• sports

    Πάγωσε τα σχέδιά της η European Super League – Αποχώρησαν οι βρετανικές ομάδες, προς αποχώρηση και η Μίλαν (upd)

    • NewsRoom


    Τις αντοχές της μετρά η European Super League, οι ομάδες της οποίας συνεδρίασαν εκτάκτως μέσω τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης, μετά τις διαρροές για πρόθεση από μέρος των ομάδων να αποχωρήσουν από αυτήν, υπό τις έντονες του ποδοσφαιρικού κόσμου.

    Κατά την έκτακτη σύσκεψη διατυπώθηκαν οι έντονες επιφυλάξεις των βρετανικών ομάδων, με την Μάντσεστερ Σίτι να είναι η πρώτη που ανακοίνωσε επίσημα την αποχώρησή της από τη λίγκα. Οι πρώτες πληροφορίες των ισπανικών ΜΜΕ έκαναν λόγω για πρόθεση των υπολοίπων ομάδων να τηρούν στάση υπομονή, ωστόσο τα πράγματα εξελίχθηκαν πολύ πιο γρήγορα.

    Η μια μετά την άλλη οι υπόλοιπες  βρετανικές ομάδες ανακοίνωσαν επίσημα την αποχώρησή τους, ακολουθώντας την Μάντσεστερ Σίτι και την Τσέλσι, η οποία επίσης είχε εκφράσει την πρόθεσή της να αποχωρήσει.

    «Η Λίβερπουλ μπορεί να επιβεβαιώσει ότι η συμμετοχή μας στα προτεινόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ευρωπαϊκής Super League διεκόπη. Τις τελευταίες ημέρες, ο σύλλογος έχει λάβει αρκετές απόψεις από διάφορα βασικά ενδιαφερόμενα μέρη, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, και θα θέλαμε να τους ευχαριστήσουμε για την πολύτιμη συμβολή τους», ανέφερε η Λίβερπουλ.

    «Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ δεν θα συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Super League. Ακούσαμε προσεκτικά την αντίδραση των οπαδών μας, της βρετανικής κυβέρνησης και άλλων βασικών ενδιαφερομένων. Παραμένουμε δεσμευμένοι να συνεργαζόμαστε με άλλους στην ποδοσφαιρική κοινότητα για να βρούμε βιώσιμες λύσεις για τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το παιχνίδι», δήλωσε η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

    «Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι έχουμε ξεκινήσει επισήμως διαδικασίες για απόσυρση από την ευρωπαϊκή Super League», ανέφερε η Τότεναμ, με τον πρόεδρό της Ντάνιελ Λίβι να ζητά συγνώμη από τον κόσμο της ομάδας.

    «Ως αποτέλεσμα των όσων μας είπατε και της ευρύτερης κοινότητας ποδοσφαίρου τις τελευταίες ημέρες αποχωρούμε από την Super League.Κάναμε ένα λάθος και ζητούμε συγνώμη για αυτό», ανέφερε η Άρσεναλ.

    Την ίδια ώρα, την αποχώρησή της φαίνεται να ετοιμάζει να ανακοινώσει και η Μίλαν.

    Από την πλευρά τους, η Μπαρτσελόνα και η Ατλέτικο Μαδρίτης φέρεται να σκέφτονται ακόμη, σύμφωνα με τα ισπανικά ΜΜΕ, τις κινήσεις τους. Άλλωστε για τη Μπαρτσελόνα ισχύει πως θα πρέπει να αποφασίσουν οι οπαδοί της, οι οποίοι έχουν εκφραστεί ήδη αρνητικά προς την ESL. Από την πλευρά της η Ατλέτικο φέρεται να σκέφτεται το οικονομικό αντίκτυπο μιας κίνησης αποχώρησης.

    Από την άλλη, σταθερή στη θέση της εμφανιζόταν η Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς ο  Φλορεντίνο Πέρεθ είναι εκ των σχεδιαστών της ιδέας της κλειστής λίγκας, η οποία ωστόσο καταρρέει. Αντίστοιχη ήταν και η θέση του Αντρέα Ανιέλι της Γιουβέντους, ο οποίος ήταν και αυτός εκ των εμπνευστών της ESL.

    Μετά από την αποχώρηση των βρετανικών ομάδων, η ESL ανακοίνωσε το «πάγωμα» των σχεδίων της.

    Αναλυτικά η ανακοίνωση της ESL:

    «H European Super League είναι πεπεισμένη πως το υπάρχουν ‘status quo’ στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο πρέπει να αλλάξει.

    Προτείναμε μία νέα ευρωπαϊκή διοργάνωση, επειδή το υπάρχον σύστημα δεν λειτουργεί. Η πρότασή μας στοχεύει να επιτρέψει στο άθλημα να εξελιχθεί, ενώ παράλληλα θα φέρει πηγές και σταθερότητα στην ποδοσφαιρική ‘πυραμίδα,, βοηθώντας να ξεπεράσουμε τις οικονομικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε όλη η ποδοσφαιρική κοινότητα, λόγω της πανδημίας.

    Παρά την ανακοίνωση αποχώρησης των αγγλικών ομάδων, που έγινε υπό πίεση που ασκήθηκε για να πάρουν αυτή την απόφαση, είμαστε πεπεισμένοι πως η πρόταση μας είναι απόλυτα σύμφωνη με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και κανονισμούς, όπως έχουν επικυρωθεί από απόφαση δικαστηρίου για να προστατεύσει την Super League από ενέργειες τρίτων.

    Λόγω των συνθηκών, θα επανεξετάσουμε στα σωστά βήματα για να αναδιαμορφώσουμε το πρότζεκτ, πάντα έχοντας στο μυαλό μας τους στόχους μας να προσφέρουμε στους φιλάθλους την καλύτερη δυνατή εμπειρία, ενώ παράλληλα να προσφέρουμε οικονομικά αλληλεγγύη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινότητα».

    Διαβάστε επίσης:

    Αποχωρεί η Τσέλσι από την European Super League – Ακολουθεί η Σίτι, σκέψεις από Μπαρτσελόνα και Ατλέτικο Μαδρίτης

    Καταρρέει η Ευρωπαϊκή Super League: Προς αποχώρηση και η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, παραιτήθηκε ο πρόεδρός της – Φήμες για παραίτηση Ανιέλι από Γιουβέντους



    ΣΧΟΛΙΑ