• Top Stories

    Επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου: Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια (pics)

    • NewsRoom


    Σαν σήμερα πριν από 29 χρόνια, τη νύχτα της 9ης προς 10η Νοεμβρίου 1989, έπεσε το Τείχος του Βερολίνου, του κατ’ εξοχήν συμβόλου του Ψυχρού Πολέμου, που χώριζε το Βερολίνο, αλλά και όλη την Ευρώπη στα δύο για 28 χρόνια.

    Αυτό που οι Δυτικοί το ονόμαζαν «Τείχος του Αίσχους» ήταν ένας τοίχος ύψους δύο μέτρων, που χτίστηκε το 1961 από τις αρχές της Ανατολικής Γερμανίας για να συγκρατήσει τη φυγή των κατοίκων της προς τη Δύση. Γκρεμίστηκε από τους Βερολινέζους και των δύο πλευρών στις 9 Νοεμβρίου 1989, σηματοδοτώντας την αρχή του τέλους του «υπαρκτού σοσιαλισμού».

    Η θρυαλλίδα των ιστορικών εξελίξεων ήταν η άνοδος του Μιχαήλ Γκορμπατσώφ στην Σοβιετική Ένωση. Οι πολιτικές της «περεστρόικα» και της «γκλάσνοστ» βρήκαν πεδίο εφαρμογής και στις χώρες του ανατολικού μπλοκ. Με το άνοιγμα των συνόρων των άλλων σοσιαλιστικών χωρών προς τη Δύση, κύματα Ανατολικογερμανών έφευγαν προς τη Δυτική Γερμανία μέσω της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Τσεχοσλοβακίας.

    Η Ανατολική Γερμανία αναγκάστηκε και αυτή να ανοίξει τα σύνορά της. Στις 9 Νοεμβρίου 1989 το τείχος αρχίζει να γκρεμίζεται και από τις δυο πλευρές, εν μέσω έξαλλων πανηγυρισμών των πολιτών.

    Έναν χρόνο αργότερα η Γερμανία επανενώνεται και επίσημα.

    Όσο υπήρχε το Τείχος, οι καταγεγραμμένοι θάνατοι εκείνων που προσπάθησαν να διαφύγουν προς την Δύση ήταν 136, ωστόσο δεν αποκλείεται να υπήρχαν πολλοί περισσότεροι.



    ΣΧΟΛΙΑ