• Κοινωνία

    Βομβαρδισμένο τοπίο η Βηρυτός μετά την έκρηξη – Μάχη με τον χρόνο για την ανεύρεση εγκλωβισμένων

    • NewsRoom


    Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση αναζήτησης επιζώντων στα συντρίμμια της πόλης της Βηρυτού, μετά την ισχυρή έκρηξη που συγκλόνισε παγκοσμίως και κόστισε τη ζωή σε τουλάχιστον 135 ανθρώπους.

    Κάτω από αντίξοες συνθήκες, χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, και με τη συνδρομή συνεργείων από άλλα κράτη συνεχίζεται η προσπάθεια απεγκλωβισμού γύρω από το λιμάνι, που θυμίζει σκηνικό πολέμου.

    Όπως αναφέρει δημοσίευμα των New York Times, ακόμη και οι ίδιοι οι πολίτες σκάβουν μέσα στα συντρίμμια, ψάχνοντας για επιζώντες.

    Πρόκειται για βιβλική καταστροφή που προκάλεσε η έκρηξη στην αποθήκη με τους 2.750 τόνους νιτρικού αμμωνίου, το απόγευμα της Τρίτης, 4 Αυγούστου. Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι και τουλάχιστον 5.000 έχουν τραυματιστεί. Ωστόσο, υπάρχουν φόβοι για πολλούς περισσότερους νεκρούς, ο αριθμός των οποίων είναι άγνωστος.

    Ο τραγικός απολογισμός των νεκρών ανέρχεται μέχρι στιγμής στους 135, ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και μια Ελληνολιβανέζα. Άνθρωποι από διάφορες εθνικότητες, όπως η Γαλλία, η Αυστραλία, έχουν χάσει τη ζωή τους, σύμφωνα με τα ως τώρα στοιχεία.

    Παράλληλα, στους 5.000 περίπου τραυματίες, συγκαταλέγονται και πέντε Ελληνες που ζουν εκεί. Ανάμεσά τους και μία γυναίκα η οποία έχασε το μάτι της και περιέγραψε τις φρικιαστικές στιγμές της έκρηξης.

    «Κατέβηκα με τα αίματα τις σκάλες. Ημουν σπίτι, ζω στον τέταρτο όροφο. Δεν έμεινε τίποτα, όλα καταστράφηκαν. Με πήγαν σε τρία νοσοκομεία και δεν υπήρχε μέρος να με βάλουν», είπε στον ΣΚΑΪ η Ελληνίδα τραυματίας, Αννα Αρμάου.

    Η μεγαλύτερη έκρηξη μετά τη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι

    Η ένταση της έκρηξης, σύμφωνα με Βρετανό επιστήμονα, είναι η μεγαλύτερη μετά τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι, την εποχή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Κρίστοφερ Μπάσμπι ειδικός σε θέματα ραδιενέργειας και μέλος της επιτροπής Ρίσκου Ραδιενέργειας της ΕΕ, έκανε συγκρίσεις από άλλες μεγάλες εκρήξεις και δικαιολόγησε την άποψή του πως πρόκειται για την τρίτη ισχυρότερη που έχει γίνει.

    «Στην αποθήκη υπήρχαν 2.750 τόνοι νιτρικού αμμωνίου. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί με 2.7 κιλοτόνους ΤΝΤ. Στην Χιροσίμα υπολογίζεται πως η βόμβα ήταν 10 με 12 κιλοτόνους, αν πράγμα που σημαίνει πως στη Βηρυτό η αντιστοιχία είναι στο 1/4.

    Κάποιοι λένε πως στην Ιαπωνία οι βόμβες ήταν 20 κιλοτόνων, αλλά όπως και να χει, η έκρηξη στη Βηρυτό είναι η ισχυρότερη μετά από αυτές τις δύο στην Ιαπωνία», είπε ο Μπάσμπι, που εξήγησε πως και το «μανιτάρι» που δημιουργήθηκε από την έκρηξη, δημιούργησε «δαχτυλίδια συμπίεσης» στους υδρατμούς, ακριβώς όπως συμβαίνει με μία ισχυρή πυρηνική συσκευή αν αυτή ενεργοποιηθεί κοντά σε ακτή.

