• Top Stories

    Εκλογές στην Φινλανδία: Πέντε πράγματα που αξίζει να μάθουμε για τους Φινλανδούς

    • NewsRoom


    Από το γεγονός ότι οι Φινλανδοί είναι ο πιο χαρούμενος λαός στον κόσμο, ως την ρωσική απειλή και την ύφεση, παραθέτουμε πέντε βασικά πράγματα που γνωρίζουμε για τη Φινλανδία, στην οποία σήμερα διεξάγονται βουλευτικές εκλογές. Φαβορί για την νίκη οι σοσιαλδημοκράτες, ωστόσο καταγράφεται άνοδος της Ακροδεξιάς.

    Ο πιο χαρούμενος λαός στον κόσμο

    Έρευνα που έκανε ο ΟΗΕ κατέταξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τους Φινλανδούς στην πρώτη θέση σχετικού καταλόγου που συνέταξε για τους πιο ευτυχισμένους ανθρώπους στον κόσμο. Οι περίπου 5,5 εκατομμύρια Φινλανδοί χαίρουν μιας υψηλού επιπέδου ποιότητας ζωής χάρη σε ένα λειτουργικό σύστημα παιδείας και σε ένα από τα πιο χαμηλά επίπεδα κοινωνικών ανισοτήτων στον κόσμο.

    Η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει ωστόσο να ασχοληθεί με το ακανθώδες θέμα του κράτους πρόνοιας, ένα από τα πιο γενναιόδωρα στον κόσμο, το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπο με την γήρανση του πληθυσμού και την μείωση των γεννήσεων.

    Το θέμα των δημοσίων δαπανών, σε μια χώρα που δοκιμάστηκε από τέσσερα χρόνια λιτότητας, βρέθηκε στο επίκεντρο των προεκλογικών εκστρατειών. Οι σοσιαλδημοκράτες που έρχονται πρώτοι στις δημοσκοπήσεις έκαναν εκστρατεία κατά των μέτρων λιτότητας που εφήρμοσε η απερχόμενη κεντροδεξιά κυβέρνηση.

    Λαϊκιστική παράταξη

    Καθώς μόνον ένα 6,6% του πληθυσμού της έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, η Φινλανδία βρίσκεται μεταξύ των λιγότερο πολυπολιτισμικών χωρών της δυτικής Ευρώπης.

    Μολαταύτα οι υποστηρικτές των Αληθινών Φινλανδών, του λαϊκιστικού κόμματος που τάσσεται κατά των μεταναστών, κινητοποιήθηκαν πριν από τις εκλογές αυτές περισσότερο από ποτέ, κυρίως μετά την σύλληψη, η οποία πήρε μεγάλες διαστάσεις στα μέσα ενημέρωσης, μεταναστών που είναι ύποπτοι για σεξουαλικές επιθέσεις σε κορίτσια.

    Το ακροδεξιό αυτό κόμμα έρχεται δεύτερο ή τρίτο στις δημοσκοπήσεις για τις σημερινές εκλογές.

    Το κόμμα αυτό, το οποίο ιδρύθηκε το 1995 και βρισκόταν ακόμη στο περιθώριο στις βουλευτικές εκλογές του 2007 (4%), ανήλθε στην τρίτη θέση το 2011 (19%), αλλά αρνήθηκε να μετάσχει στην κυβέρνηση, λόγω του μεγάλου ευρωπαϊσμού της, σύμφωνα με το ίδιο. Το 2015, οπότε ήρθε δεύτερο στις βουλευτικές, εντάχθηκε σε έναν κυβερνητικό συνασπισμό με το Κόμμα του Κέντρου και τους συντηρητικούς.

    Το κόμμα πλήρωσε ωστόσο το τίμημα της συμμετοχής του στην κυβέρνηση, όπως και των μετριοπαθών θέσεών της κυρίως απέναντι στην Ευρώπη. Το 2017 οι Αληθινοί Φινλανδοί, επίσης γνωστοί ως Κόμμα των Φινλανδών, διασπάστηκαν και εγκατέλειψαν την κυβέρνηση: μια πλειοψηφία των βουλευτών τους ίδρυσε τη Νέα Εναλλακτική (η οποία μετονομάστηκε στη συνέχεια σε Κόμμα της Μπλε Μεταρρύθμισης), η οποία παρέμεινε στην κυβέρνηση, ενώ οι υπόλοιποι συσπειρώθηκαν πίσω από τον νέο τους πρόεδρο, τον υπέρμαχο της αντιμεταναστευτικής πολιτικής Γιούσι Χάλα-άχο.

