• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Νέες κινητοποιήσεις αγροτών – Πού θα στήσουν μπλόκα

    • NewsRoom
    αγρότες


    Σήμερα είναι η αφετηρία των νέων κινητοποιήσεων, που έχουν προαναγγείλει οι αγρότες, και αναμένεται να στήσουν μπλόκα, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

    Κινητοποιήσεις στον Πύργο Ηλείας

    Τα πρώτα δείγματα του νέου κύματος κινητοποιήσεων ξεκίνησαν ήδη από χθες το απόγευμα, όταν αγρότες της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) δημιούργησαν το πρώτο μπλόκο, παρατάσσοντας τα τρακτέρ τους στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, στην Εθνική Οδό Πατρών – Πύργου, στην περιοχή του Πύργου. Παρ’ ότι η επίσημη ανακοίνωση έκανε λόγο για έναρξη το πρωί της Δευτέρας, οι αγρότες του Πύργου προφανώς θέλησαν να αιφνιδιάσουν τις τοπικές αρχές, ξεκινώντας νωρίτερα τις κινήσεις διαμαρτυρίας τους.

    Μπλόκα στη Θεσσαλία

    Ταυτόχρονα, και οι αγρότες Θεσσαλίας προχωρούν σήμερα σε κινητοποίηση, στήνοντας ένα ενιαίο μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας, στη Λάρισα. Η απόφαση ελήφθη σε σύσκεψη, που έλαβε χώρα στα Φάρσαλα, όπου συμμετείχαν αγροτικοί σύλλογοι και ομοσπονδίες της περιοχής. Στις ομιλίες, που πραγματοποιήθηκαν, υπογραμμίστηκε ο ενωτικός χαρακτήρας που θα χαρακτηρίζει τις φετινές κινητοποιήσεις, ενώ διευκρινίστηκε ότι το νέο μπλόκο αποτελεί την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, που συνεχίζονται.

    Βασικά αιτήματα των αγροτών της Θεσσαλίας αποτελούν η επίλυση των προβλημάτων που αφορούν στην τιμολόγηση των προϊόντων, τα κόστη παραγωγής, με σημαντικότερο το κόστος του πετρελαίου, καθώς και άλλα προς επίλυση θέματα, που σχετίζονται με την υποστήριξη του αγροτικού εισοδήματος γενικότερα.

    Ανακοίνωση αγροτών Αιγιαλείας

    Κινητοποίηση έχουν προγραμματίσει και οι αγρότες Αιγιαλείας, που θα εμφανιστούν στα βενζινάδικα της Νέας Εθνικής Οδού, στο ρεύμα καθόδου προς Πάτρα, στην περιοχή του Αιγίου. Η έναρξη της κινητοποίησης έχει οριστεί για τις 12 το μεσημέρι, ενώ έχουν παρόμοια κύρια αιτήματα, ζητώντας την επιστροφή των χαμένων εισοδημάτων και τη διορθωτική ρύθμιση του υπερβολικού κόστους παραγωγής.

    Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου, «Μπακόπουλος – Ντρίνιας», αναφέρεται : «Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδικά συντονισμένη αγροτική κινητοποίηση ενάντια στην Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, που μας ξεκληρίζει, προκειμένου να συγκεντρώσει τη γη και τη παραγωγή στα χέρια λίγων επιχειρηματιών, να υπηρετήσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

    Είναι ο δικός μας μονόδρομος που έχει φέρει αποτελέσματα και μας έδωσε ανάσες από τις πολιτικές Κυβερνήσεων και ΚΑΠ. Έχουν προηγηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα παρεμβάσεις του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, του Συλλόγου μας με περιοδείες στα χωριά, συσκέψεις σε επαρχιακό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, αγωνιστικές κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις σε διάφορες υπηρεσίες για διεκδίκηση συγκεκριμένων αιτημάτων από την Κυβέρνηση. Με την πάλη μας οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούμε την ικανοποίηση ενός πλαισίου αιτημάτων που αφορά την ίδια την επιβίωσή μας, την συνέχιση της αγροτικής μας δραστηριότητας, την διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού. Διεκδικούμε αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος:

