• 3x3 ΔΕΗ Street Basketball στη Σάμο

    sports

    3×3 ΔΕΗ Street Basketball: Το Νο1 τουρνουά μπάσκετ 3×3 γίνεται θεσμός

    • Ράνια Παπαδοπούλου

    Σαράντα έξι παρέες. Σαράντα έξι ομάδες φίλων. Δύο γήπεδα μπάσκετ και το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball είναι γεγονός. Η πρωτοβουλία της ΔΕΗ με τη σύμπραξη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης (ΕΟΚ) πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά πριν από λίγες ημέρες στο Βαθύ Σάμου.

    Η ΔΕΗ και η ΕΟΚ συνδράμουν στην ανάπτυξη και τη διάδοση του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα και ειδικότερα στη νέα γενιά, διοργανώνοντας μία σειρά πέντε μεγάλων τουρνουά σε διαφορετικές περιοχές της Ελλάδας. Με αφετηρία τη Σάμο, οι επόμενοι σταθμοί των τουρνουά είναι η Πτολεμαΐδα (3-4 Ιουνίου), η Μεγαλόπολη (16-18 Ιουνίου), η Ρόδος (7-9 Ιουλίου) και η Άρτα (14-16 Ιουλίου). Η ομάδα με την μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων από τα πέντε τουρνουά θα προκριθεί απευθείας στο Belgrade FIBA 3×3 Challenger που θα διεξαχθεί 11-12 Αυγούστου στο Βελιγράδι.

    3x3 ΔΕΗ Street Basketball στη Σάμο
    Στιγμιότυπο από το 3×3 ΔΕΗ Street Basketball στη Σάμο

    Τι είναι το μπάσκετ 3×3 – Από τους δρόμους στους Ολυμπιακούς αγώνες

    Αν θέλετε να ενημερωθείτε για το πιο διαδεδομένο ομαδικό «άθλημα δρόμου» στον κόσμο, βρίσκεται στο σωστό σημείο. Σίγουρα κάπου σε κάποια γειτονιά θα έχετε αντικρίσει δύο ομάδες, τριών παικτών η καθεμία, να παίζουν μπάσκετ στο μισό γήπεδο με μία μόνο μπασκέτα. Αυτή είναι η μορφή του αθλήματος, το οποίο από το 2020 και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκυο έχει αναγνωριστεί ως ολυμπιακό άθλημα.

    Πώς αναδεικνύεται ο νικητής του παιχνιδιού; Με δύο τρόπους: ή θα πρέπει να προηγείται όταν συμπληρωθεί ένα δεκάλεπτο παιχνιδιού ή θα φτάσει πρώτος στους 21 πόντους. Και τότε ναι! Θα έχουμε τον νικητή!

    3x3 ΔΕΗ Street Basketball στη Σάμο

    Η ιστορία των τουρνουά μπάσκετ 3×3 ξεκινά τη δεκαετία του 1990 στις ΗΠΑ, περίοδος κατά την οποία καθορίστηκαν και οι κανόνες του παιχνιδιού. Χρονιά σταθμός του αθλήματος θεωρείται το 2010, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά σε διεθνείς αγώνες και πιο συγκεκριμένα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων στη Σιγκαπούρη.

    Σήμερα, η Διεθνής Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης (FIBA) διοργανώνει κάθε χρόνο το 3×3 World Tour, Παγκόσμια και Ηπειρωτικά Κύπελλα.

    Όσον αφορά την Ελλάδα, η χώρας μας έχει εθνικές ομάδες 3×3 ανδρών, γυναικών, U23 και U17, με την ανταπόκριση των αθλητών, των σωματείων αλλά και του κοινού να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, καθιστώντας το ως ένα από τα πλέον δημοφιλή ολυμπιακά αθλήματα. Μάλιστα, οι ελληνικές εθνικές ομάδες ανεβαίνουν συνεχώς στην κατάταξη της FIBA, πράγμα που αποδεικνύεται και μέσω της πρόσφατης πρόκρισης της Εθνικής Ομάδας Γυναικών U23 στο Παγκόσμιο Κύπελλο 3×3.

    Η ΔΕΗ και η Ελληνική Ομοσπονδία Καλαθοσφαίρισης, αντιλαμβανόμενες τη δημοτικότητα του αθλήματος, αλλά και τις προοπτικές ανάπτυξής του στην Ελλάδα, μία χώρα με πλούσια μπασκετική παράδοση και επιτυχίες, προχώρησαν στη δημιουργία του 3×3 ΔΕΗ Street Basketball.

    3x3 ΔΕΗ Street Basketball στη Σάμο

    3×3 ΔΕΗ Street Basketball Samos

    Το πρώτο 3×3 ΔΕΗ Street Basketball διοργανώθηκε με επιτυχία στη Σάμο στην πλατεία Δημαρχείου στο Βαθύ 12-14 Μαΐου. Μικροί και μεγάλοι ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας έλαβαν μέρος στο τουρνουά, ήρθαν σε μεγαλύτερη επαφή με το άθλημα και διασκέδασαν, ενώ ταυτόχρονα γνώρισαν το ιδεώδες του «Ευ αγωνίζεσθαι».

    Μεγάλοι νικητές αναδείχθηκαν οι «Hellas White» στις γυναίκες (+18), η «Τραγωδία» στους άνδρες (+18), οι «Syntrim team» στις οικογένειες και οι «Δρουτσάδες» στους νέους κάτω των 18.

    Αν θέλετε κι εσείς να συμμετέχετε στο επόμενο 3×3 ΔΕΗ Street Basketball, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να δηλώσετε συμμετοχή στο αντίστοιχο event στην επίσημη ιστοσελίδα της διοργάνωσης.