• Top Stories

    Attica Bank: Στο «τραπέζι» σήμερα η πρόταση της Rothschild

    Ρουμελιώτης Attica Bank

    Παναγιώτης Ρουμελιώτης


    Το επενδυτικό σχήμα, που έχει συγκροτηθεί από την Intrum, την Oaktree, την Pimco και την Qualco θα προτείνει η διοίκηση της Attica Bank ως προτιμητέο επενδυτή προς τη γενική συνέλευση των μετόχων για τη μεταβίβαση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου κόκκινων δανείων ύψους 700 εκατ. ευρώ. Η πώληση αποσκοπεί στην κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας και τη μείωση του χαρτοφυλακίου των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το επενδυτικό σχήμα προκρίθηκε κατά τη διαδικασία αξιολόγησης των τεσσάρων προσφορών που είχαν υποβληθεί και συγκεκριμένα από το fund Aldridge και τα private equity fund Duet και το Ellington.

    Χθες η διοίκηση της τράπεζας έγινε αποδέκτης της πρότασης στην οποία έχει καταλήξει η Rothschild και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο, αναμένεται να φέρει την πρότασή του προς τη γενική συνέλευση των μετόχων.

    Η κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας Αττικής επιδιώκεται να γίνει συνδυαστικά, δηλαδή μέσα από την πώληση του ομολογιακού δανείου ύψους 700 εκατ. ευρώ, καθώς και την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με την καταβολή μετρητών. Υπενθυμίζεται ότι το συνολικό ύψος της κεφαλαιακής ενίσχυσης έχει προσδιοριστεί στα 198 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα τα 88,9 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί από τη διαδικασία της αύξησης υπέρ των παλαιών μετόχων.

    Να σημειωθεί ότι μετά την πρόσφατη αλλαγή στη μετοχική σύνθεση της τράπεζας Αττικής, βαρύνοντα ρόλο στη γενική συνέλευση έχουν ο ΕΦΚΑ και το Ταμείο των Μηχανικών (ΤΜΕΔΕ), που ελέγχει πλέον το 32,6%. Η αύξηση του ποσοστού του ΤΜΕΔΕ στην τράπεζα Αττικής έγινε με διοικητική πράξη και συγκεκριμένα με απόφαση της υπουργού Εργασίας κ. Έφης Αχτσιόγλου, που διέθεσε στο Ταμείο των Μηχανικών, ένα μέρος των μετοχών που είχε ο ΕΦΚΑ, ικανοποιώντας σχετικό του αίτημα του Ταμείου.

    Ο ΕΦΚΑ, ο οποίος συμμετείχε με 70 εκατ. ευρώ στη διαδικασία της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου που προηγήθηκε υπέρ των παλαιών μετόχων, έχει επίσης αυξήσει το ποσοστό του και τα δικαιώματα που απορρέουν πάνω από το 33% έχει αποφασιστεί ότι θα ασκούνται από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η υλοποίηση της σχετικής απόφασης εκκρεμεί, όπως επίσης και ο διορισμός εκπροσώπου του ΤΧΣ στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.

    Στόχος πάντως είναι τόσο ο ΕΦΚΑ όσο και το ΤΜΕΔΕ να μην ελέγχουν ποσοστό άνω του 33%, δηλαδή έως την καταστατική μειοψηφία, προκειμένου να διευκολυνθεί η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της τράπεζας. Η αύξηση του ποσοστού του Ταμείου των Μηχανικών, εκτιμάται ότι δυσχεραίνει αυτή την εξέλιξη, αλλά σε κάθε περίπτωση η επιτυχία του στόχου εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή, θα κριθεί από την έκβαση της διαδικασίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, που βαίνει στην τελική της φάση.

    Σε ότι αφορά την ενίσχυση της παρουσίας του ΤΜΕΔΕ στο μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας Αττικής, εκκρεμεί η έγκρισή της συμμετοχής από την Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία ως εποπτεύουσα αρχή του τραπεζικού συστήματος, θα πρέπει να αξιολογήσει την ειδική συμμετοχή του ΤΜΕΔΕ με βάση τα κριτήρια καταλληλότητας (fit and proper) που εφαρμόζει για όλους τους μετόχους τραπεζών. Η αξιολόγηση θα γίνει σε άμεση συνεργασία με τον SSM που έχει τον τελικό λόγο για την έγκριση των μετοχικών μεταβολών στις τράπεζες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Το «βυζαντινό παιχνίδι» των golden boys του ΤΧΣ για την ανάδειξη του CEO της Εθνικής Τράπεζας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Κόκκινη κάρτα» στην Folli Follie από την Atradius – Ο ασφαλιστικός κολοσσός ήρε την κάλυψη στην ελληνική εταιρεία

     



    ΣΧΟΛΙΑ