• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Η υπέρτατη διάκριση: Αυτές είναι οι δύο αθλήτριες που βρέθηκαν στην κορυφή του πόντιουμ των μεταλλίων

    • NewsRoom


    Η αυλαία των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο έπεσε και οι αποστολές των χωρών που συμμετείχαν επιστρέφουν μία μετά την άλλη στις πατρίδες τους. Υποδοχή ηρώων για τους Ολυμπιονίκες, ζητωκραυγές για όσες και όσους επιστρέφουν με το μετάλλιο κρεμασμένο στο λαιμό τους. Δύο αθλήτριες όμως κέρδισαν το σημαντικότερο μετάλλιο, αυτό της ευγενούς άμιλλας, και ταυτόχρονα την αναγνώριση και την τιμητική βράβευση από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

    Η συγκινητική εικόνα της Νεοζηλανδής Nikki Hamblin και της Αμερικανίδας Abbey D’ Agostino που αλληλοβοηθήθηκαν προκειμένου να τερματίσουν στην κούρσα των 5.000 μέτρων έμεινε χαραγμένη στη μνήμη όλων, κερδίζοντας το χειροκρότημα όσων παρακολουθούσαν την κούρσα. Εκτός όμως από το χειροκρότημα οι δύο αθλήτριες κέρδισαν και την υπέρτατη διάκριση της ΔΟΕ που φέρει το όνομα του αναβιωτή των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, Pierre de Coubertin.

    rtx2l6uz

    Το βραβείο “Pierre de Coubertin” έχει απονεμηθεί μόνο 17 φορές στη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων και η ΔΟΕ επέλεξε φέτος τις δυο αθλήτριες των 5000 μέτρων για την αλληλεγγύη και το ήθος που επέδειξαν στην προκριματική κούρσα του αγωνίσματος.

    Κατά τη διάρκεια της κούρσας οι δυο αθλήτριες συγκρούστηκαν με αποτέλεσμα να πέσουν και οι δύο στο έδαφος. Πρώτη σηκώθηκε η Αμερικανιδα δρομέας, η οποία αμέσως τράβηξε από το χέρι την Νεοζηλανδή συναθλήτρια της καλώντας την να μην τα παρατήσει και να συνεχίσει την κούρσα έως τον τερματισμό.athlet5

    Οι δυο μαζί ξεκίνησαν ξανά την κούρσα, άλλα πολύ σύντομα η Αμερικανίδα που είχε βοηθήσει την Hamblin να σηκωθεί μόλις λίγα δευτερόλεπτα πριν, ένιωσε δυνατούς πόνους και κατέρρευσε. Τότε, ήρθε η σειρά της Νεοζηλανδής να βοηθήσει την D’ Agostino. Την αγκάλιασε, την σήκωσε και της είπε: «Έλα, πρέπει να τερματίσουμε».athlet 2

    Οι δυο αθλήτριες, αδιαφορώντας για τους χρόνους και την κατάταξη τους, τερμάτισαν μαζί, τελευταίες, χαρίζοντας συγκίνηση σε εκατομμύρια ανθρώπους που είχαν την τύχη να παρακολουθήσουν τις εικόνες αυτές ζωντανά ή σε αναμετάδοση. Οι δυο τους αγκαλιάστηκαν αφού πέρασαν τη γραμμή του τερματισμού. Αργότερα, ιατρική εξέταση έδειξε ότι D’Agostino είχε υποστεί σοβαρούς τραυματισμούς.

    rtx2l71g

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή θεώρησε τις πράξεις των δυο γυναικών παράδειγμα αθλητικής άμιλλας και ολυμπιακού ιδεώδους και τους απένειμε το βραβείο “Pierre de Coubertin”.

    Έτσι οι δυο αθλήτριες, που δεν κατάφεραν να κερδίσουν κάποιο μετάλλιο γύρισαν στις πατρίδες τους με μια ακόμη πιο σημαντική διάκριση, αυτη της αναγνώρισης του ήθους τους, ενώ έγιναν οι δύο νεότερες αποδέκτριες του βραβείου “Pierre de Coubertin”.  Το μετάλλιο δόθηκε για πρώτη φορά το 1964 και σύμφωνα με το Ολυμπιακό Μουσείο, αποτελεί μια απο τις μεγαλύτερες τιμές που μπορεί να απονεμηθεί σε αθλητή.athlet4

    Οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι κάτι περισσότερο από τη νίκη, τα μετάλλια ή τα ρεκόρ. Ο πυρήνας τους έχει να κάνει με αξίες, φιλία και σεβασμό και κανείς δεν τις αποτύπωσε καλύτερα, απο τις δύο δρομείς στο Ρίο”, ανέφερε η ΔΟΕ στη σχετική ανακοίνωσή της .

    Η Nikki Hamblin είναι δρομέας μεσαίων αποστάσεων και ειδικεύεται στα 800 και 1500 μέτρα. Η Abbey D’Agostino είναι δρομέας μεσαίων αλλά και μεγάλων αποστάσεων και έχει διακριθεί λόγω των τίτλων “NCAA” που έχει λάβει. Το 2014 έγινε επαγγελματίας δρομέας για την New Balance.

    Είμαι τόσο ευγνώμων για την Abbey που με σήκωσε, πιστεύω οτι πολλοι θα ανταπέδιδαν μια τέτοια πράξη” είπε η Hamblin μετά την απονομή του μεταλλίου της “Mόλις μπεις στο παιχνίδι υπάρχει αμοιβαία κατανόηση του τι χρειάζεται για να φτάσεις εκεί”.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/avgi-aptoiti-maloni-tora-san-afstiri-daskala-ti-stefanidi-na-diavazis-katerina/68747

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