    Η σκιά της Ρωσίας

    Η Ρωσία είναι από τους κύριους εμπορικούς εταίρους της Φινλανδίας, ως επί το πλείστον χάρη στην μεταξύ τους συνοριακή γραμμή των 1.300 χλμ.

    Ωστόσο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών χαρακτηρίζονται από επιφυλακτικότητα, κυρίως από την πλευρά της Φινλανδίας, ρωσικού εδάφους στο παρελθόν.

    Η Φινλανδία απέκτησε την ανεξαρτησία της μόλις στο τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, μετά την πτώση της Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο αναγκάστηκε και πάλι να πολεμήσει τον μεγάλο γείτονα τον χειμώνα του 1939-1940 και στη συνέχεια από τον Ιούνιο του 1941 ως τον Σεπτέμβριο του 1944, προκειμένου να αποφύγει την κατάληψή της από τους Κομμουνιστές.

    Σήμερα οι Φινλανδοί ηγέτες καλλιεργούν εγκάρδιες σχέσεις με τους Ρώσους ομολόγους τους, διεκδικώντας ωστόσο παράλληλα περισσότερο από ποτέ στενές σχέσεις με τη Δύση.

    Ταυτοχρόνως, η χώρα άρχισε τα τελευταία χρόνια να εκσυγχρονίζει τον στρατό της και να πολλαπλασιάζει τις πρωτοβουλίες της για την προσέγγισή της με το ΝΑΤΟ, χωρίς να ενταχθεί σε αυτό.

    Η αγορά μαχητικών αεροσκαφών έχει εξάλλου αποτελέσει ένα σημαντικό προεκλογικό επιχείρημα.

    Οικονομική κρίση

    Η φινλανδική οικονομία, η οποία υπέφερε πολύ από την χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, βγήκε από την ύφεση μόλις το 2016 με τίμημα ένα δραστικό σχέδιο λιτότητας.

    Η Φινλανδία είδε δύο πυλώνες της οικονομίας της να υποφέρουν ιδιαίτερα: η βιομηχανία ξυλείας, με τη μείωση της ζήτησης χαρτιού, και ο τομέας τεχνολογιών, με μια θεαματική πτώση της Nokia, η οποία έχασε τη θέση της ως πρώτη παγκοσμίως εταιρεία κινητών τηλεφώνων το 2012.

    Η χώρα ενθαρρύνει σήμερα τον πληθυσμό της να επενδύσει σε τομείς όπως αυτός της καινοτομίας, των τεχνολογιών και της έρευνας.

    Σάουνα και ηρεμία

    Γνωστή για τα δάση της και τις 180.000 λίμνες της, η Φινλανδία αριθμεί επίσης περί τα τρία εκατομμύρια σάουνες. Η σάουνα αποτελεί μια ιεροτελεστία για τη χώρα αυτή και παράδοση, με τους Φινλανδούς να πηγαίνουν για να κάνουν τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα.

    Στη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, ο πρόεδρος της χώρας Ούρχο Κεκόνεν διαπραγματευόταν εκεί με αδαμιαία περιβολή, όπως γίνεται η σάουνα στη Φινλανδία, με σοβιετικούς διπλωμάτες. Το 2005 εξάλλου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αναγκάστηκε επίσης να βγάλει την πετσέτα στη σάουνα συντροφιά με τον σύζυγο της φινλανδής ομολόγου του, Τάρια Χάλονεν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τι έδειξε το πείραμα της Φινλανδίας με το βασικό εγγυημένο εισόδημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φινλανδία: Eπενδύει 1 δισ. δολάρια για να εξασφαλίσει το 3,3% της Nokia



    ΣΧΟΛΙΑ