• Οικονομία

    Επιστρέφουν οι e-αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
    Επιστρέφουν οι e-αποδείξεις για το 30% του εισοδήματος


    Επιστροφή στην… κανονικότητα έχει σημάνει το τέλος των lockdown και των περιοριστικών μέτρων, λόγω της πανδημίας, με τους φορολογούμενους να απαιτείται να καλύψουν ξανά το 30% του εισοδήματός τους με ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Υπενθυμίζεται πως κατά τη διάρκεια του 2020 είχαν ανακοινωθεί έκτακτες εξαιρέσεις από το μέτρο, κυρίως για όσους είχαν τεθεί σε αναστολή εργασίας και είχαν πληγεί τα εισοδήματά τους από την υγειονομική κρίση. Ωστόσο, το προσωρινό μέτρο δεν επεκτάθηκε και το 2021, κάτι που σημαίνει πως όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να πληρώνουν το 30% του εισοδήματός τους με κάρτα, με e- banking ή διατραπεζικά.

    Πρόκειται για πολίτες που απέκτησαν το τρέχον έτος εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις, επιχειρηματικές δραστηριότητες και εκμετάλλευση ακινήτων και θα πρέπει να καλύψουν το 30% του εισοδήματός του με ηλεκτρονικές δαπάνες έως και τις 31 Δεκεμβρίου.

    Φορολογούμενος με ετήσιο εισόδημα 10.000 ευρώ, με βάση το νόμο, θα πρέπει να συλλέξει ηλεκτρονικές αποδείξεις ύψους 3.000 ευρώ. Αν εμφανίσει λιγότερες δαπάνες κατά 1.000 ευρώ, θα του επιβληθεί φόρος 22% για κάθε ευρώ που λείπει, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει φόρο 220 ευρώ.

    Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πλαίσιο αναφέρει πως όσοι φορολογούμενοι καταβάλλουν πάνω από το 60% του πραγματικού εισοδήματός τους για την πληρωμή φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, δόσεις δανείων και για ενοίκια (κύριας ή/και δευτερεύουσας κατοικίας, επαγγελματικής στέγης), το όριο του 30% μειώνεται σε 20%.

    Ποιες δαπάνες «περνάνε»

    Στις δαπάνες που λαμβάνονται υπόψη για την κάλυψη ποσοστού έως 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος περιλαμβάνονται τα περισσότερα από τα καθημερινά, μηνιαία και ετήσια έξοδα κάθε νοικοκυριού, όπως οι δαπάνες για αγορές τροφίμων, ποτών, ρούχων, παπουτσιών, κλινοσκεπασμάτων, χαρτικών ειδών, τσιγάρων, ειδών υγιεινής και καθαριότητος, για αγορές ηλεκτρικών, ηλεκτρονικών συσκευών, επίπλων και άλλων διαρκών ειδών οικιακής χρήσης, οι δαπάνες για παντός είδους υπηρεσίες επισκευών, καθώς και τα έξοδα για πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και κοινοχρήστων, για δίδακτρα, ιατρικές επισκέψεις, ιατρικές εξετάσεις, νοσήλια και ασφάλιστρα.

    Εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του Δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.λπ.).

    Ποιοι εξαιρούνται από την υποχρέωση για ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Από την υποχρέωση να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με δαπάνες αγοράς αγαθών και παροχής υπηρεσιών εξοφληθείσες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής εξαιρούνται πλήρως:

    α) Φορολογούμενοι 70 ετών και άνω.
    β) Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
    γ) Φορολογούμενοι που βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.
    δ) Φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.
    ε) Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή.
    στ) Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
    ζ) Oι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
    η) Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
    θ) Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
    ι) Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των 6 μηνών).
    ια) Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.
    ιβ) Οι φυλακισμένοι.

    Διαβάστε επίσης

    «Βαρύς» ο φετινός χειμώνας – Αυξήσεις σε πετρέλαιο και ρεύμα – Οι τελικές επιδοτήσεις

    Με «μοντέλο»… ενοικίων το επίδομα θέρμανσης

    ΕΛΣΤΑΤ: «Άλμα» 32,9% σημείωσε ο τζίρος των επιχειρήσεων τον Αύγουστο



    ΣΧΟΛΙΑ