• The Mononews Lab

    Ανακύκλωση: Ο καθοριστικός ρόλος των ΟΤΑ σε αριθμούς

    • NewsRoom

    Καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη, διάδοση και καθιέρωση της ανακύκλωσης στην Ελλάδα διαδραματίζουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), συμβάλλοντας με τη συνεργασία τους στη διαμόρφωση ενός καλύτερου κόσμου για όλους

    Oι ΟΤΑ που έχουν συνάψει σύμβαση συνεργασίας με την ΕΕΑΑ ανέρχονται σε 305, με την κάλυψη της χώρας να είναι σχεδόν καθολική, καθώς τα έργα ανακύκλωσης συσκευασιών εξυπηρετούν το 96% του πληθυσμού της χώρας.

    Στο τέλος του προηγούμενου έτους, οι μπλε κάδοι που ήταν τοποθετημένοι στις γειτονιές ξεπέρασαν τους 166.000, με την ΕΕΑΑ να έχει παραχωρήσει στους ΟΤΑ για την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών συνολικά 524 οχήματα συλλογής, τα οποία εκτελούν δρομολόγια προς τα 33 συνεργαζόμενα Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ).

    Τα νούμερα αυτά αποδεικνύουν πως ο μπλε κάδος και ο μπλε κώδωνας, με την καθοριστική συνεργασία των ΟΤΑ, έχουν γίνει συνώνυμο της ανακύκλωσης καθώς για τους πολίτες είναι σήμερα τα αποκλειστικά μέσα για να ανακυκλώνουν σχεδόν σε όλους τους δήμους της χώρας.

    Πώς συμμετέχουν στη διαδικασία της ανακύκλωσης οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης

    Οι ΟΤΑ της χώρας είναι οι κατά νόμο υπεύθυνοι φορείς για τη συλλογή των δημοτικών αποβλήτων. Οι ΟΤΑ ή άλλοι αρμόδιοι δημοτικοί φορείς και η EΕΑΑ υπογράφουν συμβάσεις συνεργασίας με στόχο την αποτελεσματική οργάνωση και διαχείριση της ανακύκλωσης των αποβλήτων συσκευασίας, σύμφωνα με τον Νόμο 2939/01, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Το πλαίσιο συνεργασίας ΟΤΑ και ΕΕΑΑ περιλαμβάνει δύο εναλλακτικούς τρόπους:

    Α’ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Εξοπλισμός Συλλογής

    Η ΕΕΑΑ παρέχει στους Δήμους τους κάδους ανακύκλωσης καθώς και τα οχήματα συλλογής και εξασφαλίζει την υποδομή διαλογής (Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών).

    Διαλογή – Ενημέρωση

    Παράλληλα η ΕΕΑΑ καλύπτει τις δαπάνες επένδυσης (όπου απαιτείται) και λειτουργίας των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) καθώς και την ενημέρωση – ευαισθητοποίηση των πολιτών σε συνεργασία με τους ΟΤΑ.

    Συλλογή, μεταφορά, παραλαβή και διαχείριση υπολείμματος

    Οι ΟΤΑ με δική τους ευθύνη πραγματοποιούν τη συλλογή και τη μεταφορά των ανακυκλώσιμων υλικών στα ΚΔΑΥ, καθώς και την παραλαβή και διαχείριση του υπολείμματος διαλογής που τους αναλογεί.

    Β’ ΤΡΟΠΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

    Οι ΟΤΑ σχεδιάζουν, οργανώνουν και λειτουργούν με δική τους ευθύνη τα έργα ανακύκλωσης και αξιοποίησης υλικών συσκευασίας.

    Σε αυτή την περίπτωση, το Σύστημα καλύπτει τις δαπάνες εξοπλισμού συλλογής, ενώ η οικονομική ενίσχυση που παρέχει στον ΟΤΑ είναι ανάλογη με τις πιστοποιημένες ποσότητες των ανακτώμενων υλικών που παραδίδονται προς αξιοποίηση σύμφωνα με τις διαδικασίες που έχουν εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση