• Top Stories

    Χωρίς προηγούμενο το πογκρόμ του Ερντογάν στην Τουρκία – Χατζάρα σε ακαδημαϊκούς και Wikileaks!

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας

    Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, πρόεδρος της Τουρκίας


    Πογκρόμ χωρίς προηγούμενο στην Τουρκία όπου συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό οι εκκαθαρίσεις σε ΜΜΕ και δημόσιο τομέα. Τελευταίο “δημοκρατικό” μέτρο από το καθεστώς Erdogan είναι η απαγόρευση κάθε μετακίνησης στο εξωτερικό για όλους τους ακαδημαϊκούς της χώρας.

    Σύμφωνα με την Hurriyet, ήδη έχουν απομακρυνθεί από τις θέσεις του 36.200 υπάλληλοι του υπουργείου Παιδείας και 28.321 υπάλληλοι από διάφορες άλλες υπηρεσίες, όπως όπως το γραφείο του Πρωθυπουργού, το υπουργείο Εσωτερικών, η υπηρεσία πληροφοριών ΜΙΤ, η Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, το υπουργείο Οικονομικών και η Διεύθυνση Ελέγχου Ενεργειακής Αγορά.

    Ταυτόχρονα η εποπτεύουσα Αρχή για τα ραδιοτηλεοπτικά μέσα ανακοίνωσε την ανάκληση των αδειών όλων των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών που συνδέονται με τον Fethullah Gülen

    To καθεστώς Erdogan όμως δεν σταμάτησε εδώ, καθώς όπως μετέδωσε ο τουρκικός τηλεοπτικός σταθμός TRT, το Ανώτατο Συμβούλιο Εκπαίδευσης της Τουρκίας απαγόρευσε σε όλους τους ακαδημαϊκούς να ταξιδεύουν στο εξωτερικό.

    Είχε προηγηθεί εντολή του Συμβουλίου σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια της χώρας με την οποία ζητείτο να υποβάλουν την παραίτησή τους όλοι οι κοσμήτορες σχολών – πρόκειται συνολικά για 1.577 κοσμήτορες εκ των οποίων οι 1.176 βρίσκονται σε δημόσια και οι 401 σε ιδιωτικά πανεπιστήμια. Παράλληλα το υπουργείο Παιδείας ανακάλεσε τις άδειες 21.000 εκπαιδευτικών που εργάζονται σε ιδιωτικά ιδρύματα.

    Χατζάρα και στο WikiLeaks

    Η χατζάρα του Σουλτάνου Erdogan έπεσε και στο WikiLeaks, καθώς μετά τη δημοσίευση περίπου 300.000 email του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP, το κόμμα του Erdogan), η τουρκική Ρυθμιστική Αρχή απέκλεισε την πρόσβαση στον ιστότοπο.

    Παρά τις κυβερνοεπιθέσεις που δέχθηκε και τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος του, το WikiLeaks κατάφερε να δημοσιεύσει το βράδυ της Τρίτης βάση δεδομένων με 294.548 e-mails και χιλιάδες επισυναπτόμενα απόρρητα αρχεία, από τις επικοινωνίες μεταξύ των πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος του Erdogan.

    Τα e-mail έχουν σταλεί από τη διεύθυνση akparti.org.tr του AKP. Το πιο πρόσφατο έχει ημερομηνία αποστολής την 6η Ιουλίου 2016, ενώ τα παλαιότερα χρονολογούνται από το 2010.

    Το υλικό πέρασε στην κατοχή του Wikileaks μία εβδομάδα πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος και η δημοσίευση έγινε ως απάντηση στις μαζικές εκκαθαρίσεις στη γειτονική χώρα.

    Δείτε ΕΔΩ όλα τα έγγραφα.



    ΣΧΟΛΙΑ