• Κοινωνία

    Δίκη Μάτι: «Δεν μπορούσε η Τοπική Αυτοδιοίκηση να υλοποιήσει οργανωμένη απομάκρυνση», κατέθεσε πραγματογνώμονας

    Εικόνα μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι

    Εικόνα μετά την φονική πυρκαγιά στο Μάτι


    Ένα αλαλούμ που στοίχισε 102 ανθρώπινες ζωές και έθεσε σε κίνδυνο εκατοντάδες άλλες περιέγραψε ακόμα ένας πραγματογνώμονας στη δίκη για την πολύνεκρη πυρκαγιά στο Μάτι.

     “Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής  δεν συντόνιζε. Από τις συνομιλίες προκύπτει πως ο καθένας πήγαινε όπου ήθελε”, κατέθεσε ο Ανδριανός Γκουρμπάτσης,  τεχνικός σύμβουλος  οικογενειών νεκρών και εγκαυματιών.

    Στην τεχνική του έκθεση αναφέρει πως δεν ήταν  αναγκαία η εισήγηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για να εκκενωθεί έγκαιρα το Μάτι αλλά ακόμα και εντολή να είχε δοθεί, δεν υπήρχε καμία οργάνωση για να πραγματοποιηθεί.

    “Οι Δήμοι και η Περιφέρεια Αττικής δεν είχαν οργανωθεί, όπως έλεγε ο νόμος”, κατέθεσε ο δικαστικός πραγματογνώμονας, απαντώντας σε ερωτήσεις του εισαγγελέα.

    Εισαγγελέας: Λέτε δηλαδή πως η μη εισήγηση από την πυροσβεστική λειτούργησε ως άλλοθι;

    Μάρτυρας: Δεν έγινε η απομάκρυνση διότι φοβήθηκαν πως εάν διατασσόταν, θα υπήρχαν περισσότερα θύματα. Δεν υπήρχε πρόβλεψη για το πώς θα απομακρυνθεί ο κόσμος, πού θα συγκεντρωθεί και προτίμησαν να μην γίνει απομάκρυνση.

    Και αυτός ο πραγματογνώμονας θεωρεί ότι ήταν κομβικής σημασίας η έγκαιρη χρήση των εναέριων μέσων πυρόσβεσης: 

    “Μέχρι τις 5:30 το απόγευμα που η φωτιά διασπάστηκε σε δύο μέτωπα, έπρεπε η Πυροσβεστική να είχε ενεργοποιήσει τα εναέρια μέσα που είχε στη διάθεση της.  Τότε μπορούσαν να δράσουν!  Εκεί είναι το καθοριστικό. Εκεί έπρεπε να αναχαιτιστεί η φωτιά(…)Ανεξάρτητα εάν έγινε η εισήγηση ή όχι, η πυροσβεστική έπρεπε να ενεργήσει με πολλά οχήματα για τη διάσωση των ανθρώπων. Ήξεραν πως η κατεύθυνση του ανέμου ήταν δυτική. Όφειλε ο μηχανισμός να είναι προετοιμασμένος να σώσει κόσμο.»

    Εισαγγελέας: Ποιος έχει την τελική ευθύνη για τις αποφάσεις που λαμβάνονται,

     Μάρτυρας: Ο αρχηγός προΐσταται όλων.

    Εισαγγελέας: Εάν κάποιος έχει άλλη άποψη ,τι γίνεται;

    Μάρτυρας : Έχουμε πειθαρχία στρατιωτική. Αρχηγού παρόντος, πάσα αρχή παυσάτω.

    Ο κ.Γκουρμπάτσης, αντιστράτηγου του πυροσβεστικού σώματος ε.α,  είπε ότι η φωτιά στο Μάτι είναι η δεύτερη φωτιά σε θύματα στον κόσμο τον 21ο αιώνα και αναφέρθηκε στην μη ενημέρωση των κατοίκων από το ΠΣ για το μεγάλο κίνδυνο:  «’Η δίνεις εντολή απομάκρυνσης μέχρι τις 5:30, ή κάνεις διάσωση για να σώσεις τον κόσμο. Το έλαχιστο που μπορούσαν να κάνουν ήταν να ενημερώσουν τους πολίτες. Το ελικόπτερο του ΠΣ έχει μεγαφωνικό. Το ελικόπτερο της Αστυνομίας έχει επίσης μεγαφωνικό σύστημα πιο ενισχυμένο από το δικό μας. Εκείνη την ημέρα,  λόγω των δυνατών ανέμων, εάν επιτηρούσαν δύο καναντέρ, ένα στο νότιο και ένα στο βόρειο τομέα, δε θα συνέβαινε αυτό.Εάν εφαρμοζόταν αυτό το σύστημα, θα έβλεπαν τις φωτιές εκείνη την ημέρα».

    Ο δικαστικός   πραγματογνώμονα συνεχίζεται και αύριο την κατάθεση του.

    Διαβάστε επίσης

    Γεραπετρίτης για Τέμπη: Τι είπε για το πόρισμα των Εμπειρογνωμόνων – Εντός των επόμενων ημερών μνημόνιο συνεργασίας με τους Γαλλικούς Σιδηρόδρομους

    Γεωργούλης: Έρευνα από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων για τυχόν παραβίαση προσωπικών δεδομένων της Ελένης Χρονοπούλου



    ΣΧΟΛΙΑ