    • Στους ελαιοπαραγωγούς, που έχασαν φέτος όλο σχεδόν το εισόδημα τους λόγω των καιρικών συνθηκών και της αναποτελεσματικής δακοκτονίας.
    • Στους παραγωγούς λεμονιού και εσπεριδοειδών, που από τις αθρόες εισαγωγές προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, από το εμπάργκο στην Ρωσία και την ασυδοσία των εμπόρων δεν μπορούν να διαθέσουν τα λεμόνια ούτε κάτω του κόστους παραγωγής τους.
    • Στους κτηνοτρόφους με την μεγάλη πτώση της τιμής στο γάλα, από τις αθρόες εισαγωγές και την ασυδοσία των εμποροβιομήχανων.
    • Έγκαιρες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών απ’ όλες τις αιτίες – Εφαρμογή του προγράμματος αναμπέλωσης στη κορινθιακή σταφίδα.
    • Να καταβληθούν άμεσα οι ενισχύσεις που οφείλονται στους παραγωγούς, λόγω λάθους του υπουργείου (ΟΠΕΚΕΠΕ) με την ΓΑΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΝ – Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα. – Μείωση του υπέρογκου κόστους παραγωγής.
    • Κατάργηση των περικοπών στις επιδοτήσεις και ενισχύσεις.
    • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και αύξηση των αγροτικών συντάξεων.
    • Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων. Αφορολόγητο και ακατάσχετο όριο ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.
    • Καμία κατάσχεση σπιτιού ή χωραφιού για «κόκκινα δάνεια» μέχρι 300.000 ευρώ.
    • Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία.»

    Κινήσεις διαμαρτυρίας και στην Κρήτη

    Στην Κρήτη ξεκινούν σήμερα επίσης αγροτικές κινητοποιήσεις, κατόπιν αποφάσεως των αγροτών και κτηνοτρόφων Ανωγείων. Οι διαμαρτυρόμενοι, στη συγκέντρωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μετόχι, στις 12 το μεσημέρι, θα εκφράσουν με αυτό τον τρόπο τη δυσαρέσκειά τους, για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος τους.

    Στα Χανιά έχει αποφασιστεί αγροτικό συλλαλητήριο στις 11 το πρωί, στην πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, με πρωταγωνιστές τα μέλη της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

    Σε σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται ότι «ο αγώνας που κάνουμε οι μικρομεσαίοι αγρότες αφορά στην ίδια την επιβίωσή μας, αφού με την εφαρμογή των μέτρων των μνημονίων και της ΚΑΠ επιταχύνεται η συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών- επιχειρηματιών, με συνέπεια να οδηγούμαστε στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση. Και αυτή η μάχη στρέφεται ενάντια στα παλιά και νέα μέτρα, που εφαρμόζονται στα πλαίσια της ΚΑΠ της ΕΕ, των μνημονίων και, γενικότερα, των αντιλαϊκών πολιτικών των κυβερνήσεων, οδηγώντας εκατοντάδες χιλιάδες μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους στο ξεκλήρισμα, στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Απέναντι στα μπλόκα που θα στήσουμε θα βρίσκονται και αυτή τη φορά:

    • η κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα που στηρίζουν τη ΚΑΠ, ψηφίζουν και υλοποιούν τα μνημόνια.
    • Οι μεγαλέμποροι, οι μονοπωλιακοί όμιλοι και οι τραπεζίτες που εκμεταλλεύονται τον κόπο μας εξασφαλίζοντας τεράστια κέρδη.
    • Οι μεγαλοαγρότες – επιχειρηματίες που καιροφυλακτούν ν’ αρπάξουν τη γη και το βιός μας.

    Όσα κερδίσαμε με τους αγώνες μας το 2016, αφορολόγητο, ακατάσχετο, ΦΠΑ, κ.ά., δείχνουν την δύναμη που έχουμε στα χέρια μας οι αγρότες, κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος. Φοβούνται το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Απέναντί μας έχουμε την κάθε κυβέρνηση, τους εμπόρους, τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες που ζουν από τον ιδρώτα μας.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΟΠΕΚΕΠΕ: 2,8 εκατομμύρια σε αγρότες και κτηνοτρόφους

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Πώς θα ασφαλίζονται οι αγρότες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Χαμηλότερες εισφορές για ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες (χρήσιμα παραδείγματα)



    ΣΧΟΛΙΑ