• Κοινωνία

    Ανεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο στην Εύβοια: Φλέγεται όλο το νησί, εκκενώνονται Ροβιές και Προκόπι

    • NewsRoom
    φωτιά

    Φωτογραφία αρχείου


    Εκτός ελέγχου φαίνεται να βρίσκεται η φωτιά στην Εύβοια, με τον πύρινο εφιάλτη να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα και τις φλόγες να έχουν φτάσει στον δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, ενώ μόλις έγινε γνωστό ότι δόθηκε εντολή και για εκκένωση σε Ροβιές και Προκόπι, καθώς υπάρχει αναζωπύρωση.

    Νωρίτερα, ο δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού, Γιάννης Κοντζιάς, μιλώντας στο evima δήλωσε: «Η φωτιά είναι μεγάλη και πέρασε και στον δικό μας δήμο. Έχουμε εκκενώσει τους οικισμούς της Κοκκινομηλιάς, του Κρυονερίτη, των Μηλεών, των Βασιλικών και της Τσαπουρνιάς».

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες από το evima, αυτή την ώρα εκκενώνονται τα Βασιλικά, καθώς η φωτιά έφτασε στο χωριό.

    «Αυτές τις ώρες προέχει η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκκενώνουμε τα χωριά που κινδυνεύουν και παραμένουμε στο πύρινο μέτωπο με πυροσβεστικά οχήματα, υδροφόρες και μπουλντόζες για να σώσουμε σπίτια και περιουσίες», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Περιφερειάρχης Στερεάς Φάνης Σπανός που αυτή την ώρα βρίσκεται επικεφαλής της προσπάθειας και στα δύο χωριά.

    Την ίδια ώρα η πυροσβεστική εισηγείται εκκένωση στον δήμο Μαντουδίου, Λίμνης Αγίας Άννας.

    Παράλληλα, μετά από εντολή της Πολιτικής Προστασίας εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι Εύβοιας υπό τον συντονισμό του Διοικητή της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας, Φώτη Σερέτη.

    Με απόφαση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, οι γιατροί και όλο το προσωπικό του Κέντρου Υγείας θα μεταφερθούν στην Χαλκίδα για να συνδράμουν με τις υπηρεσίες τους το Νοσοκομείο που έχει τεθεί από προχθές σε κατάσταση μέγιστης ετοιμότητας.

    Δύο από τους γιατρούς θα ενισχύσουν τα δύο ασθενοφόρα που παραμένουν σε ασφαλές σημείο στην περιοχή προκειμένου να καλύψουν τους πυροσβέστες που επιχειρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Στο Μαντούδι το ρωσικό Beriev

    Στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές, ο υφυπουργός Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς έκανε λόγο για πολύ μεγάλη φωτιά στην οποία επιχειρούν 240 πυροσβέστες, ενώ επιχειρεί και το ρωσικό πυροσβεστικό Beriev 200 για τον περιορισμό της φωτιάς.

    «Η φωτιά έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις και κινείται προς διάφορες κατευθύνσεις στο ορεινό όγκο της Βόρειας Εύβοιας», τόνισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

    «Κύριος στόχος μας είναι η ανακοπή του μετώπου κυρίως προς τη Νότια πλευρά. Οι άνεμοι στην Εύβοια είναι βορειοδυτικοί έως 8 μποφόρ», ανέφερε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας.

    Δραματικές ώρες στην Εύβοια

    Στη μάχη του απεγκλωβισμού πολιτών από παραλίες της Εύβοιας όπου έσπευσαν για να σωθούν από την πύρινη λαίλαπα που κατακαίει το νησί έσπευσαν χθες βράδυ δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος, αλλά και ιδιωτικά σκάφη.

    Στα κοινωνικά δίκτυα είχαν αναρτηθεί ήδη από χθες το βράδυ φωτογραφίες από την πύρινη κόλαση στην οποία διακρίνονταν άνθρωποι να έχουν βρει καταφύγιο στην παραλία της Αγίας Άννας, και στο νερό, μέχρι να φτάσουν τα πλωτά μέσα και να τους διασώσουν.

    Δραματική έκκληση για βοήθεια απηύθυνε ο δήμαρχος Μαντουδίου -Λίμνης -Αγίας Άννας καταγγέλλοντας ότι οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στη φωτιά στην Εύβοια δεν είναι αρκετές.

    «Τη νύχτα κάηκαν 100 χιλιάδες στρέμματα, κάηκε ολοσχερώς η Δημοτική Ενότητα Νηλέως, 300 και πλέον κατοικίες έχουν γίνει στάχτη. Η χειρότερη μέρα στην ιστορία του δήμου είναι σημερινή», ανέφερε ο κ. Τσαπουρνιώτης και τόνισε ότι κάηκε ολοσχερώς όλο το ανατολικό μέτωπο του δήμου. Τώρα η φωτιά έφτασε στην Στροφιλιά και κινείται προς την Τίρυνθο, όπως ενημέρωσε.

    «Έπρεπε να πιαστεί το μέτωπο των Αμελάντων, μόλις ξέφυγε η φωτιά στο βουνό και γύρισε προς το Αιγαίο όλοι το περιμέναμε… οι παλιοί ξέρουνε το ίδιο το 1977 είχε επαναληφθεί αυτή η ίδια ιστορία. Από τότε έχει να γίνει τέτοια φωτιά, τώρα είναι χειρότερα από τότε», σημείωσε. «Δεν συνέδραμε κανένας, συνέδραμε ο κόσμος ο απλός που πολεμούσε μέσα στη νύχτα να σώσει τις περιουσίες του χωρίς μέσα», είπε.

    Διαβάστε επίσης:

    Εύβοια: Εκκενώνεται το Κέντρο Υγείας στο Μαντούδι

    Στις υπηρεσίες των πυρόπληκτων οι δομές της Εκκλησίας

    Δένδιας: Το ευχαριστώ στις χώρες που βοηθούν την Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