• The Mononews Lab

    Κερδίζει έδαφος η ανακύκλωση συσκευασιών: Θετική πορεία για τους Μπλε Κάδους και τους Μπλε Κώδωνες ανακύκλωσης και το προηγούμενο έτος

    • NewsRoom

    Θετική πορεία και το προηγούμενο έτος, σημείωσε η ανάπτυξη του Συστήματος των Μπλε Κάδων ανακύκλωσης στη χώρα, γεγονός που αποδεικνύει ότι όλο και περισσότεροι πολίτες ευαισθητοποιούνται στο θέμα της ανακύκλωσης και συνειδητοποιούν πόσο σημαντικό ρόλο διαδραματίζει, όχι μόνο στην προστασία του περιβάλλοντος και στη βελτίωση της καθημερινότητάς μας, αλλά και στην προαγωγή μιας κυκλικής και βιώσιμης οικονομίας.

    Στο πλαίσιο αυτό, ο μπλε κάδος και ο μπλε κώδωνας, που συναντά κανείς πλέον σχεδόν σε κάθε γειτονιά, έχουν γίνει συνώνυμο της ανακύκλωσης, καθώς για τους πολίτες είναι μέχρι σήμερα τα αποκλειστικά, σχεδόν, μέσα για να ανακυκλώνουν.

    Από τον πρώτο χρόνο δραστηριοποίησης της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ), του Φορέα που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη των Μπλε Κάδων και των Μπλε Κωδώνων στη χώρα, και μέχρι σήμερα όλο και περισσότεροι πολίτες αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία, με θετικά αποτελέσματα για το σύνολο της κοινωνίας.

    Το προηγούμενο έτος ήταν μάλιστα το πέμπτο συνεχόμενο που σημειώνεται βελτίωση των αποτελεσμάτων της ΕΕΑΑ. Οι ποσότητες που αξιοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος από το σύνολο των δραστηριοτήτων της ΕΕΑΑ ανήλθαν σε 553 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων.

    Κι αυτό, με την κάλυψη της χώρας να είναι πλέον σχεδόν καθολική, χάρη και στην καθοριστική συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ). Είναι ενδεικτικό ότι οι ΟΤΑ που συνεργάζονται σήμερα με την ΕΕΑΑ ανέρχονται σε 305, με αποτέλεσμα τα έργα ανακύκλωσης συσκευασιών να εξυπηρετούν πλέον το 96% του πληθυσμού και, συγκεκριμένα, 10,3 εκατ. πολίτες.

    Ο Μπλε Κάδος

    Ο Μπλε Κάδος αποτελεί πλέον αναγνωρίσιμο στοιχείο σχεδόν κάθε γειτονιάς, έχοντας κερδίσει την αποδοχή των πολιτών ως αποτελεσματικός τρόπος ανακύκλωσης συσκευασιών. Στην Ελλάδα υπάρχουν τοποθετημένοι περίπου 166.200 Μπλε Κάδοι, σε συνεργασία πάντα με τους Δήμους.

    Η ΕΕΑΑ έχει παραχωρήσει στους ΟΤΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών συνολικά 524 οχήματα συλλογής, τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς τα 33 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

    Ο Μπλε Κώδωνας

    Όμως, από το 2013 η ΕΕΑΑ έχει καθιερώσει και ένα χωριστό ρεύμα ανακύκλωσης για το γυαλί, με στόχο να εξυπηρετήσει τις ανάγκες επιχειρήσεων, όπως είναι τα ξενοδοχεία, τα μπαρ, τα εστιατόρια, οι καφετέριες και άλλοι επαγγελματικοί χώροι, απ’ όπου προκύπτουν σημαντικές ποσότητες γυάλινων φιαλών.

    Το βασικό μέσο για τη χωριστή συλλογή του γυαλιού είναι ο Μπλε Κώδωνας. Το προηγούμενο έτος συνέχισαν να αυξάνονται οι ποσότητες γυαλιού προς ανακύκλωση, καθώς η ΕΕΑΑ ανέπτυξε περαιτέρω το δίκτυο της γυάλινης συσκευασίας, τοποθετώντας επιπλέον Μπλε Κώδωνες σε κοινόχρηστους και ιδιωτικούς χώρους, με τη συνεργασία των Δήμων και των επιχειρήσεων αντίστοιχα.

    Πάνω από 10.000 Μπλε Κώδωνες έχουν τοποθετηθεί συνολικά σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους με τη συνεργασία 252 ΟΤΑ για την εξυπηρέτηση περίπου 22.000 επιχειρήσεων. Από αυτούς, 2.000 κώδωνες είναι τοποθετημένοι σε ιδιωτικούς χώρους (ξενοδοχεία, χώρους εστίασης και διασκέδασης κλπ.).

    Τα αποτελέσματα της ανακύκλωσης των γυάλινων συσκευασιών από τους μπλε κώδωνες σημείωσαν σημαντική αύξηση (12%) σε σχέση με το 2018.

    Ισχυρός αναπτυξιακός χαρακτήρας

    Οι δραστηριότητες της ΕΕΑΑ όμως, εκτός από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη, έχουν και έντονα αναπτυξιακό χαρακτήρα, καθώς από την έναρξη λειτουργίας της, το 2003, μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί περισσότερα από 360 εκατομμύρια ευρώ για τους σκοπούς της (επενδύσεις σε κάδους, οχήματα, Κέντρα Διαλογής) και λειτουργικές δαπάνες των έργων ανακύκλωσης.

    Το προηγούμενο έτος λειτουργούσαν 33 κέντρα διαλογής σε όλη τη χώρα, συμβάλλοντας στην απασχόληση του πληθυσμού με 2.600 θέσεις εργασίας, ενώ πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 125 χιλιάδες δρομολόγια συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών από τους ΟΤΑ.

    Η ΕΕΑΑ συνεχίζει να σχεδιάζει και να υλοποιεί διαρκώς νέες και στοχευμένες δράσεις για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών, ιδιαίτερα της νέας γενιάς, και για να μπορεί να ανταποκρίνεται στις επερχόμενες απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση