Κοινωνία

Ένοχος ο Δημήτρης Λιγνάδης: Κανένα ελαφρυντικό από τον Εισαγγελέα (upd)

Δημήτρης Λιγνάδης

Δημήτρης Λιγνάδης


Την καταδίκη του Δημήτρη Λιγνάδη για τους βιασμούς δύο ανήλικων αγοριών και την αθώωσή του για άλλους δύο βιασμούς αποφάσισε το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο.

Με μία κατά πλειοψηφία απόφαση ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου κρίθηκε ένοχος για τον βιασμό των δύο ανηλίκων το 2015.

Για την πρώτη καταδίκη, η απόφαση ελήφθη με οριακή πλειοψηφία (4-3). Η μειοψηφία δύο τακτικών δικαστών κι ενός ενόρκου ήταν υπέρ της αθώωσης του κατηγορουμένου λόγω αμφιβολιών.

Για τη δεύτερη καταδίκη, η απόφαση ελήφθη με πλειοψηφία 5-2. Η πρόεδρος του δικαστηρίου και ένας εφέτης, που μειοψήφισαν, είχαν την άποψη ότι ο σκηνοθέτης πρέπει να αθωωθεί.

Μετά από διάσκεψη 4 ωρών, ο σκηνοθέτης και ηθοποιός κρίθηκε αθώος για τους άλλους δύο καταγγελλόμενους βιασμούς, με τον ένα μηνυτή να μην έχει εμφανιστεί στο δικαστήριο για να καταθέσει ώστε να διεκδικήσει την τιμωρία του.

Η αθώωση του σκηνοθέτη για τον βιασμό του άφαντου φερόμενου ως θύματος ήταν ομόφωνη. Όλοι οι ένορκοι ψήφισαν αθώωση λόγω αμφιβολιών και όλοι οι δικαστές αθώωση επί τους ουσίας.

Η αθώωση για τον βιασμό του Αιγύπτιου μηνυτή ελήφθη με πλειοψηφία 5-2. Οι δύο ένορκοι που μειοψήφισαν ζήτησαν την καταδίκη του σκηνοθέτη και για αυτό το βιασμό.

Αμίλητος άκουσε την απόφαση ο Δημήτρης Λιγνάδης, με μεγάλη συγκίνηση οι δύο μηνυτές που έπεισαν τους δικαστές και με απογοήτευση ο τρίτος που δεν έπεισε.

Κανένα ελαφρυντικό

Κανένα ελαφρυντικό δεν αναγνωρίστηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη. Ομόφωνα δεν του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του σύντομου βίου και κατά πλειοψηφία η μετέπειτα καλή συμπεριφορά.

Ο εισαγγελέας πρότεινε να επιβληθεί στον σκηνοθέτη ποινή κάθειρξης 12 ετών για κάθε βιασμό.

Νωρίτερα σύννομο βίο και καλή συμπεριφορά μετά την πράξη του είχε ζητήσει ο σκηνοθέτης.

«Από την αποδεικτική διαδικασία και την απολογία του κατηγορουμένου θεωρώ ότι δεν συντρέχουν ελαφρυντικές περιστάσεις στο πρόσωπο του», είπε ο κ. Κούντριας στην αγόρευση του.

«Η ποινή δεν έχει σκοπό να τρομοκρατήσει όποιον διανοείται να διαπράξει το ίδιο αδίκημα, αλλά την καλύτερη εξέλιξη της προσωπικότητας του κατηγορούμενου. Τον αθωώσατε σε μια πράξη, με οριακή πλειοψηφία τον καταδικάσετε σε μια άλλη», είπε στη δίκη του αγόρευση ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας.

«Είναι ντροπή για τον εισαγγελέα να μην έχει ακούσει την αποδεικτική διαδικασία και τα όσα ανέφερα για την προσωπικότητα του Δημήτρη Λιγνάδη», είπε σε υψηλούς τόνους ο κ. Κούγιας.

«Είναι ντροπή ο βιασμός παιδιών», φώναξε κάποια κυρία που βρισκόταν εκτός δικαστηρίου.

Νωρίτερα, ο συνήγορος υπεράσπισης Αλέξης Κούγιας ζήτησε την αναγνώριση ελαφρυντικών προκειμένου να μειωθεί η ποινή του καταδικασθέντος πλέον Δημήτρη Λιγνάδη.

Εάν οι δικαστές αρνηθούν τα ελαφρυντικά -όπως και έγινε- η μεγαλύτερη προβλεπόμενη ποινή για τον καθένα από τους δύο βιασμούς είναι τα 15 χρόνια.

Σε περίπτωση που αναγνωρίζονταν ελαφρυντικά, η ποινή δύναται να μειωθεί και στα 2 χρόνια.

Οι δικαστές υιοθέτησαν εν μέρει την εισαγγελική πρόταση. Ο κ. Κούντριας είχε εισηγηθεί την καταδίκη του σκηνοθέτη για τον βιασμό των 3 ανηλίκων και την αθώωση μόνο για τον βιασμό του καταγγέλλοντα που δεν προσήλθε στο δικαστήριο.

Ο εισαγγελέας κατέληξε στην κρίση ότι οι μαρτυρίες των τριών μηνυτών είναι πιο πειστικές από την απολογία του Δημήτρη Λιγνάδη και τον ισχυρισμό του ότι στήθηκε σκευωρία σε βάρος του από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ) ή σκευωρία με πολιτικές προεκτάσεις.

Κατά τον εισαγγελέα:

«Τα θύματα λόγω της ανηλικότητας τους και της οικογενειακής τους κατάστασης ήταν ο εύκολος στόχος του κατηγορούμενου, καθώς διασφάλιζε τη σιγουριά ότι δεν θα αποκάλυπταν τι συνέβη».

Διαβάστε επίσης:

Δημήτρης Λιγνάδης: 12 χρόνια φυλάκισης για τους βιασμούς 2 ανήλικων αγοριών

Θεσσαλονίκη: ΙΧ έπεσε πάνω σε στάση του ΟΑΣΘ – Τρεις ανήλικοι τραυματίες

Σεισμός 4,1 Ρίχτερ στο ΑρκαλοχώριΣΧΟΛΙΑ