• Κοινωνία

    Αίτημα για αποστολή και δεύτερου κατασβεστικού Beriev υπέβαλε η Ελλάδα στη Ρωσία

    • NewsRoom
    Αίτημα για αποστολή και δεύτερου Beriev υπέβαλε η Ελλάδα στη Ρωσία

    Beriev (φωτογραφία Wikipedia)


    Αίτημα για αποστολή και δεύτερου Beriev, προκειμένου να συμβάλει στην προσπάθεια ελέγχου των πύρινων μετώπων που μαίνονται σε πολλές περιοχές της χώρα, υπέβαλε η Ελλάδα, σύμφωνα με πηγές του Sputnik.

    Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο, υπήρξε διπλωματική κινητικότητα προς αυτή την κατεύθυνση, με την Αθήνα να υποβάλει το σχετικό αίτημα προς τις ρωσικές Αρχές.

    Το πρώτο Beriev-200 έχει πρωταγωνιστεί σε πολλά πύρινα μέτωπα φέτος, με αποτέλεσμα να φτάσει τις 100 ώρες πτήσης και να κάνει υποχρεωτική συντήρηση.

    Το αεροσκάφος έχει κάνει πάνω από 400 ρίψεις νερού και η κατασκευάστρια εταιρεία τονίζει σε ανακοίνωσή της, σχολιάζοντας και το τεχνικό πρόβλημα που υπήρξε: «Παρά τις πολλές πτήσεις, είναι σε καλή κατάσταση. Το πλήρωμα επιδεικνύει επαγγελματισμό, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τοπικές αρχές της Ελλάδας».

    Η ρωσική πρεσβεία στην Ελλάδα, σε χθεσινό μήνυμά της, τόνισε πως «οι Ρώσοι πιλότοι του Beriev-200ES δίνουν όλο τον εαυτό τους για να βοηθήσουν, π.χ. χθες στη μεγάλη φωτιά στη Βαρυμπόμπη και σήμερα στην Εύβοια, επιδεικνύοντας θάρρος, αυτοθυσία και επαγγελματισμό, όπως και οι Έλληνες συνάδελφοί τους».

    Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του Beriev-200

    Το Beriev-200 είναι το μοναδικό παγκοσμίως αεριωθούμενο-αμφίβιο αεροσκάφος που έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει έως 12 τόνους ύδατος και να ρίχνει συνολικά 270 τόνους με κάθε ανεφοδιασμό του σε καύσιμα.

    Για την κίνηση του χρησιμοποιεί δύο στροβιλοαντιδραστήρες διπλής ροής D-436TP, με ώθηση απογείωσης των 7.650 κιλών ο καθένας.

    Η εμβέλεια πτήσης του αγγίζει τα 3.100 χλμ. με μέγιστη ταχύτητα τα 700 χλμ./ώρα και μέγιστη ταχύτητα πλεύσης τα 550-610 χλμ/ώρα. Το μέγεθος πτερύγων του φτάνει τα 117,4 τ.μ, ενώ εξοπλίζεται με δύο δεξαμενές ύδατος.

    Στην Ελευσίνα το ρωσικό μεγαθήριο

    Το ρωσικό Beriev, που συμμετείχε στην κατάσβεση των μεγάλων πυρκαγιών στην Βαρυμπόμπη και την Εύβοια, προσγειώθηκε χθες στην Ελευσίνα.

    Το θηριώδες αεροσκάφος τέθηκε εκτός μάχης, όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, παρουσίασε βλάβη στον ένα κινητήρα, τον οποίο και έχασε ενώ βρισκόταν εν πτήσει και ενώ συνέδραμε στις επίγειες δυνάμεις για την κατάσβεση της πυρκαγιάς στην Εύβοια.

    Οι χειριστές του, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, κατάφεραν να το προσγειώσουν με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας.

    Σύμφωνα με πηγές της Πολεμικής Αεροπορίας που επικαλείται το newsauto.gr, η βλάβη στον κινητήρα ήταν αρκετά σοβαρή. Ομως το γεγονός ότι είχε προβλεφθεί από τη σύμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της ρωσικής PAO Ilyushin να υπάρχει επάρκεια ανταλλακτικών κατά την παραμονή του στην Ελλάδα μείωσε κατά πολύ τις ώρες επισκευής του αεροπλάνου – κατασβεστικού.



    ΣΧΟΛΙΑ