• ΕΥΔΑΠ

    Ψηφιακή Διακυβέρνηση

    Προτεραιότητα για την ΕΥΔΑΠ η Κυβερνοασφάλεια

    • NewsRoom

    Ο κρίσιμος τομέας της διαχείρισης του κύκλου νερού, καθώς και η εξυπηρέτηση πελατών εξαρτώνται όλο και περισσότερο από τις ψηφιακές τεχνολογίες. Όμως, αν και οι ψηφιακές τεχνολογίες προσφέρουν τεράστιες ευκαιρίες, αυξάνουν την αποδοτικότητα και δίνουν λύσεις σε πολλές από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες εταιρείες, μπορεί ταυτόχρονα να τις εκθέσουν σε κυβερνοαπειλές.

    Η ΕΥΔΑΠ θέτει ως πρωταρχική προτεραιότητα την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, εναρμονιζόμενη πάντα με το κοινοτικό και εθνικό νομοθετικό πλαίσιο περί προστασίας προσωπικών δεδομένων.

    Διαθέτει σύγχρονο εξοπλισμό και λογισμικά προστασίας για την 24ωρη παρακολούθηση και προστασία των συστημάτων της, και συμμετέχει σε ετήσιες ασκήσεις κυβερνοασφάλειας, υπό την αιγίδα του ΓΕΕΘΑ και της Εθνικής Αρχής Κυβερνοασφάλειας.

    Αναπόσπαστο μέρος του ψηφιακού μετασχηματισμού της ΕΥΔΑΠ είναι η παράλληλη ανάπτυξη δράσεων για τη διασφάλιση και θωράκιση των πληροφοριακών συστημάτων είτε από κακόβουλους hackers είτε από τυχαίες ή μη ανθρώπινες απειλές:

    • Δημιουργήθηκε αναλυτικό μητρώο πληροφοριακών υποδομών και άυλων πληροφοριακών αγαθών, καθώς και πλάνο για την εξασφάλιση της Επιχειρησιακής Συνέχειας των πληροφορικών συστημάτων της Εταιρείας σε έκτακτες περιστάσεις (Business Continuity Plan),
    • Εκπονήθηκε πλάνο αποκατάστασης των συστημάτων από ενδεχόμενη καταστροφή για τα πληροφοριακά συστήματα της Εταιρείας (Disaster Recovery plan),
    • Εγκαθίσταται ένα νέο σύστημα εντοπισμού και διαχείρισης περιστατικών παραβίασης των πληροφοριακών συστημάτων,
    • Πραγματοποιούνται τακτικοί έλεγχοι διείσδυσης και αξιολόγησης της ετοιμότητας της Εταιρείας για την αντιμετώπιση κακόβουλων επιθέσεων και συμμόρφωσης με κανόνες Κυβερνοασφάλειας.

    Η κυβερνοασφάλεια αποτελεί ένα σημαντικό συστατικό του σχεδίου βιωσιμότητας της ΕΥΔΑΠ, ενώ πρόκληση αποτελεί η αποτελεσματική διαχείριση των ενδεχομένων κινδύνων. Περιλαμβάνει τις δραστηριότητες που απαιτούνται για την προστασία των συστημάτων δικτύου και πληροφοριών, των χρηστών των εν λόγω συστημάτων και άλλων επηρεαζόμενων από κυβερνοαπειλές προσώπων.

     

    Δείτε ολόκληρο το αφιέρωμα της ΕΥΔΑΠ ΕΔΩ