• Top Stories

    Αυξημένη η ροή μεταναστών προς Ελλάδα – Σύσκεψη στο Μαξίμου

    • NewsRoom

    Ο πρωθυπουργός υποδέχεται τον επιτροπο αρμόδιο για την μετανάστευση, Δημήτρη Αβραμόπουλο


    Αυξητική τάση παρουσιάζουν οι ροές μεταναστών προς Ελλάδας τους τελευταίους μήνες. Το βάρος καλούνται να σηκώσουν για άλλο ένα καλοκαίρι τα πέντε νησιά-υποδοχείς του Ανατολικού Αιγαίου. Την ίδια ώρα στάσιμο μένει το πρόγραμμα επιστροφών στην Τουρκία.

    Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάζει ο Ελεύθερος Τύπος, τον περασμένο Ιούνιο πέρασαν από την Τουρκία στην Ελλάδα συνολικά 3.122 άτομα. Το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι είχαν περάσει 2.439, ενώ το 2017 είχαν περάσει 2.012 άτομα.

    Αύξηση καταγράφεται και τις πρώτες ημέρες του Ιουλίου με τον αριθμό των μεταναστών που έφτασε στην Ελλάδα από την Τουρκία τις πρώτες επτά ημέρες του τρέχοντος μήνα να ανέρχεται σε 981 ανθρώπους, όταν στο ίδιο διάστημα πέρυσι ο αριθμός τους ήταν 571.

    Συνολικά, σε όλη τη χώρα, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών αγγίζει τους 80.000, αριθμός διπλάσιος από αυτόν που μπορούν να εξυπηρετήσουν τα κέντρα υποδοχής.

    Ως προς το πρόγραμμα επιστροφής στην Τουρκία, μέχρι στιγμής το 2019 έχουν πραγματοποιηθεί μόλις 79 επιστροφές. Το 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 332, το 2017 επιστράφηκαν 683 μετανάστες και το 2016 είχαν πραγματοποιηθεί 801 επιστροφές.

    Το μεταναστευτικό είναι ένα από τα μεγάλα θέματα που καλείται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Στο πλαίσιο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με την συμμετοχή του επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Συμμετέχουν επίσης, ο αναπληρωτής, αρμόδιος για το μεταναστευτικό, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Χρυσοχοΐδης και Κουμουτσάκος βρέθηκαν τα προηγούμενα 24ωρα στην Μυτιλήνη και στην Σάμο, προκειμένου να σχηματίσουν εικόνα για την κατάσταση στα νησιά αυτά.

    Στη σύσκεψη θα παραστεί και ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ιωάννης Πλακιωτάκης.



    ΣΧΟΛΙΑ