• Πολιτική

    Νέο πλοίο με μετανάστες αψηφά τις απειλές του Σαλβίνι και «δένει» στη Λαμπεντούζα

    • NewsRoom


    Μια νέα υπόθεση πλοίου που μεταφέρει μετανάστες από τη Μεσόγειο ελλιμενίστηκε στο νησί της Λαμπτεντούζα, αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του υπουργού Εσωτερικών της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι. Πρόκειται για το πλοίο διάσωσης μεταναστών Alex, στο οποίο επιβαίνουν 41 μετανάστες.

    Σημαντικές αστυνομικές δυνάμεις περίμεναν το Alex, το οποίο έχει ναυλώσει η ιταλική συλλογικότητα της αριστεράς Mediterranea Saving Human, σύμφωνα με τις εικόνες που μετέδωσε η ιταλική τηλεόραση. Κανένας από τους μετανάστες, ωστόσο, δεν κατέβηκε από το ιστιοφόρο των 18 μέτρων, το οποίο περίμενε εδώ και δύο ημέρες στη θάλασσα.

    «Δεδομένων των αφόρητων συνθηκών υγιεινής στο πλοίο, το Alex κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πλέει προς τη Λαμπεντούζα, το μοναδικό σίγουρο λιμάνι αποβίβασης που μπορούμε να πιάσουμε», είχε γράψει νωρίτερα στο Twitter η Mediterranea.

    Το Alex είχε αρνηθεί προσφορά της Μάλτας να πάει εκεί, καθώς η Mediterranea είχε υπογραμμίσει πως ένα τόσο μακρύ ταξίδι θα ήταν επικίνδυνο για τους επιβαίνοντες.

    Την περασμένη εβδομάδα οι ιταλικές αρχές είχαν συλλάβει στη Λαμπεντούζα ένα πλοίο μιας γερμανικής ΜΚΟ, το Sea-Watch 3, και είχαν συλλάβει την πλοίαρχό του, την Καρόλα Ρακέτε, η οποία είχε ελλιμενισθεί χωρίς άδεια  για να αποβιβάσει 40 μετανάστες που είχε διασώσει και οι οποίοι παρέμεναν αποκλεισμένοι μέσα στο πλοίο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

    Όμως ο ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η Ρώμη «δεν θα υποκύψει στον εκβιασμό».

    «Δεν δίνω την άδεια σε ανθρώπους που αψηφούν τους ιταλικούς νόμους και βοηθούν λαθρέμπορους ανθρώπων να αποβιβαστούν», έγραψε στο Twitter ο Σαλβίνι, αρχηγός της ακροδεξιάς Λέγκας.

    Ο Σαλβίνι πρόσθεσε πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επέμβουν.

    Το Alex συνοδεύτηκε στη Λαμπεντούζα από ένα σκάφος του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού και ένα περιπολικό. Δεκάδες αστυνομικοί περίμεναν στην αποβάθρα μπροστά από το ιστιοφόρο. Μετανάστες στέκονταν στην αποβάθρα φορώντας σωσίβια γιλέκα.

    «Ντρέπομαι μ’ αυτά που ακούω, όμως η μεγάλη χαρά μου τώρα είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ασφαλείς», δήλωσε η εκπρόσωος της Mediterranea Αλεσάντρα Σιούρμπα.

    Η Σιούρμπα πρόσθεσε πως η ανθρωπιστική οργάνωση δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατευθύνει το πλοίο στο πλησιέστερο λιμάνι λόγω των κακών συνθηκών υγείας και υγιεινής πάνω στο Alex.

    Όμως το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε πως είχε προμηθεύσει τρόφιμα, φάρμακα και 400 λίτρα νερό, ενώ το Alex αρνήθηκε άλλα 400 λίτρα λόγω έλλειψης χώρου.

    «Αρνήθηκαν το νερό ώστε να μπορέσουν να κηρύξουν κατάσταση έκτακτης ανάγκης … δεν θα μας εκφοβίσουν», έγραψε ο Σαλβίνι στο Twitter προσθέτοντας πως η Λέγκα θα προτείνει να αυξηθεί σε ένα εκατομμύριο ευρώ το πρόστιμο για τις μκο που παραβιάζουν την απαγόρευση ελλιμενισμού και να καταστεί ευκολότερη η κατάσχεση σκαφών.



    ΣΧΟΛΙΑ