• ΥΓΕΙΑ

    Νέο «πλήγμα» για τους κρεατοφάγους: Βλαβερές ακόμα και οι μικρές ποσότητες


    Νέα στοιχεία έρχονται να επιστήσουν την προσοχή των κρεατοφάγων, ακόμα και αυτών που καταναλώνουν το κρέας με μέτρο. Μελέτη από το Πανεπιστήμιο Loma Linda υποδηλώνει ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος – ακόμη και σε μικρές ποσότητες – μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου από όλες τις αιτίες, ιδιαίτερα από καρδιαγγειακές παθήσεις.

    Σύμφωνα με τον Saeed Mastour Alshahrani, κύριο συντάκτη της μελέτης και διδακτορικό φοιτητή στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Loma Linda, η έρευνα συμπληρώνει ένα σημαντικό κενό που άφηναν ακάλυπτο προγενέστερες μελέτες,  οι οποίες εξέτασαν τις επιπτώσεις σχετικά υψηλότερων επιπέδων πρόσληψης κόκκινου κρέατος και τα συνέκριναν με τη χαμηλή πρόσληψη.

    Αυτή η έρευνα, αποτελεί μέρος, μιας προοπτικής μελέτης κοόρτης σε περίπου 96.000 Αντβεντιστές (άνδρες και γυναίκες).  Πρόκειται για έναν πληθυσμό, εκ των οποίων περίπου οι μισοί είναι χορτοφάγοι, ενώ όσοι τρώνε κρέας το καταναλώνουν σε μικρές ποσότητες. Αυτό επέτρεψε στους ερευνητές να διερευνήσουν την επίδραση των χαμηλών επιπέδων πρόσληψης κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος, σε σύγκριση με αυτήν της μηδενικής πρόσληψης, σε ένα μεγάλο δείγμα.

    Η μελέτη αξιολόγησε τους θανάτους περισσότερων από 7.900 ατόμων, σε μια περίοδο 11 ετών. Από τα άτομα που κατανάλωναν κρέας, το 90% έτρωγαν περίπου 60 γραμμάρια ή λιγότερο κόκκινο κρέας ημερησίως.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, σχεδόν 2.600 από τους αναφερόμενους θανάτους οφείλονταν σε καρδιαγγειακές παθήσεις και πάνω από 1.800 σε καρκίνο. Το επεξεργασμένο κρέας – τροποποιημένο ώστε να βελτιωθεί η γεύση μέσω της ωρίμανσης, του καπνίσματος ή του αλατιού (όπως το ζαμπόν και το σαλάμι) – από μόνο του δεν συνδέθηκε σημαντικά με τον κίνδυνο θνησιμότητας, πιθανώς λόγω του πολύ μικρού ποσοστού του πληθυσμού που κατανάλωνε τέτοιου είδους κρέας. Ωστόσο, η συνολική πρόσληψη κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος συνδέθηκε με σχετικά υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις και από οποιαδήποτε αιτία.

    «Τα ευρήματά μας δίνουν επιπλέον βαρύτητα στα ήδη υπάρχοντα αποδεικτικά στοιχεία που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία και τη διάρκεια ζωής», δήλωσε ο Michael Orlich, PhD, ένας εκ των συντακτών της παρούσας μελέτης.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Nutrients.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Νέα μελέτη: «Μαύρα» τα μαντάτα για όσους τρώνε συχνά αυγά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυξημένος κίνδυνος θανάτου από 9 ασθένειες για τους κρεατοφάγους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Υψηλή χοληστερόλη: Θεραπείες υπάρχουν, αλλά τα καρδιαγγειακά «θερίζουν»



    ΣΧΟΛΙΑ