• First Top Stories

    Αντιφατικά μηνύματα της κυβέρνησης για υπερπλεόνασμα και παροχές

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Να πείσει τις αγορές ότι πλέον η χώρα ακολουθεί την ορθή δημοσιονομική πορεία επιχειρεί η μηνιαία έκθεση του Σώματος Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων (ΣΟΕ), εν όψει της νέας έκδοσης επταετούς ομολόγου μέσα στην επόμενη εβδομάδα. Το οικονομικό επιτελείο και ο ΟΔΔΗΧ στοχεύουν στην άντληση 2 δισ. ευρώ με επιτόκιο χαμηλότερο του 3%. Την ίδια ώρα, όμως, η κυβέρνηση στέλνει προεκλογικά μήνυμα στο εσωτερικό ότι προσανατολίζεται σε νέες παροχές, αναζητώντας το πράσινο φως των Βρυξελλών, για να ανοίξει το καλάθι.

    Το μηνιαίο δελτίο του ΣΟΕ φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα ισχυρό χαρτί για την ελκυστικότητα του υπό έκδοση ομολόγου και ταυτόχρονα να δώσει θετικό σήμα στις αγορές για την ελληνική οικονομία συνολικότερα. Στο κείμενο δεν υπάρχει λέξη για τις σχεδιαζόμενες παροχές, αντιθέτως σημειώνεται ότι οι αχρησιμοποίητες πιστώσεις δεν αποτελούν διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλον σκοπό.

    Σημειώνεται επίσης ότι το υπερπλεόνασμα του 2018 μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ενισχύσει την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας ενόψει μελλοντικών δημοσιονομικών ή χρηματοοικονομικών κρίσεων, για την πρόωρη εξόφληση ακριβών τμημάτων του χρέους, την στήριξη πιθανών προγραμμάτων μείωσης των NPL’s και την προστασία της χώρας από μελλοντικούς δημοσιονομικούς κινδύνους λόγω ενδεχόμενης παγκόσμιας οικονομικής επιβράδυνσης.

    Από την άλλη, και παρά την αναθεώρηση επί τα χείρω του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, από το 2,5% στο 2,3%, όπως αποτυπώνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, το οποίο υπεβλήθη στην Κομισιόν, το καλάθι των παροχών είναι έτοιμο να ανοίξει, με έντονο το προεκλογικό άρωμα.

    Η κυβέρνηση υπολογίζει τον έξτρα δημοσιονομικό χώρο στην περιοχή του 1-1,1 δισ. ευρώ με το πρωτογενές πλεόνασμα να σκαρφαλώνει στην περιοχή του 4,7% του ΑΕΠ με όρους Eurostat ή στο 4,1% με όρους προγράμματος.

    Έτσι, ο νέος κύκλος παροχών -μόνιμων και εφάπαξ- βρίσκεται προ των πυλών και μένει να φανεί η στάση που θα τηρήσουν οι δανειστές απέναντι στις κυβερνητικές εξαγγελίες.

    Μέχρι στιγμής δεν έχει αποκαλυφθεί τι ακριβώς θα περιλαμβάνει το προεκλογικό καλάθι. Ο πρωθυπουργός είχε ήδη συνάντηση µε τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Γιώργο Χουλιαράκη µία ημέρα πριν αναχωρήσει για την Κίνα, στην οποία έγινε μια πρώτη συζήτηση για τον προσανατολισμό του νέου πακέτου. Η νομοθέτησή του, πάντως, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες και η κυβέρνηση προσδοκά ότι θα είναι η απάντησή της στο σφυροκόπημα της ΝΔ.

    Το ακριβές μείγμα των παροχών φαίνεται ότι θα οριστικοποιηθεί στην επόμενη συνάντηση του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο μέσα στα επόμενα 24ωρα.

    Πάντως, και από δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη, προκύπτει πως η κυβέρνηση εξετάζει την καταβολή ενός ακόμα επιδόματος προσωρινού χαρακτήρα, με χαρακτηριστικά όμως 13ης σύνταξης ή και 13ου μισθού. Παράλληλα, σε βάθος χρόνου η κυβέρνηση αναμένεται να εξαγγείλει μειώσεις άμεσων και έμμεσων φόρων, διαμηνύοντας παράλληλα πως δεν θα εφαρμοστεί η προνομοθετημένη μείωση του αφορολογήτου ορίου από το 2020.

    Στο τραπέζι βρίσκονται ακόμα η μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 22%, μετατάξεις προϊόντων από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή 13%, μεταξύ των οποίων και η εστίαση, διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίο, Σάμο, Λέρο, Κω, Λέσβο), κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για εισοδήματα έως 30.000 ευρώ και νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοίγει το καλάθι παροχών: 13η σύνταξη προαναγγέλλει ο Αλ.Φλαμπουράρης

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Σωσίβιο» σε νέες παροχές ψάχνει το Μαξίμου – Επανέρχεται η έκπτωση φόρου



    ΣΧΟΛΙΑ