• Κοινωνία

    Βρεφονηπιακοί Σταθμοί: Πληρώνουν από την τσέπη τους οι γονείς τον Σεπτέμβριο

    παιδικός σταθμός


    ​Από τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό καλούνται να καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι το συνολικό κόστος του βρεφονηπιακού σταθμού των παιδιών τους για τον Σεπτέμβριο.

    Λόγω της καθυστέρησης υλοποίησης του προγράμματος, υπάρχουν μητέρες που είχαν ήδη στείλει τα παιδιά τους από τον Σεπτέμβριο στον παιδικό σταθμό και στη συνέχεια εγκρίθηκαν οι αιτήσεις τους. Τώρα καλούνται να πληρώσουν από την τσέπη τους τον παιδικό σταθμό, καθώς οι επιταγές των 180 ευρώ δίνονται από τον Οκτώβριο και μετά.

    Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα αφορούσε 15.000 voucher για βρεφονηπιακούς σταθμούς όσον αφορά τις δημοσίους υπαλλήλους, εκ των οποίων εντάχθηκαν τελικά 12.000.

    Ωστόσο, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Εργασίας εξετάζεται το θέμα, καθώς το Πρόγραμμα υλοποιείται μέσα από ετήσιο κύκλο Πρόσκλησης, μέγιστης διάρκειας 11 μηνών, που αντιστοιχεί στο σχολικό έτος 2020-2021 (από την 1η Σεπτεμβρίου 2020 έως την 31η Ιουλίου 2021), όσο και η μέγιστη διάρκεια ισχύος της «αξίας τοποθέτησης» (voucher) για τις ωφελούμενες.

    Η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και αναπληρωτής τομεάρχης, Θεανώ Φωτίου, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση καθυστέρησε να βγάλει τη σχετική υπουργική απόφαση και την πρόσκληση, στη συνέχεια, έδωσε παράταση μέχρι 25/9 και τα οριστικά αποτελέσματα ανακοινώθηκαν στις 14/10. Μόνον 12.000 από τις προβλεπόμενες 15.000 αιτήσεις εγκρίθηκαν για τη χορήγηση της ενίσχυσης.

    «Όταν πήγαν να υλοποιήσουν αυτή την έγκριση, οι γονείς βρέθηκαν σε μια δυσάρεστη έκπληξη: Όσοι γονείς δεν είχαν κάνει ήδη εγγραφή των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, δεν έβρισκαν θέση. Και όσοι είχαν στείλει ήδη τα παιδιά τους σε σταθμούς, βλέπουν τώρα ότι πρέπει να πληρώσουν από την τσέπη τους τον Σεπτέμβριο, γιατί οι εγκρίσεις βγήκαν Οκτώβριο. Και, παρά το ότι η υπουργική απόφαση όριζε ότι τα 180 ευρώ θα καταβάλλονται στον βρεφονηπιακό σταθμό για 11 μήνες, δεν υπάρχει αναδρομική κάλυψη του Σεπτεμβρίου, παρόλο που η ευθύνη είναι αποκλειστικά της κυβέρνησης».

    Να σημειωθεί ότι η «αξία τοποθέτησης» καλύπτει μέρος ή το σύνολο της δαπάνης για:

    α) παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών από 2 μηνών έως 2,5 ετών και νηπίων από 2,5 ετών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς αντίστοιχα,

    β) παροχή θέσεων φροντίδας παιδιών βρεφικής και προσχολικής ηλικίας από 8 μηνών έως την ηλικία εγγραφής τους στην υποχρεωτική εκπαίδευση, όπως αυτή ορίζεται από το εκάστοτε ισχύον θεσμικό πλαίσιο, σε βρεφονηπιακούς Σταθμούς Ολοκληρωμένης Φροντίδας αντίστοιχα.

    Ο/η ωφελούμενος/η διατηρεί το δικαίωμα ενεργοποίησης του voucher καθ’ όλη τη διάρκεια του Προγράμματος, όποτε και εάν αυτό συμβεί και έως την 1η εργάσιμη του κάθε μήνα, εκτός των μηνών Ιουνίου και Ιουλίου 2021.



    ΣΧΟΛΙΑ