσης έχουν καεί σπίτια, ενώ παράλληλα καίει αργά κατά μήκος της Λίμνης του Μαραθώνα.

    Ελικόπτερο της πυροσβεστικής διακρίνεται μέσα από τους πυκνούς καπνούς κατά τη διάρκεια της επιχείρησης κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, Σάββατο 07 Αυγούστου 2021 ΑΠΕ-ΜΠΕ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

    Στα υπόλοιπα σημεία της πυρκαγιάς, στις Αφίδνες και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, που επίσης έχουν υποστεί πολύ μεγάλες ζημιές, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή των πρώην βασιλικών κτημάτων απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, υπάρχουν πολλές αναζωπυρώσεις, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται πριν πάρουν διαστάσεις, αλλά ο κίνδυνος είναι ακόμα έντονος λόγω της αύξησης των ανέμων.

    Σημειώνεται ότι από το πρωί έχουν ενταχθεί στην δύναμη πυρόσβεσης της Αττικής οι 82 Γάλλοι πυροσβέστες και τα δύο γαλλικά καναντέρ, ενώ από σήμερα επιχειρούν και τα δύο αεροσκάφη air tractor από την Σουηδία, και το κροατικό καναντέρ.

    Έφτασαν επίσης και οι 112 πυροσβέστες από την Ρουμανία με 23 οχήματα, οι οποίοι θα ενταχθούν. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα προωθηθούν και θα επιχειρούν στην Εύβοια, μαζί και με τους 100 Ουκρανούς πυροσβέστες που ήδη επιχειρούν εκεί από το πρωί.

    Εντός της ημέρα θα φτάσουν και τρία ελικόπτερα από τη Σουηδία, καθώς και 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες που επίσης θα επιχειρήσουν στην Αττική.

    Υπενθυμίζεται ότι στην Αττική επιχειρούν ήδη 40 Κύπριοι πυροσβέστες.

    Μία μικρή αλεπού διασχίζει τις γραμμές του τρένου κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς που καίει μέσα στην κατοικημένη περιοχή στις Αφίδνες, την Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

    Νύχτα «κόλασης» η Παρασκευή

    Ως μια νύχτα «κόλασης» περιγράφει τη χθεσινή ημέρα, ο κ. Πέππας, ο οποίος, όπως είπε, στη Μαλακάσα, στους Θρακομακεδόνες, στον Άγιο Στέφανο και τη Σταμάτα, έγινε μια μεγάλη μάχη για να αποτραπεί η φωτιά να μπει στους οικισμούς Ευξείνου Πόντου, Προπονήσων της Σταμάτας και της Αγίας Παρασκευής στον Άγιο Στέφανο.

    «Υπήρξαν κάποιες καταστροφές σπιτιών, αλλά αν περνούσε η φωτιά εκεί, δεν θα μιλούσαμε μόνο για σπίτια», δήλωσε ο ίδιος.

    «Νομίζω πως οδεύουμε προς το τέλος. Υπάρχει και ένας άνεμος, ενώ τις προηγούμενες ημέρες δεν υπήρχε, αλλά ευτυχώς υπάρχει αρκετός όγκος εναερίων μέσων και όπου δημιουργούνται προβλήματα προλαβαίνουν και κατασβένονται εν γενέσει τους», πρόσθεσε ο κ. Πέππας.

    Εθελοντής της Πολιτικής Προστασίας βοηθά στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στην περιοχή των Θρακομακεδόνων, Σάββατο 07 Αυγούστου 2021 ΑΠΕ/ΜΠΕ-ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΕΛΤΕΣ

    Σημειώνεται ότι στην ευρύτερη περιοχή σύμφωνα με την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, επιχειρούν 720 πυροσβέστες με 40 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 215 οχήματα, το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 3 αεροσκάφη, και 4 ελικόπτερα εκ των οποίων 1 συντονιστικό.

    Δυνάμεις της Αστυνομίας έκαναν αγώνα μαζί με τους πυροσβέστες να απομακρύνουν τον κόσμο που δεν ήθελε να εγκαταλείψει τα σπίτια του, με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να βοηθήσει στη διάσωση τους, παρά το γεγονός ότι οι οικισμοί έχουν εκκενωθεί και με μήνυμα του 112 από χτες το βράδυ.

