• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Επίθεση κατά πάντων από τις ΗΠΑ για το ελληνικό χρέος : Τι λέει ο Jack Lew

    jack lew

    Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών, Jack Lew


    «Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια», λέει μια παροιμία, και αυτό ακριβώς συμβαίνει στην περίπτωση του ελληνικού χρέους, καθώς η κόντρα του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με τους Ευρωπαίους εταίρους της Ελλάδας (και κυρίως με το Βερολίνο) για το ζήτημα αυτό «παγώνει» τις όποιες εξελίξεις, ενώ παράλληλα θέτει σε κίνδυνο και το ελληνικό πρόγραμμα, αφού όσο το ζήτημα του χρέους δε ρυθμίζεται, το ΔΝΤ επιμένει πως δεν θα συμμετάσχει χρηματοδοτικά σε αυτό.

    Τη θέση αυτή επανέλαβε χθες και η επικεφαλής του Ταμείου, Christine Lagarde, τονίζοντας πως η άποψη του ΔΝΤ δεν έχει αλλάξει: το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Υπογράμμισε επίσης πως δεν έχουν αλλάξει ούτε οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, καθιστώντας έτσι σαφές ότι αν δεν κάνουν οι Ευρωπαίοι τις απαραίτητες κινήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, τότε το Ταμείο θα συνεχίσει να βρίσκεται στην Ελλάδα σε ρόλο… παρατηρητή, χωρίς να μπει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

    Στις θέσεις του για το ελληνικό χρέος, εκτός φυσικά από την Αθήνα, το ΔΝΤ έχει έναν πολύ ισχυρό σύμμαχο: την Ουάσινγκτον. Η αμερικανική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τη στάση του Ταμείου, και αυτό φρόντισε να το αποδείξει περίτρανα χθες ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Jack Lew, που σε ομιλία του εν όψει της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ, η οποία ξεκινά σήμερα, ζήτησε να προχωρήσει «το συντομότερο δυνατό» η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Lew τόνισε: «Ήμασταν σαφείς ότι στην τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με τους εταίρους της η αναδιάρθρωση έπρεπε να βρίσκεται στο τραπέζι, ότι υπάρχει ένα μη βιώσιμο χρέος, ότι η Ελλάδα έπρεπε να κάνει προόδους στην εφαρμογή του σχεδίου και ακολούθως θα έπρεπε να συνεργαστούν τα διάφορα μέρη για το θέμα της αναδιάρθρωσης. Πάντα θεωρούσα ότι όσο πιο σύντομα τεθεί αυτό το θέμα τόσο το καλύτερο, γιατί η καλύτερη απάντηση σε ένα μη βιώσιμο χρέος είναι η αναδιάρθρωση του χρέους».

    Και συνέχισε την ηχηρή παρέμβασή του ως εξής: «Όσο το καθυστερεί κανείς, τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, γιατί αποδυναμώνει την οικονομία που στηρίζει το χρέος. Όταν μιλάμε για λόγο χρέους προς το ΑΕΠ πρέπει να θυμόμαστε ότι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ μεγαλώνει. Ακόμα και με ένα σταθερό χρέος, θέλεις μια οικονομία που να μεγεθύνεται. Όταν η οικονομία συρρικνώνεται, το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο. Ελπίζω ότι όσο η Ελλάδα συνεχίζει τις δεσμεύσεις της προς τους θεσμούς, το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του χρέους κατά μείζονα λόγο παραμένει στο τραπέζι. Νομίζω ότι ήταν στη ατζέντα την τελευταία φορά με το ερώτημα πώς ακριβώς θα γίνει και όσο το συντομότερο συμβεί αυτό, τόσο το καλύτερο».

    Τι λέει το Βερολίνο για όλα αυτά; Τίποτα διαφορετικό από αυτά στα οποία επιμένει εδώ και χρόνια: ότι το πρόβλημα του χρέους είναι δευτερεύον ζήτημα, επιχειρώντας να βάλει στον «πάγο» τη συζήτηση, η οποία κάνει τη γερμανική κυβέρνηση να αισθάνεται εξαιρετικά άβολα, ειδικά με δεδομένο ότι η δημοτικότητα της Angela Merkel εμφανίζεται πεσμένη το τελευταίο διάστημα, λόγω των χειρισμών της στο προσφυγικό. Προκειμένου λοιπόν το Βερολίνο να γλιτώσει από ένα ακόμα «βάρος» εν όψει των ομοσπονδιακών εκλογών του 2017, επιμένει να υποβαθμίζει το θέμα του χρέους, έστω κι αν αυτό φέρνει τη Γερμανία (και κατ’ επέκταση την Ευρώπη) σε αντιπαράθεση με το ΔΝΤ.

    Τις θέσεις του Βερολίνου επανέλαβε χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Wolfgang Schaeuble, που μιλώντας σε πάνελ στο πλαίσιο της συνόδου του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον είπε ότι η χώρα χρηματοδοτείται για μία δεκαετία και πως το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος. «Το πρόβλημα είναι να κερδίσει – όχι να ανακτήσει – την ανταγωνιστικότητα», είπε. Η Ελλάδα μπορεί να το κάνει αυτό «με την οικοδόμηση μίας διακυβέρνησης για την παγκοσμιοποιημένη οικονομία και με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις». Το να εστιάζουμε στο χρέος «παραπλανά τον (ελληνικό) λαό. Πρέπει να κάνουν αυτό που χρειάζεται».

    Αξίζει να σημειωθεί ότι το ζήτημα του ελληνικού χρέους θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη στην Ουάσινγκτον σήμερα και αύριο, μεταξύ άλλων με τους Jack Lew, Christine Lagarde, Wolfgang Schaeuble, Pierre Moscovici και Jeroen Dijsselbloem.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το πρόγραμμα (σε τοπική ώρα) του κ. Τσακαλώτου έχει ως εξής:

    *Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου

    09:00 Συνάντηση με τον Τζακ Λιου, υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ.

    09:45 Συνάντηση με τον Πιέρ Μοσκοβισί, επίτροπο Οικονομικών υποθέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    10:45 Συνάντηση με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας.

    13:00 Γεύμα με τον Γουόλι Αντεγιέμο, υποδιευθυντή του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου για Οικονομικά Θέματα.

    14:20 Ομιλία στο σεμινάριο επενδυτών το οποίο διοργανώνει η JPM.

    16:05 Συνάντηση με τον Πιέρ Κάρλο Παντοάν, υπουργό Οικονομικών της Ιταλίας.

    *Σάββατο, 8 Οκτωβρίου

    12:45 Συναντήσεις με στελέχη της Ασιατικής Τράπεζας Υποδομών & Επενδύσεων (ΑΙΙΒ).

    13:45 Συνάντηση με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, πρόεδρο του Eurogroup.

    14:30 Συναντήσεις με στελέχη στο Ανεξάρτητο Γραφείο Αξιολόγησης του ΔΝΤ.

    15:30 Συνάντηση με την Κριστίν Λαγκάρντ, Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ.

    17:00 Συνάντηση με τον Μισέλ Σαπέν, υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

    http://www.mononews.gr/polemos-verolinou-ipa-gia-elliniko-chreos-olo-paraskinio/80211

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

    http://www.mononews.gr/sozete-deutsche-bank/80178

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:

    http://www.mononews.gr/megalos-diagonismos-tou-mononewsgr-5-doroepitages-apo-attica-sinolikis-axias-1000-evro/80036



    ΣΧΟΛΙΑ