• ΥΓΕΙΑ

    «Ελευθερία»: Με δέκα συμβολικά πρόσωπα ξεκινά σήμερα η μεγάλη εκστρατεία εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα

    • NewsRoom


    Με δέκα συμβολικά πρόσωπα ξεκινά σήμερα η μακρά εκστρατεία του εμβολιασμού κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, το σχέδιο «Ελευθερία», ορίζοντας έτσι την αρχή του τέλους της υγειονομικής κρίσης που έχει οδηγήσει σε χιλιάδες θανάτους στη χώρα και πάνω από 1,7 εκατομμύρια σε όλο τον πλανήτη.

    Ο πρώτος εμβολιασμός κατά της Covid-19 στην Ελλάδα, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, θα πραγματοποιηθεί στο νοσοκομείο Ευαγγελισμός στις 13.00 το μεσημέρι. Η πρώτη που θα κάνει το εμβόλιο θα είναι η νοσηλεύτρια της ΜΕΘ, Ευσταθία Καμπισιούλη, ενώ μισή ώρα αργότερα θα εμβολιαστεί ο φιλοξενούμενος στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων του Ευαγγελισμού, Μιχάλης Γιοβανίδης.

    Την πρώτη ημέρα θα εμβολιαστούν επίσης η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακκελαροπούλου και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας, ο αρχηγός του ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος αλλά και ο αρχηγός του ΜέΡΑ35 Γιάνης Βαρουφάκης. Επίσης θα εμβολιαστούν ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας αλλά και η  πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, αλλά και ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος.

    Το αναλυτικό πρόγραμμα των πρώτων δέκα αυριανών εμβολιασμών, έχει ως εξής:

    13:00 Ευσταθία Καμπισιούλη, νοσηλεύτρια ΜΕΘ στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    13:30 Μιχάλης Γιοβανίδης, φιλοξενούμενος σε Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    14:00 Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    14:30 Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο Νοσοκομείο Αττικόν

    14:45 Καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας στο Νοσοκομείο Αττικόν

    15:00 Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    15:30 Γραμματέας Μέρα25 Γιάνης Βαρουφάκης στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    16:00 Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    16:30 Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    17:00 Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός

    Τη Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου, θα εμβολιαστούν στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας στις 11:45, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας στις 12:15 και ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στις 12:45.

    Με τους συμβολικούς πρώτους εμβολιασμούς ξεκινά μια μεγάλη μάχη για την δημιουργία ενός «τείχους προστασίας» για τον πληθυσμό απέναντι στον κορονοϊό, που θα είναι το μόνο που μπορεί να επιτρέψει να γυρίσουμε πίσω στην προ-κορονοϊού εποχή.

    Το μεγαλύτερο μέρος των πολιτών δηλώνει ήδη πρόθυμο να εμβολιαστεί. Αντίθετα, μια μερίδα ατόμων, σημαντικού μεγέθους, αντιδρά στα εμβόλια, πολλές φορές προβάλλοντας αντεπιστημονικές απόψεις που στερούνται λογικής. Ανάμεσά τους, υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που παραμένουν επιφυλακτικοί, βλέποντας μεν με θετική διάθεση τον εμβολιασμό, εκφράζοντας δε τον προβληματισμό τους ειδικά με θέματα γύρω από την ασφάλεια του εμβολίου. Η τελευταία ομάδα είναι και αυτή που θέλει να στοχεύσει η πολιτεία, ετοιμάζοντας μια καμπάνια ενημέρωσης, με δεδομένο πως ο εμβολιασμός είναι σε εθελοντική βάση και όχι υποχρεωτικός.