    Σημειώνεται ότι από προχθές το απόγευμα 5-8-2021, εκκενώθηκε και το Κέντρο Φιλοξενίας Αλλοδαπών στη Μαλακάσα, και περίπου 2.000 άτομα που ήταν εκεί μεταφέρθηκαν με λεωφορεία στη Ριτσώνα.

    Πυροσβεστικό ελικόπτερο Sikorsky S-64 Skycrane, πραγματοποιεί ρίψεις νερού κατά τη διάρκεια της κατάσβεσης της δασικής πυρκαγιάς στην Ιπποκράτειο Πολιτεία, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021

    Υπό έλεγχο η φωτιά στα Άνω Λιόσια

    Τη νύχτα αντιμετωπίστηκε η πυρκαγιά που είχε εκδηλωθεί στα Άνω Λιόσια, ανέβηκε στην κορυφογραμμή του Ποικίλου Όρους και απειλούσε να κατέβει προς Πετρούπολη. Η πυρκαγιά αυτή έχει τεθεί υπό έλεγχο και δεν εμπνέει ανησυχία, ενώ άνοιξαν και οι δρόμοι που είχε διακοπεί η κυκλοφορία.

    Βιβλική καταστροφή στην Εύβοια, «μάχη» σε Ολυμπία, Μεσσηνία και Μάνη

    Όσον αφορά στην κατάσταση των άλλων πυρκαγιών, εφιαλτική παραμένει η κατάσταση στην Εύβοια όπου οι φλόγες έχουν προκαλέσει βιβλική καταστροφή, ακόμα μεγαλύτερη από την Αττική, έχουν κάψει πολλά σπίτια και έχουν εξαφανίσει σχεδόν οικισμούς ενώ συνεχίζει με αμείωτη ένταση την ολέθρια πορεία της.

    ευβοια_φωτια
    Φωτιά καίει δέντρα ενώ πλησιάζει απειλητικά το χωριό Ζωοδόχος Πηγή στην Εύβοια, Παρασκευή 6 Αυγούστου 2021
    ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΥΡΟΣ

    Στην Ολυμπία γίνεται μάχη με συνεχείς πολύ μεγάλες αναζωπυρώσεις, ενώ πολύ δύσκολη είναι η κατάσταση στη Μεσσηνία και στην Ανατολική Μάνη.

    Βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας

    Από χτες έχουν ενταχθεί στις δυνάμεις πυρόσβεσης, πυροσβέστες και αεροσκάφη που έχουν φτάσει από την Γαλλία, την Ουκρανία, καθώς και από την Κύπρο που έφτασαν πρώτοι προχτές ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της χώρας μας για βοήθεια στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

    Εκατό Ουκρανοί είναι ήδη στην Εύβοια , 82 Γάλλοι στην Αττική, μαζί με 40 Κύπριους πυροσβέστες, όπως επίσης και τα δύο γαλλικά αεροσκάφη και ένα ακόμα καναντέρ από την Κροατία, ενώ από σήμερα εντάσσονται στις δυνάμεις πυρόσβεσης 16 Ισραηλινοί πυροσβέστες και τα δύο σουηδικά αεροσκάφη air tractor, ενώ αναμένονται σήμερα από την Ρουμανία 112 πυροσβέστες με 23 οχήματα και τρία ελικόπτερα σούπερ πούμα από την ΕλβετίαΔύο ακόμα αεροσκάφη από την Κύπρο επιχειρούν στην Κρήτη.

    Διαβάστε επίσης:

    ΕΥΔΑΠ: Χωρίς νερό Άγιος Στέφανος και Πολυδένδρι

    Καταγγελία Πατούλη για σχέδιο εμπρησμών – Βρέθηκαν γκαζάκια στο πάρκο Τρίτση

    Φωτιά στην ανατολική Μάνη: Μάχη να μην περάσουν οι φλόγες στο Γύθειο και σε άλλες κατοικημένες περιοχές



    ΣΧΟΛΙΑ