• Οικονομία

    Με «μοντέλο»… ενοικίων το επίδομα θέρμανσης

    Με «μοντέλο»… ενοικίων το επίδομα θέρμανσης

    Χρ. Σταϊκούρας, Υπ. Οικονομικών


    Πριν από τις γιορτές των Χριστουγέννων αναμένεται να καταβληθεί το μεγαλύτερο μέρος του φετινού επιδόματος θέρμανσης, με βάση το χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει το Υπουργείο Οικονομικών, ενώ εκτιμάται ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myΘέρμανση» θα τεθεί σε λειτουργία το αργότερο μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

    Σύμφωνα με ανώτατες πηγές του οικονομικού επιτελείο δεν θα αλλάξει ο τρόπος καταβολής του επιδόματος στους δικαιούχους και θα πραγματοποιηθεί και φέτος σε δυο δόσεις, με πιθανότερες ημερομηνίες η πρώτη να καταβληθεί προς το τέλος του έτους και η δεύτερη έως τις αρχές της άνοιξης.

    Βάση οι περσινές αιτήσεις

    Στις σκέψεις του Υπουργείου Οικονομικών είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο» που είχε ακολουθηθεί και στα ενοίκια, δηλαδή όσοι δεν έχουν βάλει πετρέλαιο θέρμανσης έως την ημέρα που θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή, να μπορούν να λάβουν την επιδότηση, με το οικονομικό επιτελείο να δίνει προκαταβολικά τα χρήματα της επιδότησης στα συγκεκριμένα νοικοκυριά, υπό την προϋπόθεση ότι το περσινό έτος είχαν καταστεί δικαιούχοι.

    Αυτό σημαίνει ότι θα έχουν το δικαίωμα (και τα χρήματα) να αγοράσουν στη συνέχεια καύσιμα για τη θέρμανσή τους και φυσικά, να υποβάλουν τα στοιχεία αγορών σε δεύτερο χρόνο. Εννοείται πως αν δεν το πράξουν, τότε το δημόσιο θα ζητήσει πίσω τα χρήματα, επιβάλλοντας τις ανάλογες κυρώσεις. Φυσικά, το επίδομα θα λάβουν την ίδια ημέρα πληρωμής και όσοι έχουν ήδη τιμολόγια αγοράς.

    Όλα αυτά αναμένεται να ξεκαθαριστούν στις Κοινές Υπουργικές Αποφάσεις που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ώρες και θα ορίζουν τα κριτήρια για τη λήψη του επιδόματος, ενώ θα διευκρινίζεται και η ίδια διεύρυνση των εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων.

    Τα κριτήρια

    Το φετινό επίδομα υπολογίζεται ότι θα λάβουν περισσότερα από 1 εκατ. νοικοκυριά ενώ το ελάχιστο επίδομα καθορίζεται στα 100 ευρώ και το ανώτατο στα 750 ευρώ. Παράλληλα, το κονδύλι θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι είναι:

    • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
    • Έγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ.

    Έτσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

    • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
    • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
    • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

    Διαβάστε επίσης

    Ολόκληρο το σχέδιο για το νέο επίδομα θέρμανσης – Έρχονται οι ΚΥΑ

    Μέτρα «ασπίδα» 500 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή κρίση: Διπλασιάζεται η επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα – Ενισχύεται το επίδομα θέρμανσης 

    Επίδομα θέρμανσης: Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι – Όσα πρέπει να ξέρετε



    ΣΧΟΛΙΑ