F

Top Stories

Από τους Indignados στην Ακροδεξιά: Το μετέωρο βήμα των Ισπανών

  • NewsRoom


Την άνοιξη του 2011 το κίνημα των Indignados, των νεαρών Αγανακτισμένων της Ισπανίας που γέμιζαν κατά χιλιάδες τις πλατείες της χώρας διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που μάστιζαν τη χώρα τους, σάρωναν το Διαδίκτυο και έδιναν έμπνευση σε πολλούς, ανάμεσά τους και στους Έλληνες Αγανακτισμένους της πλατείας Συντάγματος. Σήμερα, τα πράγματα φαίνεται πως είναι διαφορετικά…

Χθες το πρωί, περισσότερα από 9.500 μέλη και υποστηρικτές του ισπανικού Ακροδεξιού κόμματος Vox γέμισαν το κλειστό στάδιο του Palacio de Vistalegre στη Μαδρίτη, σε μία πολιτική εκδήλωση που οργανώθηκε υπό το σύνθημα «Εκλογές τώρα». Εκτός από την εντυπωσιακή πληρότητα στον εσωτερικό χώρο της εκδήλωσης, περίπου 3.000 άτομα παρέμειναν έξω από την αίθουσα, δείχνοντας την έμπρακτη υποστήριξή τους στην πρωτοβουλία του κόμματος, σύμφωνα με ανάρτηση της ενημερωτικής ιστοσελίδας Contexto (CTXT) στον λογαριασμό της στο Twitter.

Μεταξύ των επιφανών προσκεκλημένων από τη Vox, στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο δημοφιλής ταυρομάχος Μοράντε ντε λα Πουέβλα, ο γνωστός για τις αμφιλεγόμενες απόψεις του δημοσιογράφος Έρμαν Τερτς (που έχει εργασθεί ως κύριος αρθρογράφος σε μέσα ενημέρωσης με μεγάλη επιρροή, όπως El Pais, ABC, EFE), ο επίσης δημοφιλής δημοσιογράφος Λουΐς ντελ Πίνο, ο πρόεδρος της ιστοσελίδας INTERECONOMIA Χούλιο Νίθα, ο ανώτερος αστυνομικός Αλφρέδο Περδιγέρο και ο στρατηγός Τσιτσάρο.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, οι συντελεστές της παρουσίασαν ένα σχέδιο με 100 προτάσεις μέτρων, προκειμένου επιλυθούν αυτά που αποτελούν κατά τη γνώμη τους τα επείγοντα προβλήματα της ισπανικής κοινωνίας. Ένα από μέτρα είναι και η απέλαση των παράνομων μεταναστών στις χώρες καταγωγής τους, ως πανάκεια για την καταπολέμηση της μετανάστευσης, σύμφωνα με τον εισηγητή του Γκιγιέρμο Φερνάνδεθ.

Το συνολικό κόστος της εκδήλωσης ανήλθε στα 93.000 ευρώ και όπως αναφέρει το ίδιο το κόμμα, μέσω της ανακοίνωσής του, θα καλυφθεί από τις εισφορές των μελών του.

Στην ομιλία του, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Χαβιέρ Ορτέγα εξέφρασε την υποστήριξή του προς τον βασιλιά της Ισπανίας Φελίπε: «Έχουμε έναν σαφή στόχο: οι Ισπανοί θα πρέπει να έρχονται πάντα πρώτοι. Κι εκφράζουμε μια δέσμευση: Μαζί θα κάνουμε την Ισπανία και πάλι μεγάλη. Ζήτω η Ισπανία και ζήτω ο Βασιλιάς!» τόνισε ο ίδιος, ολοκληρώνοντας την ομιλία του.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ακούστηκαν από τους συγκεντρωμένους και εμπρηστικά συνθήματα όπως «Ο Πουτζδεμόν (ο φυγόδικος τέως πρόεδρος της Καταλονίας) στη φυλακή», ή όπως«μην αγγίζετε την Κοιλάδα», αναφορικά με το επιτάφιο μνημείο, που ανεγέρθη επί της παντοκρατορίας του δικτάτορα Φράνκο στην επονομαζόμενη Κοιλάδα των Πεσσόντων, που η σοσιαλιστική κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ έχει ανακοινώσει πως θα απομακρύνει.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, το Vox θεωρείται πιθανόν να επιτύχει την εκπροσώπησή του στα τοπικά Κοινοβούλια της Μαδρίτης και της Βαλένθια, ενώ ο επικεφαλής του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) Π. Κασάδο έχει δηλώσει διαρρήδην πως το κατάλληλο γι’ αυτόν σενάριο είναι να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας με το Vox.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ιστορική απόφαση στην Ισπανία: Ξεθάβουν τον Φράνκο

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ισπανία: Παραιτείται από την ηγεσία του Λαϊκού Κόμματος ο πρώην πρωθυπουργός Μαριάνο ΡαχόιΣΧΟΛΙΑ