    Ωστόσο, η διαδικασία του εμβολιασμού δεν θα είναι σύντομη, αλλά αναμένεται να διαρκέσει αρκετούς μήνες, κατά τους οποίους οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να υπόκεινται σε μέτρα προστασίας, αλλά και περιορισμούς σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο από την επιδημιολογική εικόνα. Άλλωστε, τα νέα εμβόλια θα μπαίνουν σταδιακά στην κυκλοφορία, ενώ και οι δόσεις των εμβολίων που θα έχουν διαθέσιμες οι χώρες θα αυξάνονται σταδιακά. Κατά κάτι που κάνει ακόμα μεγαλύτερη την ανάγκη για σωστό σχεδιασμό των προτεραιοτήτων εμβολιασμού, αλλά και συνεχή ενημέρωση του πληθυσμού για την ανάγκη των εμβολίων.

    Έτσι στην Ελλάδα, όπως και σε όλες τις χώρες του κόσμου, ο εμβολιασμός θα ξεκινήσει από τους υγειονομικούς, οι οποίοι βρίσκονται εκ των πραγμάτων αντιμέτωποι με την Covid-19 σε καθημερινή βάση. Τους επόμενους μήνες, καθώς τα εμβόλια θα αυξάνονται, θα ακολουθήσουν οι εμβολιασμοί των ευπαθώς ομάδων, ενώ ο υπόλοιπος πληθυσμός, ο οποίος στατιστικά παρουσιάζει μικρότερα ποσοστά θνησιμότητας από την Covid-19 σε σχέση με τους ανθρώπους των ευπαθών ομάδων, θα αρχίσει να εμβολιάζεται κατά την τρίτη φάση, μετά από μερικούς μήνες.  Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει άδεια για εμβολιασμό  σε άτομα μικρότερα των 16 ετών.

    Αναλυτικά η σειρά με την οποία θα εμβολιαστούν οι ομάδες πληθυσμού:  

    Η πρώτη φάση αφορά:

    Υγειονομικοί και προσωπικό κοινωνικών υπηρεσιών
    Διαμένοντες και προσωπικό οίκων ευγηρίας
    Διαμένοντες, ασθενείς και προσωπικό δομών φροντίδας χρόνιων πασχόντων και κέντρων αποκατάστασης
    Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες της Κυβέρνησης

    Η δεύτερη φάση αφορά:

    Άτομα 70 ετών και άνω (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων).

    Περαιτέρω προτεραιοποίηση:

    Άτομα ηλικίας 85 ετών και άνω
    Άτομα ηλικίας 80 ετών και άνω
    Άτομα ηλικίας 75 ετών και άνω
    Άτομα ηλικίας 70 ετών και άνω

    Ασθενείς με νοσήματα που συνιστούν πολύ υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19 ανεξαρτήτως ηλικίας
    Προσωπικό προτεραιότητας για κρίσιμες λειτουργίες του Κράτους
    Άτομα 60 έως 69 ετών (ανεξαρτήτως ιστορικού νοσημάτων)
    Ασθενείς 18 έως 59 ετών με νοσήματα που συνιστούν υψηλό κίνδυνο για νόσηση με COVID-19

    Η τρίτη φάση αφορά:

    Άτομα 18 ετών και άνω χωρίς υποκείμενα νοσήματα

    Πώς θα κλείνεται το ραντεβού

    Οι πολίτες θα χρειαστεί να κλείσουν ραντεβού σε κάποιο από τα εμβολιαστικά κέντρα που θα δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα προκειμένου να λάβουν το εμβόλιο. Το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει αναλάβει τον συντονισμό της συγκεκριμένης διαδικασίας.

    Τα κανάλια για το κλείσιμο του ραντεβού θα είναι τα εξής:

    Άυλη συνταγογράφηση

    Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λάβουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Η εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση γίνεται ήδη στο ehealth.gov.gr με τους κωδικούς του Taxisnet και τον ΑΜΚΑ.

    Ο πολίτης θα λαμβάνει μια ειδοποίηση για τη μέρα, την ώρα και το εμβολιαστικό κέντρο, και θα απομένει απλά να αποδεχτεί το ραντεβού του απαντώντας στο σχετικό SMS ή e-mail. Εάν δεν απαντήσει, τότε εν ευθέτω χρόνω θα λάβει νέα ειδοποίηση.

