• Οικονομία

    Αναδρομικά κληρονόμων: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή στοιχείων για τις διαθήκες


    Άνοιξε η εφαρμογή στο https://apps.ika.gr/eAccess/login.xhtml για την υποβολή συμπληρωματικών στοιχείων για τις αιτήσεις με διαθήκη.

    Κατά την πρώτη είσοδο στην εφαρμογή εμφανίζεται η οθόνη που περιλαμβάνει:

    – Τα Προσωπικά Στοιχεία του αιτούντα

    – Τα Στοιχεία Επικοινωνίας

    – Τα Στοιχεία Τραπεζικού Λογαριασμού

    Στην ενότητα Προσωπικά Στοιχεία:

    – Επώνυμο – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται

    – Όνομα – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται

    – Πατρώνυμο – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται

    – ΑΦΜ – Προσυμπληρώνεται από τα στοιχεία που επιστρέφονται από την ΑΑΔΕ και δεν τροποποιείται

    Ειδικότερα ζητείται από τους κληρονόμους να επισυνάψουν τα ακόλουθα 3 πιστοποιητικά:

    1.Πιστοποιητικό περί μη Αποποίησης Κληρονομιάς.

    2.Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης Διαθήκης. Απαιτείται μόνο στην περίπτωση που δεν υπάρχει δημοσιευμένη διαθήκη.

    3.Πιστοποιητικό Πλησιεστέρων Συγγενών.

    Οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν  ότι μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις για την προσκόμιση των πιστοποιητικών που απαιτούνται στο gov.gr.

    Αναλυτικότερα:

    1. Πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-apopoieses-kleronomias

    Εκδώστε πιστοποιητικό περί μη αποποίησης κληρονομιάς. Θα χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

    Τι πρέπει να κάνετε:

    – επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό

    – επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη αποποίησης (ή αποποιήσεων) κληρονομιάς

    παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται

    επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε το πιστοποιητικό σας

    Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:

    – δήλωση αποποίησης κληρονομίας γίνεται στη γραμματεία του δικαστηρίου κληρονομίας

    – δικαστήριο κληρονομίας είναι το Ειρηνοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το Ειρηνοδικείο της πρωτεύουσας του Κράτους.

    – Μέχρι την 01/03/2013, δικαστήριο της κληρονομίας ήταν το μονομελές Πρωτοδικείο στην περιφέρεια του οποίου ο κληρονομούμενος είχε κατά το χρόνο του θανάτου του την κατοικία του και αν δεν είχε κατοικία, τη διαμονή του και αν δεν είχε ούτε διαμονή, το μονομελές Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους.

    Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια. Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

    2. Πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης στο https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-peri-me-demosieuses-diathekes. Για να εκδώσετε πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης θα  χρειαστείτε τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet.

    Τι πρέπει να κάνετε:

    – επιλέξτε το δικαστήριο που θα ζητήσετε το πιστοποιητικό

    – επιλέξτε το πιστοποιητικό περί μη δημοσίευσης διαθήκης (ή διαθηκών)

    – παρακολουθήστε την πορεία της αίτησής σας, όσο το δικαστήριο την επεξεργάζεται

    – επιστρέψτε στην εφαρμογή για να λάβετε ηλεκτρονικά το πιστοποιητικό σας

    Για να επιλέξετε δικαστήριο, λαμβάνετε υπόψη ότι:

    – αρμοδιότητα για δημοσίευση διαθήκης έχει το Ειρηνοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης. Μέχρι την 01/03/2013 αρμοδιότητα είχε το Πρωτοδικείο είτε της τελευταίας κατοικίας ή διαμονής του διαθέτη, είτε της διαμονής του ευρέτη της διαθήκης.

    – το Πρωτοδικείο της πρωτεύουσας του κράτους τηρεί βιβλίο των διαθηκών που δημοσιεύονται από το Πρωτοδικείο αυτό, καθώς και από τα λοιπά δικαστικά καταστήματα και τις προξενικές αρχές.

    Σήμερα, η υπηρεσία παρέχεται για συγκεκριμένα Ειρηνοδικεία και Πρωτοδικεία. Σταδιακά, θα ενταχθούν όλα τα δικαστήρια.

    Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

    3. Πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών στο

    https://www.gov.gr/ipiresies/oikogeneia/apoleia/pistopoietiko-egguteron-suggenon.

