• Κοινωνία

    Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις εργοδοτών-εργαζομένων για τα 534 ευρώ

    Αδειοδωρόσημο Χριστουγέννων


    Σήμερα, Τρίτη 7 Ιουλίου, ξεκινούν οι υπεύθυνες δηλώσεις εργαζομένων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr και εργοδοτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του συστήματος «Εργάνη» για την ειδική αποζημίωση που φτάνει έως και τα 534 ευρώ από όλους τους κλάδους για τους οποίους επιτρεπόταν η αναστολή εντός Ιουνίου:

    -επισιτισμός

    -τουρισμός

    -μεταφορές

    -πολιτισμός

    -αθλητισμός

    -επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις εποχικών ξενοδοχείων – καταλυμάτων

     -επαναλειτουργούσες επιχειρήσεις τουριστικών λεωφορείων.

    Οι δηλώσεις των εργοδοτών θα υποβάλλονται από 7/7 έως 15/7 (με ορθές επαναλήψεις από 16/7 έως 21/7) και των εργαζομένων από 7/7 έως 21/7.

    Σημειώνεται ότι οι εργαζόμενοι, των οποίων η σύμβαση εργασίας τους τίθεται σε αναστολή για πρώτη φορά εντός του μηνός Ιουνίουείναι απαραίτητο να προβούν σε υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης μετά τη δήλωση της αναστολής της σύμβασης εργασίας από την επιχείρηση στο σύστημα «Εργάνη».

    Οι εργαζόμενοι, των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τους τελούσαν σε αναστολή κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο και παρατείνεται η αναστολή τους για τον μήνα Ιούνιο, δεν απαιτείται να προβούν σε δήλωση παρά μόνο αν επιθυμούν την τροποποίηση στοιχείων τους (π.χ. ΙΒΑΝ) και εντός των συγκεκριμένων προθεσμιών.

    Για όλους αυτούς τους εργαζόμενους η πληρωμή της ειδικής αποζημίωσης παραπέμπεται για το διήμερο Δευτέρας & Τρίτης 27-28 Ιουλίου.

    Έως τις 10 Ιουλίου θα πληρωθούν την αποζημίωση ειδικού σκοπού μηνός Μαΐου και οι εργαζόμενοι που τυχόν δεν την έχουν λάβει ακόμη, κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας των ορθών επαναλήψεων για τις δηλώσεις αναστολών συμβάσεων εργασίας – παρατάσεις – οριστικές διακοπές.

    Εποχικοί εργαζόμενοι / μονομερείς δηλώσεις 

    Από σήμερα Τρίτη 7 Ιουλίου έως και 31 Ιουλίου θα υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.services.gov.gr από τους εποχικούς εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις για τις οποίες δεν απαιτείται προηγούμενη δήλωση εργοδότη στην «Εργάνη».

    Μονομερή δήλωση υποβάλλουν οι εργαζόμενοι που:

    – δεν έχουν ακόμη επαναπροσληφθεί ή επαναπροσλήφθηκαν μετά την 1ηΙουνίου

    – δεν θα επαναπροσληφθούν φέτος καθώς το ξενοδοχείο – κατάλυμα ή το τουριστικό λεωφορείο στο οποίο εργάστηκαν το 2019 δεν θα επαναλειτουργήσει.

    Οι μονομερείς υπεύθυνες δηλώσεις υποβάλλονται από εργαζόμενους με δικαίωμα επαναπρόσληψης σε επιχειρήσεις ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων ή τουριστικών λεωφορείων για την καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους έως και 534 ευρώ είτε για όλο τον Ιούνιο – αν η επιχείρηση δεν λειτούργησε καθόλου το προηγούμενο μήνα – είτε για το χρονικό διάστημα από 1/6 έως την ημερομηνία επαναπρόσληψής τους εντός Ιουνίου.

    Οι ημερομηνίες των πληρωμών που ανακοινώθηκαν και επίσημα πλέον από το υπουργείο Εργασίας είναι : 16/7,  23/7, 30/7 & 6/8. 

    Σε περίπτωση επαναπρόσληψης εντός του Ιουνίου και εφόσον η σύμβαση έχει τεθεί σε αναστολή, οι εργαζόμενοι υποβάλλουν, πέραν της μονομερούς δήλωσης και δεύτερη δήλωση σε συνέχεια της δήλωσης αναστολής από τον εργοδότη τους εντός των προθεσμιών που καθορίζονται για τις δηλώσεις αναστολών μηνός Ιουνίου, δηλαδή έως 21 Ιουλίου.

    Αν η μονομερής δήλωση του εργαζόμενου αφορά όλο το μήνα Ιούνιο, το ύψος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού ανέρχεται στο ποσό των 534 ευρώ. Σε διαφορετική περίπτωση, η αποζημίωση υπολογίζεται αναλόγως των δηλωθέντων ημερών και με ποσό αναφοράς τα 17,8 ευρώ ανά ημέρα αναστολής.

    Ευνόητο είναι ότι σε περίπτωση που τεθεί η σύμβαση εργασίας του σε αναστολή από τον εργοδότη μετά την επαναπρόσληψή του, καταβάλλεται αποζημίωση υπολογιζόμενη κατ’ αναλογία και για τις ημέρες της αναστολής.



    ΣΧΟΛΙΑ