• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Σχεδιάζοντας έναν καλύτερο θάνατο


    Κρύα, αντισηπτικά νοσοκομεία; Δωμάτια γεμάτα με μηχανήματα; Αποθήκες ανθρώπων που πλησιάζουν στο τέλος τους. Γιατί στο καλό θα πρέπει να πεθαίνουμε σε τέτοια άσχημα μέρη; Αυτό είναι το μεγάλο ερώτημα που έθεσε μία αρχιτέκτονας από το Ρότερνταμ, η Alison Killing, στον όμιλο «TED Global» στο Ρίο ντε Τζανέιρο την προηγούμενη χρονιά.

    Συμμετέχοντας σε μία μεγάλη, επίκαιρη συζήτηση για το τι σημαίνει για κάποιον να πλησιάζει το θάνατο, η Killing πέταξε το γάντι στον όμιλο: Οι αρχιτέκτονες, αναφέρει, μπορούν να βοηθήσουν τους ανθρώπους που πεθαίνουν με καλύτερο τρόπο και μίλησε στο «OZY» για τη γέννηση, την ανάπτυξη και το μέλλον της μεγάλης ιδέας της.

    85418_am_deathinvenice18

    Η Killing μας λέει ότι δεν είχε μία συγκεκριμένη ιδέα από την αρχή, αναφερόμενη στην εργασία της. «Μου άρεσε να κάνω πράγματα», λέει «κατάλληλα για έναν αρχιτέκτονα». Οι περισσότεροι από τους συναδέλφους της, λέει η Killing, φιλοδοξούν να χτίσουν αστραφτερές γκαλερί ή πανέμορφες βιβλιοθήκες, αλλά γενικά δεν παίρνουν το πτυχίο και ονειρεύονται να χτίσουν νοσοκομεία, παραδέχεται. Έτσι, δημιουργούσε το έργο της σταδιακά, φτιάχνοντας μια Ευρώπη πιο όμορφη, σκεπτόμενη τις πόλεις και το περιβάλλον των κτιρίων. Αλλά όλα γύρω της ήταν μια συζήτηση σχετικά με το θάνατο σε όλους τους τομείς. Το Κέντρο Έρευνας «Pew Research Center» μας λέει ότι ο αριθμός των ατόμων άνω των 65 ετών θα τριπλασιαστεί μέχρι το 2050. Και ενώ οι άνθρωποι σε ορισμένες ειδικότητες – όπως στον πολεοδομικό σχεδιασμό και την πολιτική της υγείας – έχουν σκεφτεί έστω και για λίγο, τη γήρανση του πληθυσμού μας, αρχιτέκτονες όπως η Killing μόλις έχουν αρχίσει να καταλαβαίνουν τη δική τους θέση στα πράγματα.

    Πάρτε, για παράδειγμα, τα «Maggie’s Centres», που σχεδιάστηκαν με το σύνθημα «Οι άνθρωποι με καρκίνο χρειάζονται μέρη όπως αυτά». Τα «Maggie’s Centres» ιδρύθηκαν πριν από 20 χρόνια στη μνήμη της Maggie Keswick Jencks, μιας σχεδιάστριας τοπίων της οποίας ο σύζυγος ήταν κριτικός αρχιτεκτονικής. Τα κτίρια στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι ζεστά, γλυκά και σχεδιάστηκαν από κομψούς αρχιτέκτονες όπως ο Frank Gehry. Τι συμβαίνει όμως με τους ξενώνες και τα νοσοκομεία – όπου όλο και περισσότεροι ασθενείς πεθαίνουν; Περίπου 1.500.000 Αμερικανοί εισήχθησαν σε άσυλα ανιάτων το 2013 στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Οργανισμό «National Hospice and Palliative Care». Τα οποία δεν είναι τόσο όμορφα όσο θα μπορούσαν να είναι. Ο Christopher Shaw, διευθυντής της εταιρείας «Medical Architecture» που εδρεύει στο Ηνωμένο Βασίλειο, τα αποκαλεί, «αρκετά αξιοθρήνητα» μέρη που καλύτερα να τα προσπεράσεις.

    Η μεγάλη ιδέα της Killing είναι έτοιμη να βγει στον κόσμο – αλλά τώρα; Χρειάζεται κάποια χέρια για να ξεκινήσει. Η Killing δείχνοντας την Ευρώπη, ιδιαίτερα την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, ισχυρίζεται ότι είναι τα καλύτερα μέρη για να πάρουμε κάποιες ιδέες. Είναι δύσκολο να πείσεις τα νοσοκομεία ότι «υπάρχει κάποια αξία στο να ξοδέψουμε χρήματα για μεγαλύτερα παράθυρα, φυσικό φωτισμό και τέτοια πράγματα, αντί να τα ξοδέψουμε για την ιατρική. Θέλει ακόμη πολλή συζήτηση για το αν αυτό αξίζει τον κόπο».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/o-michael-moore-iche-provlepsi-ki-omos-o-trump-tha-kerdisi/63151

     



    ΣΧΟΛΙΑ