• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Το ΥΠΕΞ «υπέρ της ενότητας» της Ισπανίας, μετά τα… παράπονα της πρεσβείας – Έξαλλος ο Κοτζιάς

    • NewsRoom
    Κοτζιάς

    Ο τέως υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς


    Υπέρ της ενότητας της Ισπανίας τάχθηκε με ανακοίνωσή του το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ωστόσο, πίσω από την απόφαση του ΥΠΕΞ διαδραματίστηκε έντονο παρασκήνιο, καθώς η αντίδραση του επίσημου θεσμού της Ελλάδας για την εξωτερική πολιτική ήρθε με αρκετή καθυστέρηση.

    Είχε προηγηθεί η δήλωση του Ισπανού πρέσβη ο οποίος είχε εκφράσει, πλαγίως, αιχμές για το γεγονός πως το ελληνικό ΥΠΕΞ, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ, δεν έκανε καμιά επίσημη δήλωση καταδίκης της απόπειρας απόσχισης της Καταλονίας μέχρι και την Κυριακή, με την κυβέρνηση να περιορίζεται σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου.

    «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στην Ισπανία και επαναλαμβάνουμε ότι η Ευρώπη μπορεί να προχωρήσει μόνο ενωμένη. Μονομερείς ενέργειες  δεν μπορούν να γίνονται αποδεκτές. Στηρίζουμε απόλυτα την εδαφική ακεραιότητα και συνοχή της Ισπανίας, αλλά και κάθε πρωτοβουλία αποκατάστασης  του δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος», είχε αναφέρει ο κ. Τζανακόπουλος.

    Στη συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο, ο Ισπανός πρέσβης αποκάλυψε μάλιστα πως μίλησε προσωπικά με τον κ.Μητσοτάκη. «Μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανία», ανέφερε.

    Η δήλωση δεν άρεσε στο ΥΠΕΞ που μέσω κύκλων έκανε λόγο για «ωμή παρέμβαση» στις εσωτερικές υποθέσεις της Ελλάδας και «unfair» αποσιώπηση της σαφούς  τοποθέτησης κυβέρνησης μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου.

    Αργότερα, μάλιστα εξέδωσε επίσημη ανακοίνωση με την οποία εξέφρασε την δυσαρέσκειά του: 

    «Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του Πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την Ελληνική Κυβέρνηση.

    Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την Κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ο Ισπανός Πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην Πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας.

    Καλούμε τον Ισπανό Πρέσβη να μην συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε, ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την Ελληνική Κυβέρνηση.»

    Πάντως, νωρίτερα την Κυριακή το ΥΠΕΞ προχώρησε τελικά στην επίσημη δήλωση υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας της Ισπανίας:

     «Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων», τονίζει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία.

    Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:  Βαρκελώνη: Ένα εκατομμύριο Καταλανοί ζήτησαν «να πάει φυλακή» ο Πουτζντεμόν

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Ο Κάρλες Πουτζντεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας»

     



    ΣΧΟΛΙΑ