    Ο Μπάσμπι τόνισε πως και στο παρελθόν έχουν γίνει εκρήξεις νιτρικού αμμωνίου, αλλά όχι τόσο ισχυρές όσο αυτές της Βηρυτού.

    «Είχε γίνει μία στο Τέξας που κατέστρεψε το λιμάνι και άλλη μία στην Γερμανία περίπου το 1920 σε αποθήκη, αλλά αυτή στη Βηρυτό είναι η μεγαλύτερη μετά από τις βόμβες σε Χιροσίμα και Ναγκασάκι» επέμεινε.

    Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης η Βηρυτός

    Με τραυματίες έχουν γεμίσει τα νοσοκομεία της Βηρυτού, ενώ για τις επόμενες δύο εβδομάδες, η πόλη έχει κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.

    Ανυπολόγιστη είναι και η οικονομική ζημιά από την ολέθρια έκρηξη, που φτάνει τα 15 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στελέχη, ενώ παράλληλα, η χώρα έχει να αντιμετωπίσει και την κρίση του κορονοϊού, την ανεργία, αλλά και προβλήματα στην εξωτερική πολιτική της.

    Ευρωπαϊκά κράτη όπως η Ιταλία, αλλά και άλλες μεγάλες δυνάμεις, στέλνουν βοήθεια με υγειονομικό υλικό και σωστικά συνεργία στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, μάλιστα, θα βρίσκεται σήμερα στην Βηρυτό με την Γαλλία να στέλνει σωστικά συνεργία ώστε να βοηθήσει την πόλη να ξεπεράσει αυτή την ανυπολόγιστη ζημιά.

    Εικόνες Αποκάλυψης από Drone

    Σοκάρουν οι εικόνες από ψηλά που φανερώνουν το μέγεθος της καταστροφής στο λιμάνι της Βηρυτού. Ένα βομβαρδισμένο τοπίο με ισοπεδωμένα κτήρια από την ασύλληπτη έκρηξη, που σάρωσε κυριολεκτικά ένα τεράστιο κομμάτι της πρωτεύουσας του Λιβάνου.

    Τραμπ: Δεν ξέρουμε αν είναι επίθεση ή δυστύχημα

    Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παραδέχθηκε χθες Τετάρτη ότι οι γιγαντιαίες εκρήξεις που προκάλεσαν καταστροφή στη Βηρυτό θα μπορούσαν να οφείλονται σε «δυστύχημα», χωρίς πάντως να πάρει πίσω την πολεμική δήλωση που είχε κάνει την προηγουμένη, όταν είπε πως έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση».

    «Μπορώ να σας πω πως ό,τι κι αν συνέβη, ήταν φρικτό, αλλά κανένας δεν γνωρίζει στ’ αλήθεια τι ήταν αυτό. Κανένας δεν ξέρει ακόμα», ανέφερε ο μεγιστάνας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρεί σχεδόν καθημερινά στον Λευκό Οίκο, θεωρητικά για τις προσπάθειες της κυβέρνησής του να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού.

    «Άκουσα και τα δύο πράγματα. Άκουσα δυστύχημα. Άκουσα, ξέρετε, εκρηκτικά. Προφανώς, οφειλόταν σε κάποιο είδος εκρηκτικού, είτε πυροδοτήθηκε βόμβα εσκεμμένα είτε όχι, κατέληξε να είναι βόμβα», κατά τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

    Κάποιος ίσως «παράτησε φρικτούς εκρηκτικούς μηχανισμούς κι άλλα πράματα, ίσως. Μπορεί να ήταν αυτό. Ίσως ήταν βομβιστική επίθεση. Δεν νομίζω πως μπορεί να το πει οποιοσδήποτε αυτή τη στιγμή», επέμεινε.

