• Κοινωνία

    Βρετανία: Απειλείται και το χριστουγεννιάτικο τραπέζι

    • NewsRoom
    Τι καιρό θα κάνει τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά


    Το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή έλλειψη χιλιάδων εκδοροσφαγέων και εκφράζονται φόβοι για ελλείψεις σε παραδοσιακά προϊόντα για τα Χριστούγεννα, καθώς και για μαζικές θανατώσεις ζώων, καθώς δεν μπορεί να γίνει η επεξεργασία του κρέατος, σύμφωνα με επαγγελματίες του τομέα.

    Η Βρετανική Ένωση Επιχειρήσεων Επεξεργασίας Κρέατος (BMPA) εξηγεί στο φύλλο της εφημερίδας The Times που κυκλοφορεί σήμερα πως στον τομέα υπάρχει έλλειψη 15.000 εκδοροσφαγέων, πράγμα που έχει αναγκάσει τον τομέα να επικεντρωθεί στην προμήθεια των σούπερ-μάρκετ μόνο με βασικά κομμάτια κρέατος.

    «Θα έπρεπε να είχαμε παραγάγει ήδη από τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο τρόφιμα για τα Χριστούγεννα, όμως αυτό δεν έχει συμβεί ως τώρα», ανέφερε η BMPA προειδοποιώντας πως «θα υπάρξουν ελλείψεις εορταστικών τροφίμων, όπως λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον», ένα αγαπημένο φαγητό των Βρετανών για τις γιορτές.

    Η βρετανική οικονομία πλήττεται αυτή τη στιγμή από έλλειψη εργατικού δυναμικού εξαιτίας της πανδημίας και του Brexit. Ιδιαίτερα η έλλειψη οδηγών φορτηγών έχει προκαλέσει μέχρι τώρα προβλήματα στις παραδόσεις καυσίμων, επιφέροντας εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα ελλείψεις στα πρατήρια καυσίμων.

    Όμως τα ράφια των σούπερ-μάρκετ, οι αλυσίδες ταχείας εστίασης, ακόμη οι παμπ πλήττονται επίσης από τα προβλήματα στις παραδόσεις, στα οποία υπάρχει κίνδυνος να προστεθεί η έλλειψη εργατικού δυναμικού στον τομέα της παραγωγής.

    Φόβοι για θανάτωση 150.000 χοίρων

    Η έλλειψη εκδοροσφαγέων μπορεί να σημάνει τη θανάτωση 150.000 χοίρων μέσα στις δέκα επόμενες ημέρες, προειδοποίησε το εθνικό συνδικάτο αγροτών.

    Τα ζώα αυτά «δεν θα μπουν στην αλυσίδα των τροφίμων» και μάλλον «θα αποτεφρωθούν» ή θα «πεταχτούν στα σκουπίδια», καθώς δεν υπάρχει επαρκές εργατικό δυναμικό για να επεξεργαστεί το κρέας, υπογράμμισε μιλώντας στο BBC ο Ρομπ Μιούτιμερ πρόεδρος της βρετανικής ένωσης χοιροτρόφων National Pig Association.

    Η εν λόγω ένωση κάλεσε σήμερα τα καταστήματα λιανικής πώλησης της χώρας να συνεχίζουν να αγοράζουν ντόπιο χοιρινό και όχι τα φθηνότερα προϊόντα της ΕΕ.

    Με στόχο να αμβλύνει την κατάσταση, η βρετανική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να χαλαρώσει τους περιορισμούς στις θεωρήσεις εισόδου για μέγιστο αριθμό 1.000 ξένων εκδοροσφαγέων, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα των Times.

    Διαβάστε επίσης:

    Βρετανία: Η οξεία έλλειψη οδηγών φορτηγών φέρνει το απόλυτο χάος

    Έξαλλη η Γαλλία με τη Βρετανία για τις αλιευτικές άδειες, απειλεί με αντίμετρα

     



    ΣΧΟΛΙΑ