    Εάν από την άλλη κάποιος θελήσει να αρνηθεί να συμμετάσχει στον εμβολιασμό, μπορεί να το δηλώσει. Τα συστήματα θα ενημερωθούν και δεν θα λάβει ξανά αντίστοιχη ειδοποίηση.

    emvolio.gov.gr

    Όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση μπορούν να μπαίνουν στην ειδική πλατφόρμα emvolio.gov.gr και πληκτρολογώντας τον ΑΜΚΑ τους να μαθαίνουν πότε έχει προγραμματιστεί ο εμβολιασμός τους ή να κάνουν τον προγραμματισμό λαμβάνοντας άμεσα σε ψηφιακή μορφή όλες τις πληροφορίες και το σχετικό παραπεμπτικό.

    Η πλατφόρμα θα ανοίξει για την παραπάνω διαδικασία μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Ιανουαρίου, αφού πρώτοι θα εμβολιαστούν οι υγειονομικοί, οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες

    ΚΕΠ

    Για όσους πολίτες δεν έχουν τις ψηφιακές δεξιότητες να αξιοποιήσουν τις προαναφερθείσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες, προβλέπεται να ενημερώνονται και να κλείνουν τα ραντεβού μέσω των ΚΕΠ.

    13034

    Τέλος στον αριθμό 13034, οι πολίτες θα μπορούν να στέλνουν  μήνυμα προκειμένου να μάθουμε αν πληρούμε τα κριτήρια προτεραιότητας και να μάθουμε πότε θα ορισθεί το ραντεβού σε ένα από εμβολιαστικά κέντρα.

    Ο αριθμός 13034, θα τεθεί σε λειτουργία με την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος. Ο έλεγχος των κριτηρίων για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμόθα γίνεται είτε με μήνυμα στον 13034, είτε με πληκτρολόγηση του ΑΜΚΑ στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr.

    Πώς θα οριστικοποιούνται τα ραντεβού

    Οι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα λαμβάνουν μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο με την ημερομηνία και την ώρα του ραντεβού. Μαζί με τις πληροφορίες του ραντεβού θα λαμβάνει ειδικό κωδικό επαλήθευσης και σχετικό link, στο οποίο μπορεί να επιβεβαιώσει και να οριστικοποιήσει το ραντεβού του.

    Οι πολίτες που δεν είναι εγγεγραμμένοι στην άυλη συνταγογράφηση θα μπορούν να κλείσουν ραντεβού διαδικτυακά, εισάγοντας τον ΑΜΚΑ τους στη σχετική πλατφόρμα και το σύστημα θα τους ενημερώνει αυτόματα αν ανήκουν στις ομάδες που εμβολιάζονται τη δεδομένη χρονική στιγμή. Εφόσον ανήκουν στις ομάδες προτεραιότητας, μπορούν να κλείσουν το ραντεβού εισάγοντας τους κωδικούς taxisnet.

    Όσοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας θα μπορούν να επικοινωνούν με τηλεφωνικό κέντρο, και δίνοντας τον ΑΜΚΑ τους και ταυτοποιητικά τους στοιχεία να ενημερώνονται για το πότε είναι προγραμματισμένο να εμβολιαστούν ενώ τέλος, εναλλακτικά, οι πολίτες μπορούν να κλείνουν ραντεβού σε φαρμακείο ή σε ΚΕΠ όταν η δυνατότητα αυτή γίνει διαθέσιμη.

    Διαβάστε επίσης:

    Χαρδαλιάς για εμβόλιο: «Η Ελπίδα πλέον είναι εδώ!»

    ΕΕ: Οι πρώτες παρτίδες του εμβολίου της Pfizer φθάνουν στις ευρωπαϊκές χώρες

    Κορονοϊός: Κρούσματα της μετάλλαξης της Βρετανίας εντοπίστηκαν σε Ισπανία και Σουηδία



    ΣΧΟΛΙΑ