• sports

    Ο Ινφαντίνο υπερασπίζεται το Κατάρ: «Είμαι Ευρωπαίος, θα πρέπει να να ζητάμε συγγνώμη για 3.000 χρόνια πριν δώσουμε ηθικά μαθήματα»

    • NewsRoom
    Τζιάνι Ινφαντίνο

    Τζιάνι Ινφαντίνο


    Λάβρος εναντίον όλων όσων επικρίνουν το Κατάρ για την συμπεριφορά του απέναντι στους μετανάστες εργάτες εμφανίστηκε ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο, μια μέρα πριν την έναρξη του Μουντιάλ,  κατηγορώντας τους για υποκρισία.

    Ο πρόεδρος της FIFA προσπάθησε να υπερασπιστεί την φήμη της συνομοσπονδίας η οποία βάλλεται για ένα πλήθος σκανδάλων γύρω από τη διοργάνωση, επιστρατεύοντας το «χαρτί» του «κακού Ευρωπαίου».

    «Είμαι Ευρωπαίος. Για αυτό που κάνουμε εδώ και 3.000 χρόνια σε όλο τον κόσμο, θα πρέπει να ζητάμε συγγνώμη για τα επόμενα 3.000 χρόνια πριν δώσουμε ηθικά μαθήματα», ανέφερε ο Ινφαντίνο.  «Δυσκολεύομαι να κατανοήσω την κριτική. Πρέπει να επενδύσουμε στο να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, στην εκπαίδευση και να τους δώσουμε ένα καλύτερο μέλλον και περισσότερη ελπίδα. Πρέπει όλοι να μορφωθούμε, πολλά πράγματα δεν είναι τέλεια, αλλά η μεταρρύθμιση και η αλλαγή απαιτεί χρόνο.»

    «Αυτό το μονόπλευρο ηθικό δίδαγμα είναι απλώς υποκρισία», συνέχισε.  «Δεν είναι εύκολο να δεχτεί κανείς την κριτική μιας απόφασης που πάρθηκε πριν από 12 χρόνια. Η Ντόχα είναι έτοιμη, το Κατάρ είναι έτοιμο και φυσικά θα είναι το καλύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο ποτέ».

    Μάλιστα, ο  Ινφαντίνο θυμήθηκε τη δική του εμπειρία στην Ελβετία, λέγοντας πως ως παιδί Ιταλών μεταναστών είχε δεχτεί bullying για την καταγωγή του και  επειδή είχε κόκκινα μαλλιά και φακίδες. «Ξέρω τι είναι να κάνουν διακρίσεις (εις βάρος σου), ξέρω πώς είναι να σε εκφοβίζουν», είπε. «Τι κάνεις; Ξεκίνα να ασχολείσαι, αυτό θα έπρεπε να κάνουμε… Ο μόνος τρόπος για να πάρεις αποτελέσματα είναι να ασχοληθείς».

    «Πιστεύω ότι οι αλλαγές που συνέβησαν στο Κατάρ ίσως δεν θα είχαν συμβεί, ή όχι τουλάχιστον με αυτή την ταχύτητα, (χωρίς το Παγκόσμιο Κύπελλο). Προφανώς, πρέπει να διατηρήσουμε την πίεση, προφανώς πρέπει να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τα πράγματα», πρόσθεσε.

    Ο Ινφαντίνο είπε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από το ανώτατο επίπεδο της κυβέρνησης του Κατάρ ότι τα LGBT άτομα θα είναι ευπρόσδεκτα στη χώρα για το Παγκόσμιο Κύπελλο.

    Οι σχέσεις μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι παράνομες και τιμωρούνται με έως και τρία χρόνια φυλάκιση στο Κατάρ. Ορισμένοι αστέρες του ποδοσφαίρου έχουν εκφράσει ανησυχίες για τα δικαιώματα των οπαδών που ταξιδεύουν για την εκδήλωση, ειδικά των LGBT+ ατόμων και γυναικών, των οποίων οι οργανώσεις για τα δικαιώματα λένε ότι οι νόμοι του Κατάρ κάνουν διακρίσεις.

    Όπως αναφέρει το Reuters, o Bryan Swanson, διευθυντής σχέσεων με τα ΜΜΕ της FIFA, πήρε το μικρόφωνο για να υπερασπιστεί τον Infantino.

    «Έχω δει πολλές επικρίσεις για τον Τζιάνι Ινφαντίνο από τότε που μπήκα στη FIFA, ιδιαίτερα από την LGBTI κοινότητα», είπε.

    «Κάθομαι εδώ σε μια προνομιακή θέση σε παγκόσμια σκηνή ως ομοφυλόφιλος εδώ στο Κατάρ. Έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι όλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι… Το ότι ο Τζιάνι Ινφαντίνο δεν είναι ομοφυλόφιλος, δεν σημαίνει ότι δεν τον ενδιαφέρει. Τον νοιάζει».

    Επικρίσεις από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

    Πάντως, οι δηλώσεις του Ινφαντίνο δεν φαίνεται να έπεισαν τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    «Παραμερίζοντας τις νόμιμες επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ο Τζιάνι Ινφαντίνο απορρίπτει το τεράστιο τίμημα που πληρώνουν οι μετανάστες εργάτες για να καταστεί δυνατό το εμβληματικό τουρνουά του – καθώς και την ευθύνη της FIFA για αυτό», δήλωσε ο Στιβ Κόκμπερν, της Διεθνούς Αμνηστίας.

    Ο Κόκμπερν είπε ότι τα αιτήματα για δίκαιη αποζημίωση δεν θα πρέπει να «αντιμετωπίζονται ως κάποιο είδος πολιτισμικού πολέμου».

    Ο Nick McGeehan της ομάδας υπεράσπισης των μεταναστών εργαζομένων Fair Square περιέγραψε τα σχόλια του Infantino ως «χαζά» και «αδέξια».

    Το Κατάρ από την πλευρά του, πάντως, έχει δηλώσει ότι είναι μια φιλόξενη χώρα που δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των ανθρώπων και έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για κακοποίηση εργαζομένων.

    Ο Ινφαντίνο υπερασπίστηκε επίσης την παρουσία του Ιράν στο τουρνουά παρά το τρέχον κύμα διαδηλώσεων που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο μιας γυναίκας υπό κράτηση τον Σεπτέμβριο.

    «Δεν είναι δύο καθεστώτα που παίζουν το ένα εναντίον του άλλου, δεν είναι δύο ιδεολογίες που παίζουν μεταξύ τους, είναι δύο ποδοσφαιρικές ομάδες», είπε. «Αν δεν έχουμε τουλάχιστον ποδόσφαιρο να μας φέρει κοντά… σε ποιον κόσμο θα ζήσουμε; Στο Ιράν υπάρχουν 80 εκατομμύρια άνθρωποι, είναι όλοι κακοί; Είναι όλοι τέρατα;», αναρωτήθηκε.

    Η απαγόρευση της μπύρας

    Αναφερόμενος στην χθεσινή απόφαση του Κατάρ  να απαγορεύσει τελικά την πώληση μπύρας στα γήπεδα κατά τη διάρκεια του τουρνουά, ο Ινφαντίνο είπε ότι η FIFA δεν κατάφερε να πείσει την κυβέρνηση του Κατάρ να επιμείνει στην αρχική της απόφαση να το επιτρέψει.

    «Προσπαθήσαμε και γι’ αυτό σας δίνω την καθυστερημένη αλλαγή πολιτικής», είπε. «Προσπαθήσαμε να δούμε αν ήταν δυνατό».



    ΣΧΟΛΙΑ