• Top Stories

    Αυτές είναι οι εντολές των θεσμών για τη μεταμνημονιακή Ελλάδα


    Ο δρόμος μετά την έξοδο από τα μνημόνια δεν είναι… στρωμένος με ροδοπέταλα. Μπορεί η Ελλάδα να βγαίνει από τα προγράμματα διάσωσης, όμως η αυστηρή εποπτεία θα παραμείνει και μετά τον ερχόμενο Αύγουστο ως “κληρονομιά” των μνημονίων, και αυτό είναι κάτι το οποίο θεωρούν δεδομένο οι θεσμοί, έστω κι αν στην κυβέρνηση προτιμούν να μην το σκέφτονται, και φυσικά να μην το λένε παραέξω.

    Ήδη μάλιστα οι θεσμοί φαίνεται πως έχουν καταλήξει σε μία σειρά από “εντολές” οι οποίες θα δοθούν στην κυβέρνηση και θα πρέπει να τηρηθούν απαρέγκλιτα μετά την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος, προκειμένου να διασφαλιστεί πως αυτή τη φορά οι κόποι των Ελλήνων δεν θα πάνε χαμένοι, τα όσα έχουν συμφωνηθεί δεν θα ακυρωθούν, και τα όσα έχουν εφαρμοστεί στο πλαίσιο των μνημονίων δεν θα ανατραπούν.

    Όσον αφορά στο κομμάτι της μη ανατροπής των συμφωνηθέντων, οι θεσμοί εμφανίζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, αμετακίνητοι ως προς τα όσα έχουν συμφωνηθεί για τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και για τα εργασιακά, παραπέμποντας στις ρωμαϊκές καλένδες τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για αύξηση του κατώτατου μισθού ή για αλλαγές στο συνταξιοδοτικό. Πολύ απλά, οι θεσμοί θα απαιτήσουν από την κυβέρνηση να δεσμευθεί πως ό,τι έχει συμφωνηθεί σε αυτούς τους τομείς δεν θα ανατραπεί.

    Παράλληλα, οι δανειστές θα απαιτήσουν δέσμευση από την κυβέρνηση και για τη διατήρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ έως και το 2021, και στο 2% του ΑΕΠ από εκεί και έως το 2060, αλλά και για τους στόχους των ιδιωτικοποιήσεων, ένα θέμα το οποίο η Γερμανία συνδέει ανοιχτά με αυτό της ελάφρυνσης του χρέους. Σημαντικό ρόλο θα διαδραματίσει και η αξιολόγηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από την οποία αναμένεται να προκύψουν μέτρα με στόχο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

    Όμως πέρα από αυτά, θα υπάρξουν και ορισμένα νέα προαπαιτούμενα που θα τεθούν για να διασφαλιστεί η ομαλή μεταμνημονιακή πορεία της χώρας: η συνεχής μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η απλοποίηση των διαδικασιών για την αδειοδότηση των επενδύσεων, η ολοκλήρωση του κτηματολογίου, η μεταρρύθμιση στο Δημόσιο και η ολοκλήρωση της ενοποίησης των ασφαλιστικών ταμείων είναι μεταξύ αυτών που θα τεθούν από την πλευρά των θεσμών.

    Όλα τα παραπάνω αποσκοπούν στο να μην “ξεφύγει” η εκάστοτε κυβέρνηση από τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων και κυλήσει πίσω στο μονοπάτι της καταστροφής, που ήταν αυτό που έφερε τη χώρα στην περιπέτεια των μνημονίων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι και το ΔΝΤ έχουν δανείσει χρήματα στην Ελλάδα, και θέλουν να διασφαλίσουν ότι θα τα πάρουν πίσω…

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια εκ βαθέων ανάλυση της Μ. Ξαφά: Γιατί ο Τσίπρας θα πάει σε εκλογές το φθινόπωρο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εισβολή στο γερμανικό προξενείο στην Κρήτη-Έστειλαν mail στον Ερντογάν

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:  ΔΕΗ: Eνδιαφέρον για δραστηριοποίηση στον εξηλεκτρισμό της ναυτιλίας



    ΣΧΟΛΙΑ