• Top Stories

    Άννα Αγγελικούση: Επιστροφή στις γιάρδες για την Alpha Bulkers

    H κυρία Άννα Αγγελικούση


    Σε μία δυνατή κίνηση προχώρησε η ναυτιλιακή εταιρεία Alpha Bulkers, συμφερόντων της  εφοπλίστριας Άννας Αγγελικούση, υπογράφοντας συμβόλαια ναυπήγησης για τέσσερα νεότευκτα kamsarmaxes. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που εμφανίζονται στην ιστοσελίδα της ναυτιλιακής, τα kamsarmaxes (χωρητικότητας 81.800-dwt) κατασκευάζονται στα κινέζικα ναυπηγεία  Jiangsu New Yangzi Shipbuilding και αναμένεται να παραδοθούν στην εταιρεία εντός του 2018.

    Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, που επικαλείται το tradewinds, η Alpha Bulkers παρήγγειλε τα bulk carriers ανά δύο. Η συμφωνία για τα δύο πρώτα υπεγράφη τον Ιούλιο του 2017 και στο deal περιλαμβάνονταν και option κατασκευής για ακόμη δύο kamsarmaxes, η οποία ενεργοποιήθηκε όπως φαίνεται τον Οκτώβριο.

    Η ναυτιλιακή της κας Αγγελικούση περιγράφει τα πλοία ως ”eco newbuildings”, δηλαδή ως φιλικά προς το περιβάλλον. Πάντως αρκετοί πιστεύουν πως τα bulkers διαφέρουν μεταξύ τους, τονίζοντας πως είναι πιθανό το ενδεχόμενο τα δύο πρώτα να συμμορφώνονται με τον Tier II του IMO ενώ τα δύο τελευταία στον Tier III του Διεθνούς Οργανισμού. Επίσης άλλη μία διαφορά των δύο ζευγαριών είναι πως θα φέρουν διαφορετικές σημαίες. Το ένα ζευγάρι θα πλέει με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, ενώ το άλλο με την ελληνική.

    Με τον τρόπο αυτό η ναυτιλιακή επιστρέφει δυναμικά στις παραγγελίες νεότευκτων, μετά από απουσία τεσσάρων χρόνων. Η τελευταία παραγγελία της ναυτιλιακής έγινε στα νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία Hyundai Heavy Samho και αφορούσε τρία νεότευκτα capesizes.

    H κυρία Άννα Αγγελικούση

    Αξίζει να αναφερθεί πως στο διάστημα που η Alpha Bulkers προχώρησε στην παραγγελία των τεσσάρων kamsarmaxes, οι τιμές τους, όπως αναφέρει η Clarksons, ήταν σε χαμηλό δεκατεσσάρων ετών και κυμαίνονταν από 24,2 εκατομμύρια δολάρια έως και 24,7 εκατομμύρια δολάρια έκαστο. Αυτό σημαίνει πως η κατασκευή των νεότευκτων θα κοστίσει στη ναυτιλιακή περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια.

     

    Με την παράδοση των πλοίων μεταφοράς χύδην ξηρού φορτίου ο στόλος της Alpha Bulkers θα απαρτίζεται από 35 συνολικά φορτηγά πλοία, εκ των οποίων τα 21 θα είναι capesizes, τα 10 kamsarmaxes και τα 4 panamaxes, ενώ η συνολική χωρητικότητα των πλοίων της θα φτάσει τα 4,81 εκατομμύρια-dwt. Ο μέσος όρος ηλικίας του στόλου της κας Αγγελικούση είναι τα 8 χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Κρίτων Λεντούδης: Νέα εποχή για την Evalend Shipping

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χρ. Οικονόμου: Νέο πλοίο και ισχυρό deal για την MS Cardiff Gas

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευ. Πιστιόλης: Οι πρώτες business του εφοπλιστή για το 2018



    ΣΧΟΛΙΑ