    «Είμαστε αλληλέγγυοι προς τη χώρα αυτή», διαβεβαίωσε ο Τραμπ. «Έχουμε πολύ καλή σχέση με τη χώρα αυτή, αλλά είναι μια χώρα που αντιμετωπίζει κρίση κι έχει πολλά προβλήματα».

    Ο δισεκατομμυριούχος έκρινε την Τρίτη πως οι εκρήξεις έμοιαζαν με «φρικτή επίθεση», διευκρινίζοντας αργότερα ότι «αξιωματούχοι» και «στρατηγοί» του είπαν πως «δεν επρόκειτο για βιομηχανικό δυστύχημα», αλλά «για επίθεση, για βόμβα».

    Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Μαρκ Έσπερ από την πλευρά του μίλησε χθες Τετάρτη για δυστύχημα. «Ενημερώνομαι για το τι συνέβη», εξήγησε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας. «Οι περισσότεροι πιστεύουν πως επρόκειτο για δυστύχημα, όπως μεταδόθηκε», πρόσθεσε. Ο Έσπερ σημείωσε επίσης πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στον Λίβανο.

    Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Μάικ Πομπέο από την πλευρά του γνωστοποίησε ότι ενημέρωσε για την πρόθεση των ΗΠΑ να προσφέρουν βοήθεια στον Λίβανο κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του χθες Τετάρτη με τον Λιβανέζο πρωθυπουργό Χασάν Ντιάμπ. Με βάση την ενημέρωση του Πομπέο, δεν σχολιάστηκε στη διάρκεια της συνδιάλεξης η φύση της καταστροφής στη Βηρυτό.

    Καταζητείται Ρώσος επιχειρηματίας

    Έρευνες για τους υπαίτιους της έκρηξης έχουν ήδη ξεκινήσει, με τις Αρχές να καταζητούν έναν Ρώσο επιχειρηματία, ο οποίος φέρεται να είχε αποθηκεύσει το νιτρικό αμμώνιο στην αποθήκη, όπου βρισκόταν για έξι χρόνια χωρίς φύλαξη.

    Ο λόγος για τον Ιγκόρ Γκρεσούσκιν, ο οποίος είναι ιδιοκτήτης του πλοίου που μετέφερε το εκρηκτικό υλικό στη Βηρυτό. Ο Γκρεσούσκιν φέρεται να ζει στην Κύπρο και οι αρχές στον Λίβανο θεωρούν πως είναι ο υπεύθυνος γι’ αυτή την απίστευτη τραγωδία.

    Το πλοίο του, το Rhosus, με σημαία Μολδαβίας, είχε αρχικό προορισμό την Μοζαμβίκη, αλλά τελικά το 2013 σταμάτησε στη Βηρυτό και το νιτρικό αμμώνιο έμεινε εκεί, καθώς αδυνατούσε να πληρώσει τα τέλη και να περάσει από την διώρυγα του Σουέζ. Όταν, δε, απέτυχε να πληρώσει τα τέλη και στην Βηρυτό, το πλοίο κατασχέθηκε.

    Γνώριζαν για τις επικίνδυνες εκρηκτικές ύλες

    Σύμφωνα με τα ξένα δημοσιεύματα, τεράστια ευθύνη φέρεται να έχει και η κυβέρνηση, η οποία φαίνεται πως ενώ ήξερε για την εκρηκτική ύλη στην αποθήκη, δεν έκανε τίποτα προκειμένου να αποτραπεί αυτή η τραγωδία.

    Όπως αναφέρει η ΝΥΤ, από το 2014 δικηγόρος από το Λίβανο είχε ζητήσει οδηγίες για το πως πρέπει να διαχειριστεί το συγκεκριμένο υλικό. Μάλιστα, έστειλε έξι επιστολές από το 2014 ως το 2015, ωστόσο δεν πήρε απάντηση.

    «Μας είπαν ότι το υλικό έπρεπε να έχει πωληθεί, αλλά δεν έγινε ποτέ αυτό. Οπότε δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια», είπε ο δικηγόρος Σαλίμ Αούν.



    ΣΧΟΛΙΑ