• Πολιτική

    «Σωσίβιο» σε νέες παροχές ψάχνει το Μαξίμου – Επανέρχεται η έκπτωση φόρου

    • NewsRoom
    Τσακαλώτος - Τσίπρας

    Τσακαλώτος – Τσίπρας


    Μια τελευταία προσπάθεια να αλλάξει το αρνητικό κλίμα που καταγράφεται για τον ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, αλλά και να αλλάξει το βαρύ κλίμα για το κόμμα, ετοιμάζει το Μέγαρο Μαξίμου.

    Όπως διαρρέει το Μαξίμου μέσω του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων να ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογών, η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα «νέο πακέτο θετικών μέτρων που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα». Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ένα μέρος των μέτρων αυτών θα είναι «μόνιμου χαρακτήρα» και ένα θα είναι «εφάπαξ». Παράλληλα, μελετάται το ενδεχόμενο επαναφοράς της έκπτωσης φόρου στην περίπτωση εφάπαξ καταβολής,προκειμένου να επιβραβεύονται οι συνεπείς φορολογούμενοι. Η έκπτωση φόρου καταργήθηκε το 2015 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ενώ όπως υποστηρίζει πλέον το υπουργείο Οικονομικών, δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες των θεσμών.

    Ο νέος κύκλος των θετικών μέτρων συζητήθηκε σήμερα το πρωί σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο. Πρόθεση του Μαξίμου είναι οι ανακοινώσεις να γίνουν αμέσως μετά το Πάσχα, προκειμένου να υπερκεράσουν την κρίση με την πρόταση μομφής της ΝΔ αλλά και να προλάβουν τις κάλπες των ευρωεκλογών.

    Αναφορικά με τα μέτρα μόνιμου χαρακτήρα, όπως διαρρέει η κυβέρνηση μέσω του ΑΠΕ, αναμένεται να συμπεριληφθούν οι ελαφρύνσεις στον ΦΠΑ (είτε με μείωση του κανονικού συντελεστή 24% είτε με μετατάξεις από τον κανονικό στον μειωμένο συντελεστή), η μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος από το 22% στο 20%, όπως και νέες διορθωτικές κινήσεις στον ΕΝΦΙΑ.

    Στη φαρέτρα της η κυβέρνηση έχει την επίτευξη υπερπλεονάσματος άνω του 4% το 2018, ως αποτέλεσμα της βαριάς υπερφορολόγησης. Μάλιστα, οι συνεχιζόμενες υπερβάσεις του στόχου τα τελευταία χρόνια κάνει αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομικών να μιλούν πλέον για «δομικό πρόβλημα» στον προσδιορισμό του ύψους των πλεονασμάτων. Όπως αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ,  αναζητείται το σκέλος του πλεονάσματος που έχει «μόνιμο και επαναλαμβανόμενο χαρακτήρα».

    Στο συγκεκριμένο πλαίσιο, πηγές του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν ότι ο στόχος για το εφετινό πρωτογενές πλεόνασμα τελεί υπό αναθεώρηση προς το θετικότερο. Ο προϋπολογισμός προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3,6% του ΑΕΠ για το 2019, αλλά μετά την «εκρηκτική» περυσινή επίδοση θα αναθεωρηθεί προς τα πάνω, δημιουργώντας έτσι περιθώριο για επιπλέον παροχές. Οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν ότι από τη στιγμή που κάθε χρόνο οι εκτιμήσεις για τα πλεονάσματα βγαίνουν λάθος και προκύπτει υψηλότερο πλεόνασμα, δεν υπάρχει λόγος αναμονής έως το τέλος του έτους για την αναθεώρηση των στοιχείων, παραπέμποντας έτσι σε άμεσες ανακοινώσεις των θετικών μέτρων.

     



    ΣΧΟΛΙΑ