Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
sports

Politico: Το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για το Μουντιάλ 2030-Tι υποσχέθηκε στην Ελλάδα

Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για την κατασκευή νέων γηπέδων στην Ελλάδα και την Αίγυπτο εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν, προκειμένου να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου σε επτά χρόνια, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Politico.

 Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι Σαουδάραβες θα έπαιρναν τα 3/4 όλων των αγώνων, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία, μία προσφορά, πιθανότατα αξίας δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με το Politico έχει ήδη γίνει μία ιδιωτική συνομιλία του Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, του ηγέτη της Σαουδικής Αραβίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2022.

Επικαλούμενο πηγές, που γνωρίζουν τι ειπώθηκε στις ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ των αρχηγών κρατών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι  η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να «αναλάβει πλήρως το κόστος» της φιλοξενίας για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, αλλά το 75% του τεράστιου τουρνουά των 48 ομάδων θα διεξαχθεί στον Κόλπο.

Όπως διευκρινίζεται, παρά τις συζητήσεις και την πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας, δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή, όμως θεωρείται δεδομένο ότι οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας.

Καθώς μια προσφορά για τη διεξαγωγή του Μουντιάλ αποκλειστικά στην Σαουδική Αραβία θα εθεωρείτο αδύνατο ως πρόταση, μόλις οχτώ χρόνια μετά τη φιλοξενία του Μουντιάλ στο Κατάρ, το Politico αναφέρει ότι ο ηγέτης του Κόλπου προχώρησε σε αυτή την πρωτοβουλία ώστε να προσφέρει «γεωγραφική ισορροπία», με το τουρνουά να διεξάγεται σε τρεις ηπείρους.

Οι κύριοι αντίπαλοι των Σαουδάραβων είναι μια κοινή προσφορά της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ουκρανίας από την Ευρώπη και μια προσφορά της Νότιας Αμερικής από την Αργεντινή, την Ουρουγουάη, την Παραγουάη και τη Χιλή.

Η απόφαση για το ποιος θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2030 θα ληφθεί σε μια δημόσια ψηφοφορία του Συνεδρίου της FIFA, που αποτελείται από περισσότερες από 200 ομοσπονδίες – μέλη από όλο τον κόσμο. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, εάν οι αφρικανικές χώρες, ελκυόμενες από την παρουσία της Αιγύπτου και τις επενδύσεις της Σαουδικής Αραβίας γύρω από την Αφρική, συσπειρωθούν πίσω από την προσφορά και τα ασιατικά έθνη κάνουν το ίδιο, ενώ η Ελλάδα αποσπάσει ορισμένους ευρωπαϊκούς ψήφους, η πρόταση υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας θα έχει μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει.

Η διεξαγωγή του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα ήταν το αποκορύφωμα της φιλόδοξης στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να κυριαρχήσει σε μεγάλα αθλητικά γεγονότα. Οι επιτυχίες περιλαμβάνουν την απόκτηση των δικαιωμάτων για τη διοργάνωση αγώνων πυγμαχίας παγκοσμίου πρωταθλήματος, ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και αγώνων μηχανοκίνητου ποδοσφαίρου Formula 1, ενώ δημιούργησε τη δική της περιοδεία γκολφ επαναστατών. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας αγόρασε επίσης μια εξέχουσα αγγλική ποδοσφαιρική ομάδα και η χώρα θα φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο ποδοσφαίρου για πρώτη φορά το 2027.

Αλλά η επιθυμία της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο υπερβαίνει τους λόγους αθλητικού κύρους, σύμφωνα με έναν ειδικό, που μιλάει στο Politico.

«Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος – το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσi.

 «Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους».

«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Με αφορμή την Καϊλή, «θυμάται» τα σκάνδαλα Τσοχατζόπουλου και Ψωμιάδη