• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε


    Καλημέρα σας. Η τραπεζική κρίση στην Ιταλία αποτελεί το νέο φόβο της Ευρώπης, με το πρόβλημα να επεκτείνεται ήδη και στην Πορτογαλία. Την ίδια ώρα, στην Ελλάδα η κυβέρνηση κάνει ότι μπορεί για να  περάσει από τη Βουλή το νέο εκλογικό νόμο. Αυτές είναι οι πέντε ειδήσεις για την οικονομία και τις αγορές που πρέπει να γνωρίζετε:

    -Αισιόδοξος ότι η δεύτερη αξιολόγηση «θα προχωρήσει πολύ γρήγορα», εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατόπιν των εργασιών του χθεσινού συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (Ecofin). Αναφερόμενος στην πρόσφατη επιστολή του προς τους θεσμούς, με θέμα τη βελτίωση της συνεργασίας των δύο πλευρών, υποστήριξε ότι τα ζητήματα τα οποία τίθενται στην εν λόγω επιστολή, είναι διαδικαστικά και θα αποτελέσουν αντικείμενο της προκαταρκτικής συζήτησης με τους θεσμούς, εν όψει της δεύτερης αξιολόγησης.

    -Στο μεταξύ, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης επικύρωσαν τη διαδικασία κυρώσεων κατά της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για τα ελλείμματά τους, ανοίγοντας τον δρόμο στην Κομισιόν να προτείνει πιθανά πρόστιμα εντός των επόμενων 20 ημερών. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα πως Μαδρίτη και Λισαβόνα δεν έκαναν αρκετά για να διορθώσουν τα υπερβολικά ελλείμματα των προϋπολογισμών τους πέρυσι και το 2014, ξεκινώντας μια επίσημη διαδικασία που μπορεί να οδηγήσει σε κυρώσεις, η οποία μέχρι σήμερα ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

    -Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για σειρά μεγάλων αλλαγών στις δημόσιες εταιρείες, τις οποίες θα πρέπει η κυβέρνηση να υλοποιήσει στο πλαίσιο της τελευταίας συμφωνίας με τους πιστωτές. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από το τεχνικό μνημόνιο (TMU), κατά το αμέσως προσεχές διάστημα με ορίζοντα τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση υποχρεούται να πραγματοποιήσει σειρά ενεργειών που σχετίζονται με τις ελεγχόμενες από το κράτος εταιρείες, αρχής γενομένης με τις αστικές συγκοινωνίες.

    -Πόλεμος έχει ξεσπάσει με αφορμή το «φιάσκο» με τη Siemens και την επ’ αόριστον αναβολή της δίκης της υπόθεσης με την κυβερνητική εκπρόσωπο, μάλιστα, να απειλεί τώρα τους δικαστές με διώξεις. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε να προχωρήσει στην επ’ αόριστον αναβολή της δίκης για το πολύκροτο σκάνδαλο δωροδοκίας από τη Siemens στην Ελλάδα, επειδή δεν είχε μεταφραστεί ακόμη στη μητρική γλώσσα των αλλοδαπών κατηγορουμένων το βούλευμα με το οποίο παραπέμφθηκαν σε δίκη στη χώρα μας. Ωστόσο, το υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε αντίθετο με την απόφαση αυτή, κάνοντας λόγο για «ψευδείς και ανυπόστατες πληροφορίες».

    -Σε αναζήτηση συμμαχιών βρίσκονται αρκετοί από τους παλιούς και επίδοξους καναλάρχες που θέλουν να εξασφαλίσουν την παρουσία τους στο νέο τηλεοπτικό τοπίο το οποίο διαμορφώνεται με τον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς είναι σαφές ότι λίγοι μπορούν να διεκδικήσουν μόνοι τους μία από τις τέσσερις άδειες. Αυτοί που δε φαίνονται ανοιχτοί σε συμμαχίες κανενός τύπου και εμφανίζονται αποφασισμένοι να πάνε μέχρι τέλους μόνοι τους είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης (Alter Ego), ο Θοδωρής Κυριακού (ΑΝΤ1), ο Γιάννης Αλαφούζος (ΣΚΑΪ) και ο Βαρδής Βαρδινογιάννης (Star).

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/npappas-ean-mega-den-echi-forologiki-enimerotita-tha-apochorisi-apo-ton-diagonismo/60659



    ΣΧΟΛΙΑ