• Top Stories

    Barclays: Η βιομηχανία των hedge funds έχει πρόβλημα


    Η βιομηχανία των hedge funds έχει ένα μεγάλο πρόβλημα να αντιμετωπίσει: τα διαθέσιμα hedge funds είναι υπερβολικά πολλά, όπως ισχυρίζεται η τελευταία έρευνα της Barclays, η οποία κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα. Υπάρχουν, δηλαδή, 340 επενδυτές που διαχειρίζονται συνολικά 8 τρισ. δολάρια!

    Η βρετανική τράπεζα ρώτησε τους συμμετέχοντες στην έρευνα γιατί τα hedge funds έχουν αποτύχει να πιάσουν τους στόχους των αποδόσεων. Η πιο δημοφιλής απάντηση ήταν ότι ο κλάδος έχει μεγαλώσει υπερβολικά σε σχέση με τις ευκαιρίες που υπάρχουν διαθέσιμες.

    Για την ακρίβεια, υπάρχουν περίπου 11.000 funds ανά τον κόσμο, τα οποία διαχειρίζονται κεφάλαια ύψους 3 τρισ. δολαρίων.

    Τα hedge funds έχουν γνωρίσει παροιμιώδη ανάπτυξη από τις απαρχές του κλάδου. Εκείνη την περίοδο, μπορούσε κανείς να ξεκινήσει ένα fund με αρχικό κεφάλαιο λίγα χρήματα από την οικογένεια και τους φίλους – όπως λέει και ο λαός, φασούλι το φασούλι γέμιζε το σακούλι δηλαδή.

    hedge funds

    Όμως, το ολοένα και αυξανόμενο μέγεθος αυτής της βιομηχανίας έχει δημιουργήσει δυο επιπλέον προβλήματα. Πρώτον, πολλοί άνθρωποι έχουν προσπαθήσει να εισέλθουν στην αγορά. Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής της Point72 Asset ManagementSteve Cohen, ισχυρίστηκε ότι είχε πρόβλημα στο να βρει υπαλλήλους για το γραφείο του.

    Παράλληλα, ο Howard Marks, ο συνιδρυτής της Oaktree Capital Management, έχει ήδη κατακεραυνώσει την αγορά για την κατάστασή της: “Οι αποδόσεις των μεγαλύτερων hedge funds που τα διαχειρίζονται ιδιοφυΐες, δημιούργησαν μια τεράστια ομπρέλα σε αυτό τον κλάδο, που επέτρεψε τους υπόλοιπους 9.990 managers να ξεκινήσουν τα δικά τους hedge funds και να ορίζουν τα τέλη”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο Marks.

    Με άλλα λόγια, πολλοί όχι και τόσο ταλαντούχοι άνθρωποι μπήκαν στο χώρο και μπορεί να έχουν στερήσει τη δουλειά από εκείνους που πραγματικά έχουν δυνατότητες.

    Δεύτερον, ο συνωστισμός ολοένα και αυξάνεται. Η Barclays ισχυρίζεται τα εξής σε σχέση με αυτό το ζήτημα:

    “Ενώ τα μεγάλα hedge funds έχουν πολλά πλεονεκτήματα, έχουν άλλα τόσα μειονεκτήματα την ίδια στιγμή. Ένα από αυτά είναι ότι όσο ένα fund μεγαλώνει, το επενδυτικό του εύρος μπορεί να ελαττωθεί, μιας και συχνά ‘δεν αξίζει’ να επενδύει σε μικρότερες επιλογές που μετά βίας μπορούν να κινήσουν το PnL”.

    Ο συνωστισμός δεν ήταν πάντα τέτοιου μεγέθους πρόβλημα. Για την ακρίβεια, το να υπάρχεις ανάμεσα στα μεγάλα ονόματα ήταν παραδοσιακά το ζητούμενο. Όμως, από τα τέλη του 2015, οι δείκτες που συγκεντρώνουν πάρα πολλά μεγάλα ονόματα, σημειώνουν ραγδαία πτώση, που επηρεάζει την πλειοψηφία της αγοράς των hedge funds.

    Screen Shot 2016 08 09 at 10.25.47 AM

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/h-pagkosmia-ikonomia-den-pigeni-kala-ta-chirotera-erchonte/66707

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/katastrofiki-ifesi-pou-dimiourgise-brexit/66660



    ΣΧΟΛΙΑ