    Μπορείτε να εκδώσετε πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών θανόντος, αν κατά την ημέρα θανάτου ήσασταν εγγύτερος συγγενής. Την πρώτη φορά εκδίδετε το πιστοποιητικό μέσω Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ), ενώ στη συνέχεια μπορείτε να εκδίδετε αντίγραφα ηλεκτρονικά. Θα χρειαστείτε:

    – τους προσωπικούς σας κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet

    – τα στοιχεία του θανόντος

    Έκδοση για πρώτη φορά:

    – Επιλέξτε “Αίτηση προς ΚΕΠ”.

    – Στη συνέχεια, το πιστοποιητικό θα σταλεί στη θυρίδα σας και θα ενημερωθείτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) και sms.

    – Το πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών που θα εκδοθεί μέσω ΚΕΠ φέρει μοναδικό κωδικό και έχει υπογραφή και σφραγίδα του Δήμου.

    Αντίγραφα

    Για αντίγραφο πιστοποιητικού εγγυτέρων συγγενών που εκδόθηκε μέσω ΚΕΠ, επιλέξτε “Είσοδος στην υπηρεσία”.

    Το αντίγραφο που θα εκδώσετε ηλεκτρονικά έχει μοναδικό κωδικό επαλήθευσης και προηγμένη ηλεκτρονική σφραγίδα και μπορείτε:

    – είτε να το αποστείλετε ηλεκτρονικά

    – είτε να το εκτυπώσετε και να το καταθέσετε σε δημόσια υπηρεσία

    Εάν και για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η έκδοση του πιστοποιητικού ηλεκτρονικά, κλείστε ψηφιακό ραντεβού στο myKEPlive για να εξυπηρετηθείτε από υπάλληλο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) μέσω τηλεδιάσκεψης.

    Πληρωμές 

    Από τα 102.997 αιτήματα των κληρονόμων προέκυψε κατόπιν διασταυρώσεων ότι περίπου 30.000 αφορούν περιπτώσεις για τις οποίες δεν είχαν γίνει κρατήσεις προς επιστροφή την περίοδο Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016 στους θανόντες συνταξιούχους και θα σταλεί σχετικό ενημερωτικό email τις προσεχείς ημέρες.

    Από τις 72.924 αιτήσεις εκκαθαρίστηκαν μηχανογραφικά 63.207 αιτήσεις οι οποίες πληρώθηκαν ενώ πληρώθηκαν και 626 αιτήσεις κληρονόμων τέως συνταξιούχων της ΕΤΕ. Να σημειωθεί ότι από το μεσημέρι της Τετάρτης 10 Φεβρουαρίου έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική υπηρεσία υποβολής της αίτησης ενημερωτικό σημείωμα για το ποσό που έλαβε ο κάθε δικαιούχος. Την ίδια ημέρα θα δοθεί η δυνατότητα διορθώσεων και σε όσους εσφαλμένα οριστικοποίησαν την αίτησή τους.

    Για τις αιτήσεις που δεν εκκαθαρίστηκαν θα ζητηθεί από τους δικαιούχους να διορθώσουν τα στοιχεία τα οποία καταχώρησαν και δεν επιτρέπουν την ολοκλήρωση της επεξεργασίας του αιτήματος τους και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό θα σταλούν στα τμήματα πληρωμών των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ για διόρθωση και εκκαθάριση.

    Στα τμήματα πληρωμών θα σταλούν επίσης  5.781 αιτήσεις κληρονόμων β΄ βαθμού για τις οποίες δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για τη μηχανογραφική επεξεργασία με στόχο να πληρωθούν στην 3η προγραμματισμένη πληρωμή στις 12 Απριλίου.

    Ακόμη, στις 10 Μαρτίου 2021 θα πληρωθούν οι κληρονόμοι που θα υποβάλουν οριστικά τα απαιτούμενα έγγραφα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα έως τις 28 Φεβρουαρίου 2021. Διευκρινίζεται ότι η προθεσμία της 28ης Φεβρουαρίου είναι ενδεικτική και ότι η ηλεκτρονική υπηρεσία θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή δικαιολογητικών και μετά την ημερομηνία αυτή για τις περιπτώσεις εκείνες που θα καθυστερήσει η έκδοση των αναγκαίων πιστοποιητικών.



    ΣΧΟΛΙΑ