• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Στα πολιτικά δικαστήρια στέλνει το ΣτΕ υπόθεση για το επώνυμο παιδιού ομόφυλου ζευγαριού

    Τράπερ


    Η αναγνώριση του παιδιού ενός ομόφυλου ζευγαριού από τις δημόσιες υπηρεσίες της χώρας μας θα κριθεί στα πολιτικά δικαστήρια. Εκεί παρέπεμψε το Συμβούλιο της Επικρατείας τη μητέρα του και τη σύντροφό της, προκειμένου να αποφασιστεί εάν το παιδί μπορεί να πάρει το επώνυμο της δεύτερης και με αυτό να δηλωθεί σε Ληξιαρχείο της Ελλάδας.

    Τον Οκτώβριο του 2013, οι δύο Ελληνίδες, μόνιμοι κάτοικοι Αττικής παντρεύτηκαν στην Αγγλία και το Μάρτιο του 2016, η μία γέννησε, με εξωσωματική γονιμοποίηση, ένα αγοράκι. Το παιδί δηλώθηκε εκεί, με μητέρα τη μία γυναίκα και το επώνυμο της δεύτερης γυναίκας.

    Το ζευγάρι συνήψε σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και στην Ελλάδα, αλλά όταν προσπάθησε να δηλώσει το παιδί και σε ελληνικό Ληξιαρχείο έλαβε αρνητική απάντηση.

    Οι υπεύθυνοι του Ληξιαρχείου επικαλέστηκαν την ελληνική νομοθεσία για το σύμφωνο συμβίωσης, σύμφωνα με την οποία «το τέκνο που γεννήθηκε κατά τη διάρκεια του συμφώνου συμβίωσης τεκμαίρεται ότι έχει πατέρα τον άνδρα με τον οποίο η μητέρα κατάρτισε το σύμφωνο».

    Αντίθετα, σύμφωνα με το Ληξιαρχείο, σε περίπτωση ομόφυλων ζευγαριών δεν υφίσταται τεκμήριο πατρότητας.

    Το ζευγάρι προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της απόφασης του Ληξιαρχείου.
    Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, η άρνηση εγγραφής του παιδιού από τον ληξίαρχο στην Ελλάδα καθιστά ανύπαρκτη την υπόσταση του παιδιού, το οποίο δεν μπορεί να αναγνωριστεί ενώ παράλληλα, παραβιάζεται η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η διεθνής σύμβασης για τα δικαιώματα του παιδιού, ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων και το Σύνταγμα.

    Ωστόσο, το ΣτΕ με την  υπ΄ αριθμ. 1084/2018 απόφασή του έκρινε ότι είναι αναρμόδιο να επιληφθεί της υπόθεσης κι ότι αρμόδια είναι τα πολιτικά δικαστήρια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σοκάρουν οι γονείς που βίαζαν τα παιδιά τους: «Σταματούσαμε μόνο όταν έβαζαν τα κλάματα»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Μπαράζ» νομοσχεδίων στην Ολομέλεια της Βουλής μέχρι την έναρξη του Μουντιάλ

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Επίθεση σε εφοριακούς από πελάτες καταστήματος! «Τι ήρθατε να κάνετε εδώ;»



    ΣΧΟΛΙΑ