• ΥΓΕΙΑ

    «Καμπανάκι κινδύνου» από τον FDA για φάρμακα κατά του διαβήτη

    • NewsRoom


    Προειδοποίηση για αναφορές σοβαρής λοίμωξης των γεννητικών οργάνων σε ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα συγκεκριμένης κατηγορίας κατά του διαβήτη, εξέδωσε ο Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

    Η προειδοποίηση αφορά τους αναστολείς συμμεταφορέων νατρίου γλυκόζης 2 (SGLT2), μια νέα κατηγορία φαρμάκων, τα οποία εγκρίθηκαν για πρώτη φορά το 2013 για τη μείωση του σακχάρου σε ενήλικες με διαβήτη τύπου 2, σε συνδυασμό με δίαιτα και άσκηση.

    Όπως αναφέρει ο Οργανισμός, οι ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία με αναστολείς SGLT2 διατρέχουν τον κίνδυνο νεκρωτικής περιτονίτιδας του περινέου, μιας εξαιρετικά σπάνιας αλλά απειλητικής για τη ζωή βακτηριακής λοίμωξης του ιστού κάτω από το δέρμα που περιβάλλει την περιοχή των γεννητικών οργάνων, η οποία είναι γνωστή και ως γάγγραινα του Fournier. Τα βακτήρια εισέρχονται συνήθως στον οργανισμό μέσω μιας πληγής και γρήγορα εξαπλώνονται.

    Ο FDA δήλωσε ότι εντόπισε 12 περιπτώσεις γάγγραινας του Fournier (7 σε άνδρες και 5  σε γυναίκες) μεταξύ Μαρτίου 2013 και Μαΐου 2018. Από αυτούς, ένας ασθενής πέθανε, όλοι νοσηλεύτηκαν, ενώ κάποιοι χρειάστηκαν πολλαπλές χειρουργικές επεμβάσεις. Η λοίμωξη αναπτύχθηκε μέσα σε 9 μήνες από την έναρξη της λήψης του φαρμάκου, κατά μέσο όρο (εύρος 7 μέρες – 25 μήνες).

    Επειδή ο ίδιος ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο για τη γάγγραινα του Fournier, εξετάστηκαν και δεδομένα ασθενών που έλαβαν άλλα φάρμακα μείωσης της γλυκόζης και διαπιστώθηκε ότι μεταξύ του 1984 και του 2018, εντοπίστηκαν μόλις έξι περιστατικά της λοίμωξης, όλα σε άνδρες.

    Κατόπιν σύστασης του FDA, στις πληροφορίες συνταγογράφησης και τις οδηγίες για τους ασθενείς που αφορούν όλους τους μεμονωμένους και συνδυαστικούς παράγοντες των αναστολέων SGLT2 οι οποίοι έχουν εγκριθεί για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, θα προστεθεί μια νέα προειδοποίηση για το σχετικό κίνδυνο.

    Ο Οργανισμός προειδοποιεί τους  ασθενείς που λαμβάνουν φάρμακα της κατηγορίας ότι θα πρέπει να αναζητήσουν αμέσως ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσουν ευαισθησία, ερυθρότητα ή οίδημα των γεννητικών οργάνων ή της περιγεννητικής περιοχής και έχουν πυρετό πάνω από 38 C ή γενικό αίσθημα αδιαθεσίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διαβήτης: Ποιες είναι οι επιπτώσεις του στη στοματική υγεία

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Διαβήτης: Επίθεμα μετράει το σάκχαρο και χορηγεί θεραπεία

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ένα βήμα πιο κοντά στο χάπι ινσουλίνης για τους διαβητικούς



    ΣΧΟΛΙΑ