• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Φ. Κανταρτζή: Η άσκηση της φιλοσοφίας ως μέσο προσωπικής εξέλιξης για τον άνθρωπο


    Το Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας θα διεξαχθεί στην Αθήνα, προς τιμήν τα 2400 χρόνια από την γέννηση του Αριστοτέλους αλλά και σε συνάρτηση με το γεγονός της ανακήρυξης από την UNESCO του έτους 2016 ως έτους του Αριστοτέλους. Στην Αθήνα ο Αριστοτέλης έζησε το μεγαλύτερο μέρος του βίου του, μαθήτευσε επί μακρόν και δίδαξε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, ίδρυσε το Λύκειο, δίδαξε εκεί και μεγαλούργησε, και όπου οι αρχαιολογικές έρευνες και ανασκαφές έφεραν πρόσφατα στο φως το Λύκειον του Αριστοτέλους, που θα είναι το επίκεντρο του εν λόγω Συνεδρίου. Σκοπός του συνεδρίου είναι κυρίως να διερευνήσει και τονίσει την σπουδαιότητα του φιλοσοφικού στοχασμού του Αριστοτέλη για τα δημόσια πράγματα αλλά και εν γένει για τα παγκόσμια ζητήματα που επηρεάζουν την ανθρωπότητα.

    Το Συνέδριο αυτό, όπως και το 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας (που διοργανώθηκε από 4-10 Αυγούστου του 2013 και ήταν το μεγαλύτερο όλων των εποχών καθώς συμμετείχαν 3.500 σύνεδροι), είναι ένα σημαντικό διεθνές γεγονός με παγκόσμια σημασία και συμβάλει στον Συνεδριακό Τουρισμό διαφημίζοντας τη χώρα μας σε όλα τα κράτη του κόσμου. Συμμετέχουν κορυφαίοι μελετητές του Αριστοτέλη και σύγχρονοι φιλόσοφοι και πνευματικοί άνθρωποι από όλο τον κόσμο.

    Με μια άκρως ενδιαφέρουσα εισήγηση θα συμμετέχει και η ιδρύτρια του efereniki.com Φερενίκη Κανταρτζή από το Λονδίνο. Η εισήγηση φέρει τον τίτλο “Η άσκηση της φιλοσοφίας ως μέσο προσωπικής εξέλιξης για τον άνθρωπο”. Στο πλαίσιο αυτό η φιλόσοφος και επιχειρηματίας Φερενίκη, θα θίξει το θέμα του ρόλου της παιδείας αλλά και τον ρόλο της φιλοσοφίας για την προσωπική εξέλιξη του ανθρώπου αλλά και γενικότερα του κοινωνικού συνόλου.

    Φερενίκη Κανταρτζή, επιχειρηματίας
    Φερενίκη Κανταρτζή, επιχειρηματίας

    Πεποίθηση της όπως λέει είναι ότι η φιλοσοφία στην αυθεντική της μορφή δεν είναι μόνο επιστήμη όπως θεωρείται σήμερα αλλά πρώτιστος δραστηριότητα. Η δραστηριότητα της υπενθύμισης του ήδη υπαρκτού ή της καθολικής αλήθειας μέσα από την ερωτηματικά ορθολογική σκέψη. Ο Σωκράτης την δραστηριότητα αυτή την ονόμασε μαιευτική μέθοδο. Στην ίδια αυτή δραστηριότητα, την μαιευτική ή άσκηση φιλοσοφίας οφείλουμε σήμερα όλες της ανακαλύψεις ως σήμερα. Οι φιλόσοφοι ξεκινώντας πάντα από τους Έλληνες αλλά και όλοι οι μεταγενέστεροι ανακάλυψαν συμπαντικές αλήθειες για τον άνθρωπο, την φύση, τους πλανήτες, και γενικότερα τη ζωή μέσο της φιλοσοφικής μεθόδου. Την ίδια πρακτική χρησιμοποιεί και η ίδια μέσο του εγχειρήματος efereniki.com που βοηθά νέους ανθρώπους να εξετάσουν την ζωή τους και να καλλιεργήσουν την ψυχή τους ώστε να υπηρετεί τις φιλοδοξίες τους με σκοπό να εκφράσουν την αυθεντικότητα τους.

    Όσον αφορά τη συμμετοχή της η ίδια με ανάρτησή της στο Faceboοk είπε:

    “’Είμαι ενθουσιασμένη που το Διεθνές Συνέδριο Φιλοσοφίας διεξάγεται στον τόπο καταγωγής της φιλοσοφικής σκέψης. Η προσφορά των Ελλήνων στον τομέα αυτό είναι τρομακτικού μεγέθους για την ανθρωπότητα και πιο συγκεκριμένα τιμούμε την προσφορά του Αριστοτέλους λόγο των 2400 χρόνων από την γέννησή του. Τίποτα από όσα γνωρίζουμε μέχρι σήμερα δεν θα ήταν ίδια χωρίς το έργο του Αριστοτέλους. Είναι ο άνθρωπος που θεμελίωσε την Λογική αλλά και καταπιάστηκε με όλες τις επιστήμες γνωστές ως σήμερα γι’αυτό και δικαίως ονομάζεται ο πρώτος πολυεπιστήμονας της ιστορίας”.

    Η έναρξη του Συνεδρίου λοιπόν θα γίνει στις 9 Ιουλίου στο Ηρώδειο με τα μουσικά σύνολα της ΕΡΤ. Από τις 10-15 Ιουλίου, οι επιστημονικές ομιλίες θα γίνονται στην Φιλοσοφική Αθηνών. Τέλος η λήξη των εργασιών του Παγκοσμίου Συνεδρίου Φιλοσοφίας για τη Φιλοσοφία του Αριστοτέλη θα γίνει στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών (Aula) της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην Πανεπιστημιούπολη την 15 Ιουλίου 2016 και στη συνέχεια στον εξωτερικό περίβολο της Σχολής.

    Ποια είναι η Φερενίκη Κανταρτζή

    Η Φερενίκη Κανταρτζή που γεννήθηκε και μεγάλωσε στην πόλη του Βόλου είναι φιλόσοφος, επιχειρηματίας και αθλήτρια. Σκοπός της ζωής της να βοηθάει φιλόδοξους ανθρώπους να εξελίξουν τον εαυτό τους για να οικοδομηθεί μια πιο ηθική κοινωνία. Το πάθος και η αφοσίωση της ως αθλήτρια της πετοσφαίρισης στην άμμο κέρδισαν πολλούς πανελλήνιους τίτλους από την ηλικία των 14 ετών. Η αγάπη της για σοφία και εξερεύνηση την οδήγησαν στον Πανεπιστήμιο της Χάγη στην Ολλανδία σε ηλικία 19 ετών, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές της στο Διεθνές Μάρκετινγκ και την Επικοινωνία.

    Η επαγγελματική της καριέρα ξεκίνησε στο Άμστερνταμ και συνεχίστηκε στην πόλη του Λονδίνου, όπου εργάστηκε σε διάφορους ρόλους ανάπτυξης επιχειρήσεων στον τομέα των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών και διαδικτυακού μάρκετινγκ. Η Ελληνική φιλοσοφική της τάση, η λατρεία για μελέτη αλλά και η εμμονή της με την ανθρώπινη εξέλιξη την οδήγησαν πρόσφατα να ιδρύσει το Efereniki.com.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

    http://www.mononews.gr/ritoriki-laikismi-den-exipiretoun-pia-kanenan/58181

     



    ΣΧΟΛΙΑ