• Κοινωνία

    Επιδείνωση του καιρού σήμερα: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες, βροχές και χιόνια

    • NewsRoom


    Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός σήμερα, Κυριακή 27 Δεκεμβρίου.

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες αναμένεται να «χτυπήσουν» αρχικά στη δυτική Ελλάδα και τη Θράκη, βαθμιαία στις υπόλοιπες ηπειρωτικές περιοχές και από το απόγευμα στην ανατολική νησιωτική Ελλάδα.

    Χιόνια θα πέσουν στα βορειοδυτικά ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα πελάγη πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.

    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Αναλυτικά η πρόγνωση από την ΕΜΥ

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές κυρίως στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά κυρίως της δυτικής Μακεδονίας (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Βαθμιαία βελτίωση τις βραδινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία.

    Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 5 και στα θαλάσσια 6 με 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 07 έως 15 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η μέγιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Από το βράδυ τα φαινόμενα σταδιακά θα εξασθενήσουν.

    Άνεμοι: Nότιοι 5 με 7 και στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία θα στραφούν σε νοτιοδυτικούς 5 με 6 και στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 13 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από τις πρωινές ώρες στη δυτική Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά (σε υψόμετρο άνω των 1000 μέτρων). Βαθμιαία βελτίωση μετά το απόγευμα.

    Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 6 με 7 και στα νοτια τις πρωινές ώρες έως 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 11 έως 18 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

    Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες.

    Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 13 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου σποραδικές καταιγίδες. Από τις απογευματινές ώρες τα φαινόμενα θα ενταθούν και θα είναι τοπικά ισχυρά στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από τη νύχτα και στα Δωδεκάνησα.

    Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 14 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

    ΣΑΜΟΣ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες από το απόγευμα θα είναι τοπικά ισχυρές.

    Άνεμοι: Νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 15 έως 18 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές και βαθμιαία σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές ώρες. Βαθμιαία βελτίωση του καιρού αργά το απόγευμα.

    Άνεμοι: Νότιοι 6 με 7 και τις πρωινές ώρες πρόσκαιρα έως 8 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 13 έως 16 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

    Καιρός: Νεφώσεις με βροχές κατά τόπους ισχυρές τις μεσημβρινές ώρες, οπότε θα εκδηλωθούν και σποραδικές καταιγίδες. Από τις βραδινές ώρες ο καιρός βαθμιαία θα βελτιωθεί.

    Άνεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και στα θαλάσσια έως 7 μποφόρ.

    Θερμοκρασία: Από 08 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

    Η πρόγνωση του καιρού για τη Δευτέρα 28/12/2020

    Στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα αναμένεται να σημειωθούν αυξημένες νεφώσεις με βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές, που από το μεσημέρι στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

    Στα δυτικά νεφώσεις με τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες σποραδικές καταιγίδες. Στην υπόλοιπη χώρα αρκετή ηλιοφάνεια, με παροδικές νεφώσεις και πρόσκαιρες βροχές τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία, τις Κυκλάδες και την Κρήτη. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ηπειρωτικά ορεινά.

    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6 και τις πρωινές ώρες στο Αιγαίο και από το βράδυ στο Ιόνιο τοπικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση.

    Οδηγίες για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων από την Πολιτική Προστασία

    Οδηγίες και συστάσεις προς τους πολίτες εξέδωσε η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του έκτακτου δελτίου επιδείνωσης καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

    Η ΓΓ Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

    1. Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
    2. Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
    3. Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
    4. Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
    5. Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
    6. Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
    7. Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση.

    Διαβάστε επίσης:

    Καμπανάκι από ΠΟΥ: Η πανδημία του κορονοϊού δεν θα είναι η τελευταία

    Κορονοϊός: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον εμβολιασμό – 26 ερωτήσεις και απαντήσεις από τον ΕΟΔΥ

    «Ελευθερία»: Με δέκα συμβολικά πρόσωπα ξεκινά σήμερα η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