• ΕΙΔΗΣΕΙΣ

    Συμβολική κίνηση: Εγκαταλείπει το όνομα «Μακεδονία» η Εκκλησία των Σκοπίων

    • NewsRoom
    Πατριάρχης Βαρθολομαίος

    Πατριάρχης Βαρθολομαίος


    Πολιτική κίνηση ματ έκανε η σχισματική Εκκλησία των Σκοπίων αλλάζοντας το όνομά της και ζητώντας να επιστρέψει στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.  Συγκεκριμένα, η Eκκλησία της ΠΓΔΜ έστειλε επιστολή στην Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου αιτούμενη να εγκαταλείψει την ονομασία «Εκκλησία της Μακεδονίας» και να υπαχθεί εκ νέου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο υπό τον τίτλο «Αρχιεπισκοπή Αχρίδων».

    Σημειώνεται ότι το αίτημα αυτό συνοδεύτηκε και από επιστολή του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας, Ζόραν Ζάεφ, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο κ. Ζάεφ άλλωστε είχε επισκεφτεί στις 10 Απριλίου το Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχε συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

    Η κίνηση αυτή της Εκκλησίας των Σκοπίων είναι υψίστης πολιτικά σημασίας καθώς τον Νοέμβριο του 2017 η εκκλησία της ΠΓΔΜ είχε υποβάλει αίτημα να υπαχθεί στο Πατριαρχείο της Βουλγαρίας κάτι που προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο του Οικουμενικού Πατριαρχείου όσο και του Πατριαρχείου της Σερβίας. Με την νέα αυτή κίνηση καλλιεργεί καλύτερο κλίμα στις σχέσεις και στις Εκκλησίες Ελλάδας και Σκοπίων δεδομένου και των διαπραγματεύσεων που πραγματοποιούνται και έχουν κορυφωθεί αυτή την περίοδο για την νέα ονομασία της ΠΓΔΜ.

    Η σημασία του αιτήματος της Eκκλησίας της ΠΓΔΜ καταδεικνύεται ακόμα από το γεγονός ότι η δημιουργία εκκλησίας στη χώρα είναι ένα βασικό στοιχείο του εθνικισμού των γειτόνων. Μέχρι τώρα η Eκκλησία της ΠΓΔΜ υπαγόταν στο Πατριαρχείο της Σερβίας, ωστόσο έως τη δεκαετία του ’30 υπαγόταν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

    Η ανακοίνωση του πατριαρχείου

    Πρωτοβουλία του Οικουμενικού Πατριαρχείου για επαναφορά της Εκκλησίας της ΠΓΔΜ στην κανονικότητα «υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων»

    Η Αγία καί Ιερά Σύνοδος, που συνήλθε χθες υπό την προεδρία της Α.Θ.Παναγιότητος, εξέτασε το αίτημα της σχίσματικης Εκκλησίας των Σκοπίων, που υποστηρίχθηκε καί διά επιστολής του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, για αναλήψη πρωτοβουλίας επαναφοράς τῆς Εκκλησίας αυτής στήν κανονικότητα υπό τον τίτλο της Αρχιεπισκοπής Αχρίδων, καί αποφάσισε να επιληφθεί και να πράξει τα δέοντα πάντα υπό τους απαράβατους, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της αρχιγραμματειας της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, όρους των ιστορικοκανονικων αρμοδιοτήτων καί προνομίων του πρωτόθρονου Οικουμενικου Πατριαρχείου.»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σκοπιανό: Δεν δέχεται το erga omnes ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Μαξίμου για Σκοπιανό: Προϋπόθεση το erga omnes – Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία συμφωνία

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σκοπιανό: Για «ισχυρή αποφασιστικότητα» και από τις δύο πλευρές κάνει λόγο ο Ντιμιτρόφ



    ΣΧΟΛΙΑ